Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 19 de febrer del 2018

Dissabte 17 de febrer: plugims i esperant un vent que no apareix

Dos espectadors observant l'evolució de la tercera jornada de la regata Palamós Optimist Trophy, el passat dissabte 17 de febrer. Imatge captada des de la Punta del Molí, amb el cel ben tapat i caiguda de plugims.

La manca de vent, el cel ennuvolat i la caiguda d'alguns plugims, són els factors meteorològics que marcaren la tercera jornada de competició de la regata Palamós Optimist Trophy, el passat dissabte 17 de febrer.
El pas d'un sistema frontal molt desgastat, va portar-nos una jornada dominada pels núvols, però tan sols s'escaparen quatre gotes. A Palamós, les roines o plugims intermitents de la tarda i el vespre, només deixaren un total de 1,2 mm a La Fosca i 1,0 mm al barri vell. A la resta del Baix empordà la precipitació també va ser testimonial.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dissabte 17 de febrer, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives 2,8 mm., Castell d'Aro 2,3 mm., Calonge 2,2 mm., La Bisbal d'Empordà 2,1 mm., Monells 2,0 mm., Verges 2,0 mm., La Tallada d'Empordà 1,6 mm., Palafrugell 1,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,0 mm., Bellcaire d'Empordà 0,6 mm., Sobrestany 0,6 mm., Torroella de Montgrí 0,4 mm.

Vídeo de la tercera jornada de competició de la regata Palamós Optimist Trophy. 

En un altre ordre de coses, cal destacar que la tercera jornada de competició de la regata Palamós Optimist Trophy va patir unes condicions meteorològiques desfavorables per a la pràctica de la vela, la qual cosa va impedir que es pogués disputar cap màniga.
El pas del front, a part de deixar el cel tapat i portar-nos alguns plugims, va provocar que el vent es mostrés molt feble i de direcció variable.

Després que la jornada comencés amb un ajornament a terra, el comitè de regates va decidir enviar la flota cap al camp de regates, coincidint amb l'entrada d'una lleugera ventolina del NNE, de 2-5 nusos. No obstant això, el vent va girar a component ESE al cap de poca estona. Amb l'arribada dels plugims, el vent va rolar a component NNO, a 4-12 nusos, però altre vegada el vent va desaparèixer amb el pas dels minuts.
El comitè de regates va fer tot el possible per donar inici a les mànigues, però la caiguda i el canvi constant de la direcció del vent va obligar a abandonar-les.

Absència de vent i cel gris, el passat dissabte 17 de febrer a primeres hores de la tarda.

La flota d'Optimist esperant al camp de regates l'entrada d'un vent que no va aparèixer, el passat dissabte 17 de febrer a primeres hores de la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 17 de febrer del 2018 a Palamós., temperatura màxima 12,9ºC, mínima 9,8ºC.
Estat del cel dominat pels núvols., de matinada i a primeres hores del matí s'observaren alguns bancs de boira o boirines, amb 7/8 o 8/8 Sc i St., al matí s'observaren de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St., a partir de primeres hores de la tarda caiguda de plugim intermitent que es perllongà durant el vespre, amb 7/8 o 8/8 Cu, Sc i St, mala visibilitat, boirines.
Vent: fins les 04:30h hi va haver vent de direcció S, SSO i SO, a 20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del E i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h s'aprecià vent del O i SO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h hi hagué vent del N, NNO i NO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del N i NNO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h bufà vent del NO, O i SO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 39 km/h SSO (de matinada).
Estat de la mar amb marejol, lleugera mar de fons de migjorn., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 1,88 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,67 metres a les 22:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 74%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de superfície amb fronts del passat dissabte 17 de febrer. S'aprecia el pas d'un front fred per sobre de Catalunya.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 17 de febrer a les 20:42h. Veiem la caiguda de plugims. 

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 17 de febrer al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar amb més o menys intensitat respecte el dia anterior.
Per exemple, a Monells la màxima va descendir 2,9 ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,5 ºC i a Castell d'Aro la mínima fou 0,7 ºC més baixa.
A Palamós descendí 0,3 ºC.
En aquest sentit, els 14,7 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 12,6 ºC de Monells foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va ascendir a totes les poblacions de forma notable, degut al cel ennuvolat i al vent de la matinada.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 4,8 ºC respecte el dia anterior, a Monells ascendí 4,4 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 4,2 ºC.
A Palamós la mínima va ascendir 2,3 ºC.
Els 6,1 ºC que hi van haver a Castell d'Aro van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 17 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 14,5 ºC (8,3 ºC)., Castell d'Aro 14,1 ºC (6,1 ºC)., Torroella de Montgrí 13,6 ºC (8,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,4 ºC (8,2 ºC)., Monells 12,6 ºC (6,9 ºC).

La flota d'Optimist esperant al camp de regates l'entrada d'un vent que no va aparèixer, el passat dissabte 17 de febrer a primeres hores de la tarda.