Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 12 d’agost del 2012

L'albada d'ahir, mammatocúmulus i dades


Sortida de sol d'ahir dissabte amb Altocumulus, pols sahariana i mar plana o arrissada. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


La imatge que obre aquest article, pertanyent a l'albada d'ahir dissabte 11 d'agost, ens explica de manera molt clara el dia que hi va haver. Com podem comprobar, el color del cel denotava la presència de pols en suspensió i aire càlid., a més, els Altocumulus floccus ens deien que hi hauria un augment de la inestabilitat, tal com així va ser.

Aquests núvols mitgencs, presagiaven que a la tarda el temps podria canviar, gràcies a la calor acumulada dels darrers dies, la humitat existent en capes mitjanes de la troposfera i l'entrada d'una mica d'aire fred a uns 500hPa.

Finalment, aquesta inestabilitat facilità el creixement de grans nuvolades que descarregaren alguns ruixats i tempestes a la meitat nord de la demarcació, especialment al Ripollès. Cal destacar que aquestes tempestes arribaren de forma molt desgastada fins al nord del Baix Empordà, siguent ja una tempesta seca o com a molt deixant quatre gotes inapreciables.
Cal destacar que les tempestes acabaren provocant algunes devallades sobtades de la pressió atmosfèrica, ratxes de vent moderades al nord de la comarca i un esclafit càlid a la zona de l'Estartit.



Gràfiques de l'estació de Meteoclimatic ubicada a Bellcaire d'Empordà. Observeu com durant el pas de la tempesta, a la segona gràfica s'aprecia que entre les sis i les vuit del vespre hi ha una baixada sobtada de la pressió en superfície (fins a 1009hPa) i un augment del vent que arribà fins a 31km/h.



Mapa de llamps d'ahir.


Dades de precipitacions més destacades d'ahir dissabte 11 d'agost a la demarcació de Girona:

Setcases 31,8mm., Queralbs 7,8mm., Sant Feliu de Pallerols 6,6mm., Sant Joan les Fonts 4,6mm., Sant Miquel de Fluvià 3,4mm., Figueres 2,8mm.



Mammatocumulus vistos ahir al vespre a sobre Sant Joan de Palamós, situació que es dóna molt sovint quan les tempestes de les zones de muntanya es dirigeixen cap a les planes.



Enclusa de tempesta amb mammatocúmulus ahir al vespre.


Pel que fa a les altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 11 d'agost a Palamós., temperatura màxima 27,8ºC, mínima 21,7ºC. Estat del cel enterenyinat al matí, amb domini del sol al migdia i a la tarda, i arribada d'encluses al vespre., s'escoltà algun tro llunyà. Vent de direcció variable a 5/10km/h de mitjana, ratxa màxima 24km/h. Estat de la mar amb mar plana o arrissada arran de costa i marejol mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 45%.



Sortida de sol d'ahir dissabte amb mar plana o arrissada.



Primeres llums del dissabte 11 d'agost amb tranquil·litat absoluta.



Posta de sol del passat divendres 10 d'agost.


El passat divendres 10 d'agost, estàvem en plena onada de calor i la jornada es presentà molt calorosa i assolellada, amb calitja i pols sahariana, tal com veiem a la fotografia superior realitzada durant el capvespre.

Algunes de les màximes enregistrades al prelitoral i interior de la demarcació gironina van superar amb escreix els 35ºC, degut a la potent bombolla d'aire càlid que ens afectava i que es pot desinflar una mica els propers dies.

Màximes més elevades a la demarcació gironina del passat divendres 10 d'agost:

Mieres 38,1ºC., Salt 37,4ºC., Girona-Devesa 36,7ºC., Sant Gregori 36,3ºC., Beuda 35,7ºC., Banyoles i Olot-Pla de Dalt 35,4ºC., Llagostera-Can Gotarra 35,2ºC

Al Baix Empordà hi hagueren les següents màximes:

Calonge 35,6ºC., La Bisbal d'Empordà 34,7ºC., Les Olives 34,3ºC., Palafrugell 32,1ºC., Palamós-La Fosca 30,7ºC i Sant Feliu de Guíxols 30,4ºC.

Pel que fa a les altres dades meteorològiques del passat divendres 10 d'agost a Palamós., temperatura màxima 29,9ºC., mínima 22,0ºC. Estat del cel asserenat amb calitja. Vent terral fluix de matinada i vent del sud i est a la tarda, a 10/15km/h de mitjana, ratxa màxima 34km/h. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i marejol mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 77%, mínima 34%. Dades de meteoclimatic.com



Mammatocúmulus d'ahir dissabte en una enclusa.



Mammatus d'ahir dissabte 11 d'agost en una enclusa.