Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 15 de febrer del 2018

Dimarts 13 de febrer: una matinada gèlida, amb -1,1 ºC a La Fosca i -5,5 ºC a Monells

Els bassals es mantenien glaçats a les nou del matí en els indrets on no hi tocava el sol. Imatge captada a la plaça de l'església de Sant Antoni de Calonge.

Tal com us vaig comentar, el primer dia de la setmana ens va portar un ascens clar de la temperatura mínima, però aquest fet va durar poc.
El passat dimarts 13 de febrer, el cel asserenat que hi va haver de matinada, la manca de vent i l'estancament de l'aire fred que va entrar el vespre anterior, amb isotermes de -5 ºC a 850 hPa, van fer desplomar la temperatura mínima per sota dels zero graus centígrads fins a la vora del mar.
A Palamós, el mercuri va devallar fins a -1,1 ºC a La Fosca, tot i que al barri vell l'efecte "illa de calor urbana" i la presència de terral durant alguns moments, a uns 2-5 km/h de mitjana, deixaren la temperatura lleugerament positiva, amb 0,4 ºC.
Cap a l'interior de la comarca, com és normal, la temperatura encara va baixar més i donà uns gèlids -5,5 ºC a Monells, una temperatura de rigurós hivern que frega el llindar d'onada d'aire fred.

Les baixes temperatures van tornar a deixar-nos un paisatge de camps gebrats i bassals glaçats. Fins i tot, en els indrets on no hi tocava el sol, els bassals van mantenir una petita làmina de glaç fins ben entrat el matí. En aquest sentit, a la foto superior i a les de més avall, es pot comprobar que a les nou del matí encara hi havia glaç als bassals que envolten l'església de Sant Antoni de Calonge. I no és per menys, ja que a Calonge van tenir una mínima de -1,8 ºC. Imatges cedides per en David Gràcia.

Els bassals es mantenien glaçats en els indrets on no hi tocava el sol fins ben entrat el matí. Imatge captada a la plaça de l'església de Sant Antoni de Calonge.

Els bassals es mantenien glaçats en els indrets on no hi tocava el sol fins ben entrat el matí. Imatge captada a la plaça de l'església de Sant Antoni de Calonge.

D'altre banda, l'acostament de les restes d'un sistema frontal va portar-nos una extensa franja de núvols mitgencs que es feren ben presents a partir del migdia. Aquesta nuvolositat va deixar-nos un bonic espectacle degut a l'aparició de nombrosos Altocumulus lenticularis i Altocumulus undulatus. Aquestes curioses formacions nuvoloses foren modelades per la presència de vent intens de component NO i ONO entre els 3000 i 5500 metres d'altura.
També cal remarcar l'observació de boniques iridiscències al llarg de la tarda. A continuació us poso un parell d'exemples d'aquestes iridiscències que ens mostren les vores d'alguns altocúmuls ben acolorides. Fotos captades a la població veïna de Calonge.



Més dades meteorològiques del passat dimarts 13 de febrer del 2018 a Palamós., temperatura màxima 10,1ºC, mínima 0,4ºC (-1,1 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí temps assolellat, amb 1/8 o 3/8 Ci i Ac., a partir del migdia augment molt important dels núvols mitgencs, amb alguns lenticulars i undulatus, entre 4/8 i 6/8 Ac.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent de direcció NNO, NO, O i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors s'aprecià vent del SO, SSO i OSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vent del SO, SSO i S, a 25 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h s'observà vent del SO, SSO i S, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h bufà vent del O, OSO i SO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 52 km/h SO.
Estat de la mar amb mar arrissada al matí i maror a partir del migdia., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 2,11 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,92 metres a la 01:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 78%, mínima 48%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Altocumulus lenticularis apareguts el passat dimarts 13 de febrer a la tarda. Foto captada des de Calonge. 

Altocumulus lenticularis apareguts el passat dimarts 13 de febrer a la tarda. Foto captada des de Calonge. 

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 13 de febrer al Baix Empordà, van pujar lleugerament a l'interior, però a la costa van descendir.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 1,9 ºC respecte el dilluns i a Monells pujà 1,5 ºC, per contra, a Palamós descendí 0,5 ºC i a Castell d'Aro va baixar 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 11,6 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 9,8 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va baixar de forma molt important respecte el dilluns.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 8,2 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí va descendir 7,6 ºC i a Castell d'Aro descendí 5,5 ºC.
A Palamós la mínima baixà 5,7 ºC.
Els -5,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 0,4 ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 13 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 10,8 ºC (-1,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 10,7 ºC (-3,4 ºC)., Torroella de Montgrí 10,6 ºC (-2,0 ºC)., Monells 10,1 ºC (-5,5 ºC)., Castell d'Aro 10,0 ºC (-2,4 ºC). 

3 fotos més dels Altocumulus lenticularis i Altocumulus undulatus del passat dimarts 13 de febrer