Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 3 de febrer del 2018

Dijous 1 de febrer: el mes de febrer comença amb fred, núvols i alguns plugims

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 1 de febrer a les 14:54h. Veiem les precipitacions generades pel pas del sistema frontal fred. 

Tal com es preveia, el passat dijous 1 de febrer va estar marcat pel pas d'un sistema frontal fred.
A Palamós, el pas d'aquest front va deixar-nos un dia bàsicament ennuvolat i notablement fred, amb una temperatura màxima de tan sols 10,5 ºC, a més, cap a l'interior de la comarca la fredor encara era més intensa.
En aquest sentit, tan a Bellcaire d'Empordà com a La Tallada d'Empordà la màxima només va assenyalar una temperatura de 7,6 ºC, sens dubte, es tracta de valors de cru hivern per la nostre àrea geogràfica.
Aquest descens del mercuri cap a valors plenament hivernals, va estar provocat pel cel ennuvolat i per l'entrada d'isotermes de zero a dos graus centígrads negatius, a uns 850 hPa.

En relació a les precipitacions que va deixar-nos el sistema frontal, a la nostre vila van caure plugims a partir de primeres hores de tarda. En total, al barri vell de Palamós van precipitar uns discrets 2,4 mm. En altres indrets de la comarca la pluja recollida també va ser molt modesta, tot i que fou molt benvinguda per a regar els camps de cereals d'hivern, així com els boscos.

Dades de precipitació recollida al Baix Empordà, el passat dijous 1 de febrer, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives 6,2 mm., Monells 5,0 mm., La Bisbal d'Empordà 4,7 mm., Torroella de Montgrí 4,6 mm., Verges 4,2 mm., La Tallada d'Empordà 4,1 mm., Bellcaire d'Empordà 4,0 mm., Calonge 3,8 mm., Sobrestany 3,6 mm., Palafrugell 3,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 2,0 mm., Castell d'Aro 1,5 mm.

Cel ennuvolat i caiguda de plugims, el passat dijous 1 de febrer a les 15:07h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós). 

Podria ploure més a partir de dilluns

Sembla que aquestes febles precipitacions no seran les úniques que podrem comptabilitzar en aquest inici del mes de febrer. Tot i que en superfície seguirà bufant vent fred de tramuntana o provences entre el diumenge i el dimarts, aquests vent anirà acompanyat de més precipitacions, amb la qual cosa s'espera una altre situació de tramuntana negre.
La formació d'una pertorbació al Mediterrani occidental, aportarà la humitat suficient a les capes baixes i mitjanes de la troposfera per fer crèixer els núvols i descarregar pluja a la Costa Brava.
A la nostra vila, amb els mapes actuals, es podrien acumular de 20 a 30 litres al llarg de tot l'episodi plujós. També cal tenir present que encara que avui dissabte la cota de neu es trobi al voltant dels 350-400 metres d'alçada, quan comenci a ploure a partir del diumenge al vespre o la matinada del dilluns,  la cota de neu anirà pujant fins als 700-850 metres d'alçada.

Després de les pluges i de la pujada de la cota de neu, tindrem una nova glopada d'aire fred a partir del dimecres, amb isotermes de -5 ºC a 850 hPa, la qual cosa farà caure la cota de neu entre el nivell del mar i els 300 metres d'alçada, però aleshores l'aire ja serà més sec i la pertorbació s'haurà allunyat (això amb els mapes actuals, caldrà anar seguint les previsions). Amb aquesta situació a Palamós ja no s'esperen més precipitacions.
Malauradament, la temperatura no començaria a remuntar clarament fins al diumenge 11 de febrer o el dilluns dia 12, amb la qual cosa els dies centrals del Carnaval (8, 9, 10 i 11 de febrer) estaran acompanyats per un ambient de cru hivern que deixarà màximes al voltant dels 8 o 10 ºC. També caldrà estar atents a l'efecte del vent de tramuntana, ja que podria fer augmentar encara més la sensació de fred.
En propers articles, sobretot els de la setmna que ve, seguiré parlant de la previsió del temps.

Mapa de precipitació acumulada en dotze hores previst per dimarts vinent. Veiem com pot ploure a la Costa Brava.  

Més dades meteorològiques del passat dijous 1 de febrer del 2018 a Palamós., temperatura màxima 10,5ºC, mínima 6,7ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí es van observar 6/8 Sc i St, boirines, juntament amb 2/8 Ci i Ac., durant la resta del dia hi va haver cel ennuvolat, amb 7/8 o 8/8 Cu, Sc i St, amb plugim a la tarda.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció N i NNE, 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent de component N, NNE i NNO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del N, NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del NNO, NO i ONO, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 32 km/h N.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge significant de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h, de 1,17 metres a les 18:00h i de 2,11 metres a les 23:00h). Alçada màxima de l'onatge 3,64 metres a les 22:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ennuvolat i plugim, el passat dijous 1 de febrer a les 15:02h. A baix a l'esquerra s'aprecia una mimosa florida. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 1 de febrer a les 16:54h. Veiem les precipitacions generades pel pas del sistema frontal fred.

Si fem el repàs normal a la temperatura màxima registrada el passat dijous 1 de febrer al Baix Empordà, es veu com aquesta va baixar de forma important respecte el dia abans.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va baixar 7,8 ºC respecte el dia anterior, a Monells baixà 7,3 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 7,1 ºC.
A Palamós la temperatura màxima va baixar 3,4 ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 12,0 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 7,6 ºC de Bellcaire d'Empordà i de La Tallada d'Empordà van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va descendir lleugerament a totes les estacions meteorològiques.
A Monells la mínima va baixar 1,7 ºC respecte el dimecres, a Torroella de Montgrí va descendir 1,6 ºC i a La Bisbal d'Empordà descendí 1,0 ºC.
A Palamós la mínima baixà 0,5 ºC.
Els 0,4 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 1 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 10,6 ºC (2,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 8,5 ºC (1,6 ºC)., Monells 8,5 ºC (0,8 ºC)., Torroella de Montgrí 8,4 ºC (0,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 7,6 ºC (0,4 ºC).

Cel ennuvolat i el terra moll degut a la pluja que queia el passat dijous 1 de febrer a les 15:07h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.