Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 15 de febrer del 2014

14 de febrer: màximes de 24ºC, però diumenge baixen

Esteles d'avions, Cirrus, Cirrostratus i Altocumulus vistos ahir divendres a la tarda. Quan les esteles d'avions no es dissipen indiquen un canvi de temps. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir divendres 14 de febrer, les temperatures encara van ser més càlides que el dia anterior., aquest fet provocà la visió d'escenes insòlites en ple més de febrer, amb algunes persones que anaven amb màniga curta...
La marcada advecció càlida del sud-oest, amb isotermes de 10ºC a 850hPa i l'efecte Foehn, provocaren una nova jornada de temperatures poc pròpies per l'època de l'any, amb màximes que s'atreviren a pujar fins als 24ºC en algunes poblacions gironines.

Algunes de les màximes més altes d'ahir divendres a Girona:

Vilobí d'Onyar 23,9ºC, Santa Coloma de Farners 23,8ºC., Girona 23,4ºC., Fornells de la Selva 23,4ºC., la Tallada d'Empordà 23,2ºC., Anglès 22,3ºC, Olot 20,7ºC.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà també van ser un o dos graus més elevades que el dia anterior, amb els 23,2ºC de la Tallada d'Empordà com a màxima més destacada. Així mateix, les mínimes van ser notablement més altes, amb els 4,4ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir divendres 14 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 23,2ºC (6,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 22,6ºC (5,5ºC)., Monells 22,5ºC (4,4ºC)., Torroella de Montgrí 22,4ºC (6,6ºC)., Castell d'Aro 21,3ºC (5,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 14 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 19,4ºC, mínima 9,1ºC. Estat del cel de bon matí amb 6/8 Ci, Ac, Sc i St., intervals de núvols alts i mitjans Ci, Cs, Cc, Ac i esteles d'avions 4/8, amb domini del sol, durant la resta del dia. Vent de direcció SO, a 20/25 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 53 km/h SO. Estat de la mar amb maror o forta maror arran de costa (ones d'entre 1/1,5 metres) i forta maror mar endins (onatge sig. de 2 metres a les 15:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa de superfície amb fronts previst per demà diumenge. S'observa el pas d'un sistema frontal fred.


Per avui dissabte, a Palamós hem d'esperar un matí dominat pel sol o el resol, amb nombroses franges de núvols alts i mitjans. De cares a la tarda es preveu un augment de la nuvolositat i, fins i tot, el cel pot quedar completament cobert, amb núvols de diferents gèneres.

La temperatura màxima podrà tornar a fregar els 20ºC a la nostre vila i superar els 20ºC a l'interior de la comarca.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component sud-oest, a 14/18 nusos de mitjana, fins a mitja tarda. A la tarda/vespre el vent pot encalmar o bufar fluixet amb component nord. A la nit hi haurà vent de tramuntana a 10/12 nusos., al nord del cap de Begur i mar endins la tramuntana pot bufar a 20 nusos de mitjana.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror o forta maror arran de costa i forta maror mar endins, fins al vespre. A la nit hi pot haver maror arran de costa, amb mar de fons el sud-oest i forta maror mar endins, amb mar creuada (mar de garbí i mar de vent de direcció nord).


Mapa de diferència entre les màximes d'avui dissabte i les previstes per demà diumenge. Es preveu que aquestes puguin arribar a ser cinc o sis graus més baixes a la nostre zona.


Aquest diumenge, talment com si estigués fet a propòsit, es preveu que el temps s'esguerri degut a l'arribada d'un front fred. Aquest sistema frontal escombrarà l'aire càlid que tenim al damunt i normalitzarà les temperatures.
Per fer-nos una idea d'aquest canvi de masses d'aire, si avui dissabte tenim isotermes de 10ºC a 850hPa, demà diumenge poden entrar isotermes de 5ºC a 850hPa a darreres hores del dia.
En un altre ordre de coses, el cel es podrà mantenir ennuvolat al llarg de tot el dia, amb possibilitats que a Palamós s'escapi algun plugim o petit ruixat en qualsevol moment.

La temperatura màxima pot ser clarament més baixa que el dia anterior, amb entre 5 i 6 graus menys. La mínima també serà més baixa, amb 2 o 3 graus menys.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord, a 10/12 nusos de mitjana, durant la matinada i matí dominicals. Al llarg del matí el vent anirà desapareixent. A la tarda entrarà vent del sud-oest a 5 nusos de mitjana. A la nit tindrem vent fluixet de direcció variable o calma.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol arran de costa, maror a poca distància i forta maror mar endins, fins a migdia. A la tarda s'espera marejol arran de costa i maror mar endins. A la nit hi haurà mar arrissada arran de costa i entre marejol i maror mar endins.