Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 28 de febrer del 2014

27 de febrer: núvols abundants i arriba un altre front

Línia de Cumulus congestus sobre el mar ahir al migdia.


Igual com el passat dilluns, ahir dijous 27 de febrer, es va tornar a observar una llarga línia de Cumulus congestus orientats de forma paral·lela a la costa durant la primera meitat de la jornada, no obstant, aquest cop es veien una mica més allunyats.
A part d'aquestes nuvolades inofensives, també van aparèixer altres gèneres nuvolosos al llarg de tot el dia, degut al pas d'un sistema frontal oclús molt poc actiu que només deixà alguna virga o roina a primeres hores de la tarda.
Entrant en detalls, s'ha d'esmentar que al llarg del matí hi hagué resol, amb 6/8 Ci, As, Sc i Cu., a la tarda el sol encara costà més de veure amb 8/8 As i Sc, però coincidint amb l'ocàs, els núvols més espessos desapareixeren i quedaren 5/8 Ci, els quals donaren una tonalitat rogenca al cel.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van ser entre un i dos graus més baixes que el dia abans, amb els 13,1ºC de la Tallada d'Empordà com a màxima més destacada. Així mateix, les mínimes també van ser més baixes amb els -1,4ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dijous 27 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 13,1ºC (-0,4ºC)., Torroella de Montgrí 13,0ºC (0,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 12,8ºC (-0,8ºC)., Monells 12,6ºC (-1,4ºC)., Castell d'Aro 11,8ºC (0,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 27 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 11,9ºC, mínima 3,3ºC. Plugim de matinada 0,2 mm. Vent de direcció NO de matinada, a la tarda i al vespre, a 2 km/h de mitjana i moltes estones de calma., matí amb vent del SO, a 5 km/h de mitjana., vent del SO entre les 12:00h i les 16:00h a 20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 39 km/h SO. Estat de la mar amb marejol al matí i maror a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,9 metres a les 15:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més dels Cumulus congestus que es veien ahir dijous






Mapa de superfície amb fronts previst per avui divendres a les 13:00h. S'observa el pas d'un altre sistema frontal.


Seguim amb el reguitzell de sistemes frontals, ja que avui divendres es preveu que ens en passin tres a la vegada (un d'oclús, un de càlid i un de fred), tal com podeu veure al mapa superior.

A Palamós, aquest fet es traduirà amb un progressiu augment de la nuvolositat. En les immediates hores veurem com els núvols alts i mitjans del matí s'aniràn enretirant mar endins, però, en canvi, el pas del front fred farà crèixer alguns núvols una mica més gruixuts, els quals deixaran algun ruixat al llarg de la tarda i fins al vespre/nit.

La temperatura màxima podrà ser més alta que el dia anterior, arribant fins als 14ºC a Palamós i als 15/17ºC a l'interior de la comarca.

El vent en el nostre sector bufarà de garbí, a uns 20 nusos de mitjana, fins a primeres hores de la tarda. A partir de llavors quedarà vent fluixet de direcció variable, però a l'extrem nord de l'Alt Empordà i entre la Costa Brava i Sardenya entrarà mestral a 30/35 nusos de mitjana, amb ratxes superiors que podran arribar als 100 km/h.
Amb aquesta situació, a mar caldrà esperar entre maror i forta maror arran de costa i forta maror o maregassa mar endins fins al vespre. A partir del vespre i a la nit, es preveu que mar endins hi hagi mar brava.