Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 8 de febrer del 2014

Canvi de temps important i dades dels dies 6 i 7

Mapa de vent en superfície previst per avui dissabte a les 13h. S'observa com pot bufar vent de garbí a 30 nusos.


Avui dissabte, a Palamós es mantindrà la forta garbinada que entrà la passada matinada, amb una notable alteració marítima. Degut a l'arribada d'una nova pertorbació profunda cap al nord-oest de la península, guiada per una circulació meridional del corrent en jet, es preveu que durant tot el dia ens vagin creuant bandes de núvols en varis nivells troposfèrics, amb algunes clarianes.

La temperatura màxima serà molt semblant al dia anterior a la costa, però pot pujar lleugerament a l'interior de la comarca.

El vent en el nostre sector costaner bufarà amb component SO fins al vespre, a 25 nusos de mitjana, amb ratxes superiors. A partir del vespre anirà afluixant i girarà a tramuntana, a uns 10/15 nusos., mar endins i per sobre del cap de Begur la tramuntana bufarà a 20/24 nusos de mitjana. A la nit la tramuntana anirà amainat i quedarà vent fluixet de direcció variable.

A mar caldrà esperar un fort temporal al llarg de tot el dia, amb forta maror o maregassa arran de costa (ones de 2,5 metres) i maregassa mar endins (ones de 3,5 metres).


Mapa del corrent en jet previst per avui a les 16:00h. Veiem com creurà la península d'oest a est, provocant aquest nou temporal de garbí i l'arribada d'una borrasca que ens passarà per sobre el dilluns.


Aquest diumenge, a Palamós tindrem un dia d'espera. Tot i el domini del sol que hi haurà durant el matí, amb alguns núvols alts decoratius, preveiem que al llarg de la tarda el cel es vagi ennuvolant, amb possibilitats que caigui algun ruixat o plugim a darreres hores del dia.
Cal destacar que durant la nit de diumenge a dilluns, ens arribarà una pertorbació profunda, d'uns 990hPa. En aquest sentit, veurem com la pressió atmosfèrica que marca el nostre baròmetre cau en picat., això també ho notaran les persones més sensibles en els seus ossos.
La borrasca deixarà pluges que poden rondar els 10 mm a la nostre zona. També cal destacar l'important temporal de mar que s'espera, amb un onatge que podria arribar als 2,5/3 metres arran de costa i els 5 metres entre Catalunya i Mallorca.

La temperatura màxima serà un o dos graus més baixa que el dia anterior i la mínima també serà més baixa.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component sud-oest, a 10/15 nusos, durant la matinada i el matí de diumenge. A migdia s'espera que el garbí arribi als 20 nusos de mitjana. A la tarda tindrem una situació similar, igual com a la nit.

A mar durant tot el dia tindrem forta maror (ones de 2m) arran de costa i maregassa mar endins (ones de 2,5/3 metres).


Mapa de pressió en superfície previst per dilluns a les set del matí. S'observa el pas d'una profunda borrasca.


Dades dels dies 6 i 7 de febrer


En un altre ordre de coses, el passat dijous 6 de febrer, l'albada fou rogenca, gràcies a la presència de núvols alts, mitjans i baixos 6/8 Ci, Ac i Sc. Amb el pas de les hores, els núvols van anar desapareixent fins a deixar pas a un migdia i una tarda asserenades, amb alguns altocúmuls lenticulars allargassats mirant cap al nord-oest.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van ser notablement càlides per l'època de l'any, amb els 18,1ºC de la Tallada d'Empordà o de Torroella de Montgrí com a dades més destacades.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una devallada molt forta en comparació amb el dia anterior, amb els -0,7ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades el passat dijous 6 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 18,1ºC (-0,1ºC)., Torroella de Montgrí 18,1ºC (1,1ºC)., la Bisbal d'Empordà 18,0ºC (0,0ºC)., Monells 17,7ºC (-0,7ºC)., Castell d'Aro 16,6ºC (2,0ºC).

Així mateix, tal com es preveia, les màximes es van tornar a enfilar fins a 20ºC o més en algunes poblacions de Girona, tal com podem veure al següent recull:

Cabanes 20,8ºC., Figueres-Castell 20,3ºC., Castelló d'Empúries 20,1ºC., Espolla 20,1ºC., Anglès 19,6ºC., Sant Pere Pescador 19,4ºC., Llançà 19,2ºC., la Jonquera 18,9ºC.

Altres dades meteorològiques del passat dijous 6 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 15,1ºC, mínima 5,0ºC. Vent de component SSO, a 25/30 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 50 km/h SSO. Estat de la mar amb forta maror generalitzada (onatge sig. de 1,8 metres a les 15:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols baixos abundants dels gèneres Cu i Sc el migdia d'ahir divendres. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Per finalitzar el resum, cal dir que ahir divendres 7 de febrer, els núvols van ser molt abundants de bon matí i a la tarda, amb grans clarianes a migdia.
A primeres hores s'observaren Ci, Ac, As, Sc i Cu 6/8., al matí migdia hi havien Sc i Cu 4/8 i a la tarda es tornà a ennuvolar amb Sc i Cu 7/8, amb alguna gota esporàdica i virgues.

Pel que fa a les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà, aquestes van ser una mica mes baixes que el dia anterior, amb els 16,9ºC de Castell d'Aro com a dada més destacada. D'altre banda, les mínimes es van recuperar i ja no hi van haver gelades, destacant els 3,1ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir divendres 7 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,9ºC (5,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 15,5ºC (4,2ºC)., Torroella de Montgrí 15,5ºC (5,3ºC)., Monells 15,3ºC (3,1ºC)., la Tallada d'Empordà 14,4ºC (4,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 7 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,3ºC, mínima 7,3ºC. Pluja inapreciable. Vent del SO de matinada, a 15/20 km/h de mitjana., al matí i a la tarda hi hagué vent de direcció variable a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40 km/h SO (matinada). Estat de la mar amb maror arran de costa, mar de fons del SSO., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,5 m a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1005hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)