Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 31 d’agost del 2012

Un dijous amb pluja, tramuntana i temperatures més baixes


El cel cobert d'ahir a la tarda a Calonge.


Després de gairebé dos mesos sense veure ploure a Palamós, ahir dijous, per fi vàrem tenir l'oportunitat de recordar la pluja, gràcies als 5,2mm que caigueren a la nostre vila en forma de pluja feble, repartida en dues tongades al migdia i a la tarda. Tot i la modesta quantitat recollida, almenys haurà servit per treure la pols i esbandir una mica els carrers emmerdats.
Cal destacar que per trobar una mica de pluja ens hem de remuntar al passat 5 de juliol, on caigueren 4,2mm.



Imatge de radar d'ahir a les 19:18h.


Tal com es preveia, per efecte de la tramuntana, la manca de relleu i els abundants núvols mitgencs que impediren el creixement de grans nuvolades, al Baix Empordà les precipitacions van ser molt modestes, però generals.
Algunes de les dades recollides ahir dijous a la nostre comarca són:

Les Olives 12mm., Calonge-Mas Pallí 9,8mm., Calonge 7,2mm., Palamós-La Fosca 6,8mm., La Bisbal d'Empordà 5,4mm., Sant Feliu de Guíxols 5,0mm., Palafrugell 5,0mm.

Pel que fa a la resta de la demarcació, les pluges més importants també passaren de llarg del sud del Gironès i del sud de la Selva i en alguns punts de l'Alt Empordà. Les més importants afectaren sobretot la Garrotxa, Ripollès, a prop del Montseny i en punts de la Cerdanya i al nord del Gironès i Alt Empordà.
Algunes de les dades de precipitació més destacades de les comarques gironines d'ahir dijous:

Ripoll 36mm., Gombrèn 34mm., Viladrau 30mm., Santa Pau 28,0mm., Olot-Pla de Dalt 26,0mm., Tregurà 24,4mm., Guils de Cerdanya 24,1mm., Setcases 20,6mm., Osor 18,9mm., Sant Hilari Sacalm 17,6mm., Darnius 17,3mm., Vilamacolum 16,2mm., Sant Gregori 15,6mm o Girona-Devesa 9,4mm.

Com a dada més destacada trobem els 50mm caiguts a Olost (23 en gairebé 20 minuts), dins la comarca d'Osona (província de Barcelona)



Mapa de llamps d'ahir dijous. Veiem com hi hagueren tempestes a molts punts de les comarques gironines, menys al Baix Empordà, al centre i sud de la Selva i al nord del Ripollès.


D'altre banda, l'arribada de la massa d'aire fred es notà clarament en els termòmetres, amb mínimes que es donaren al vespre, en comptes de tenir lloc durant la matinada, com sol ser habitual. Les màximes es quedaren molt per sota dels 30ºC que hi havien abans d'ahir a molts indrets de l'interior i prelitoral.
Al Baix Empordà els valors més alts es van moure entre els 22,0ºC de Les Olives i els 25,1ºC de Sant Feliu de Guíxols. Les mínimes també es situaren per sota dels 20ºC a tota la comarca, movent-se entre els 16,6ºC de La Bisbal d'Empordà i els 18,8ºC de Sant Feliu de Guíxols.



Imatge de satèl·lit on veiem el sistema frontal que ens creuà ahir. Font: meteo.cat


A Palamós, ahir dijous 30 d'agost hi hagueren les següents dades meteorològiques., temperatura màxima 24,0ºC., mínima 17,6ºC. Estat del cel dominat pels núvols abundants, amb pluges febles intermitents. Pluja 5,2mm. Vent de component nord persistent, a 15/20km/h de mitjana, ratxa màxima 56km/h. Estat de la mar amb marejol arran de costa i forta maror mar endins.
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 46%.

Per les properes hores seguirà el temporal de tramuntana o gropada encesa al Golf de Lleó, amb ratxes que poden superar els 126km/h al cap de Creus i els 50/60km/h al nostre sector costaner. Mar endins poden haver-hi ones que arribin als tres metres d'alçada. Es desaconsella la navegació lluny de la línia costanera i al nord del cap de Begur.

Dades de meteoclimatic.com i 324.cat