Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 30 d’agost del 2012

Previsió de tempestes, tramuntanada...i neu al Pirineu.


Enclusa de tempesta tapant el sol ahir al vespre a la zona de Romanyà de la Selva. Cap al Ripollès caigueren alguns petits ruixats, com per exemple els 2,4mm de Ribes de Freser.


Ahir dimecres, si algú no hagués vist les previsions del temps, només li calia mirar el cel per deduir que s'acosten canvis molt importants.
L'aparició de nuvolositat en varis nivells, formada majoritàriment, pels típics núvols baixos tipus Stratus, els quals es trobaven enganxats al relleu de les modestes muntanyes de les Gavarres, els Altocumulus floccus o les típiques cabretes que cobrien el cel, juntament amb alguns castellanus i abundants cirrus, ens indicaven l'acostament d'un sistema frontal molt actiu provinent del nord i acompanyat per una massa d'aire fred en forma de tàlveg, en nivells alts i mitjos de la troposfera, amb isotermes d'entre -15/-20ºC a uns 5700msnm.



Temperatura i alçada geopotencial a 500hPa. Observeu el profund tàlveg que ens creua avui.


Aquest profund solc d'aire fred suposarà un fort contrast de masses d'aire, amb una capa d'aire càlida i humida molt inestable al davant i una altre més freda i seca al darrera, afavorint el creixement de grans Cumulunimbus que descarregaran fortes pluges acompanyades per calamarsa o pedra en nombrosos punts del país. Aquestes fortes precipitacions ja podran descarregar a primeres hores del dia a ponent del Principat i es traslladaran cap a l'est amb el pas de les hores, fins escombrar gairebé totes les comarques.
Alguns d'aquests ruixats poden ser torrencials i acumular entre 50/100mm de manera local, especialment al prelitoral de Barcelona i Girona ( a prop del Montseny) i no es descarta algun aiguat també a la mateixa línia costanera., per tant, es recomana precaució si estem o aparquem en zones inundables com rieres.

Tot i que a l'Empordà entrarà la tramuntana al vespre, no es descarta que abans del reforçament d'aquest vent, també poguem veure alguna tempesta o ruixat una mica intens, d'uns 20mm en 30 minuts.



Mapa de vent en superfície al Mediterrani Occidental.


Després d'aquestes tronades, durant el vespre i la nit de dijous a divendres, la tramuntana podrà bufar a uns 20 nusos al nostre sector costaner i arribar als 30 nusos al nord del cap de Begur i mar endins, amb ratxes superiors que podran arribar a més de 100km/h al cap de Creus i al Golf de Lleó. Aquest temporal de tramuntana es pot mantenir o intensificar una mica més durant el divendres, amb vent sostingut superior als 30 nusos de component nord-nord-oest al Golf de Lleó. Es desaconsella la navegació.

Les temperatures patiran un fort descens al Pirineu amb una cota de neu (no és cap broma) que pot baixar fins als 2500msnm a la cara nord. A la resta de comarques el descens de les temperatures serà moderat, amb ambient força fresc.



Mapa del perill de tempestes severes situat en nivell 2 a sobre Catalunya, València i les Balears.


Segons ESTOFEX (European Storm Forecast Experiment), el front fred que entra al mar Mediterrani occidental, portarà una massa d'aire inestable caracteritzada per una capa molt humida d'uns 16 g/kg en el nivell de 0-1km. A més, es formarà una baixa tèrmica a l'est de la Península que farà incidir aquest flux en nivells baixos , al llarg de la costa oriental d'Espanya.

Al centre del mar Mediterrani, a prop de les Illes Balears, hi haurà una àmplia zona de convergència, facilitant la formació de fenòmens convectius severs ben organitzats, degut a la cisalla, com alguna supercèl·lula, trens convectius, SMC o línies de turbonada. Tampoc es descarta algun petit tornado.

Algunes supercèl·lules poden produir pedres de gran tamany, ràfegues fortes de vent (esclafits) i precipitacions molt intenses.
Així mateix, durant el dia, el front fred farà assecar l'advecció d'aire en nivells baixos a la part nord., com a conseqüència, l'activitat convectiva s'espera que vagi anant més cap al sud.



Estat del cel d'ahir a la tarda, amb abundants Altocumulus floccus i Stratocumulus anunciant el canvi de temps radical d'avui.


D'altre banda, ahir dimecres 29 d'agost, a Palamós hi hagueren les següents dades., temperatura màxima 26,6ºC, mínima 23,4ºC, amb molta xafogor. Vent de component sud-est, a 5/10km/h de mitjana, ratxa màxima 23km/h. Estat de la mar amb marejol arran de costa i marejol o maror mar endins, mar de fons. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 80%. Dades de meteoclimatic.com.

Imatges de l'estat del cel d'ahir a la tarda al sector de Romanyà de la Selva.Veiem núvols en varis nivells: