Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 3 de febrer del 2014

La Candelera riu, però dijous es pot arribar a 20ºC...

El migdia assolellat que hi havia ahir diumenge. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Ahir diumenge 2 de febrer, dia de la Candelera, vàrem tenir un dia radiant després de les pluges de la jornada anterior. S'ha de destacar que aquest dia és utilitzat per mirar d'esbrinar si la recta final de l'hivern serà molt freda.
A ningú se li escapa que aquest hivern està siguent mot descafeïnat, ja que encara no hem tingut cap entrada d'aire fred potent ni cap temporal de pluges destacable, encara que, per sort, ens han anat creuant alguns sistemes frontals que han anat regant el país en major o menor mesura.
Si hem de fer cas al temps que va fer ahir diumenge i a les dites populars, encara existeix la possibilitat que l'hivern tregui les urpes en les properes setmanes, tal com podem veure al següent recull de refranys.

"Si la Candelera plora, l'hivern és fora., si la Candelera riu, el fred és viu".

"La Candelera la neu espera; si ja ha nevat, l'hivern ha passat; si no ha nevat, ja nevarà"

"Quan la Candelera plora, l'hivern ja és fora, i si no plora, ni dins ni fora".

"Si la Candelera plora, el fred és fora; si la Candelera riu, ni hivern ni estiu".

"Si la Candelera plora, el fred ja és fora; plourà o no plourà, l'hivern s'acabarà".

"Si la Candelera plora, l'hivern és fora; però si fa vent, tres mesos més d'hivern".

"Si la Candelera plora, l'hivern és fora, però si neva per Sant Blai no acaba mai"(3 de febrer).

"Si la Candelera plora, es fred és fora; si la Candelera riu, lluny és s'estiu.

"Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera se'n riu, torna-te'n al niu.

"Si per la Candelera plou i no gela, l'hivern és fora".

Malgrat el que puguin dir els refranys, els models estacionals ens pronostiquen que s'espera un mes de febrer poc fred a tot Europa, amb una marcada circulació zonal que seguirà deixant pluges abundants a la façana atlàntica i precipitacions normals a Catalunya. De fet, al llarg d'aquesta setmana tindrem un tast d'aquest hivern suau o primavera avançada, ja que s'espera una progressiva pujada de temperatures, acompanyada per vents de ponent i garbí que podran fer pujar els termòmetres fins als 20ºC o més cap al prelitoral gironí de cares al proper dijous. A uns 850 hPa les isotermes es podrien enfilar fins als 11ºC...


Mapa de temperatura a 850 hPa previst per dijous vinent. S'esperen isotermes de 10/11ºC a la Costa Brava.


Mapa d'anomalia en la temperatura prevista per aquest mes de febrer a Europa. La temperatura mitjana es pot situar molt per sobre del que seria normal.


Mapa d'anomalia prevista de la precipitació a Europa pel mes de febrer. S'observa com pot ploure molt a la façana atlàntica i el normal a Catalunya.


En un altre ordre de coses, ahir diumenge 2 de febrer, el cel blau elèctric que hi hagué només es va veure acompanyat per algun núvol baix decoratiu, 1/8 Sc i Cu.
Cal dir que tot i l'ambient assolellat, la sensació de fred fou destacada, amb una màxima de només 11,6ºC a Palamós.

Finalment, el vent de tramuntana que entrà a darreres hores del dissabte tingué continuitat durant la matinada dominical, amb un registre de 40 km/h a la nostre vila, no obstant, el vent més fort es quedà a la comarca veïna de l'Alt Empordà.

Ratxes màximes de vent de tramuntana d'ahir diumenge a l'Empordà:

Portbou 118 km/h., Llançà 74 km/h., Castelló d'Empúries 70 km/h., Roses 68 km/h., la Jonquera 67 km/h., Figueres 50 km/h.

Pel que fa a les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà, trobem els 15,2ºC de la Bisbal d'Empordà com a dada més destacada. Així mateix, la mínima més baixa arribà als -0,4ºC de Monells.

Màximes registrades ahir diumenge 2 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,2ºC (0,9ºC)., la Tallada d'Empordà 14,2ºC (2,1ºC)., Monells 13,6ºC (-0,4ºC)., Torroella de Montgrí 13,5ºC (3,1ºC)., Castell d'Aro 12,1ºC (1,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 2 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 11,6ºC, mínima 4,1ºC. Estat del cel asserenat, amb algun núvol baix decoratiu 1/8 Sc i Cu. Pluja 0,2 mm de matinada. Vent de direcció OSO a les hores centrals, a 5/10 km/h de mitjana., vent en calma al vespre i vent del N amb marcades fluctuacions d'intensitat de matinada. Ratxa màxima de vent 40 km/h NNO de matinada. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i maregassa mar endins (onatge sig. de 3,05 metres a les 11:00h davant el cap de Begur), amb mar de fons del nord. Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)