Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 20 de febrer del 2018

Diumenge 18 de febrer: la 29ª Palamós Optimist Trophy acaba amb garbí

Vídeo-resum de la quarta i última jornada de competició de la regata Palamós Optimist Trophy. 

Després d'una llarga espera, per fi el vent va reaparèixer en el darrer dia de la regata Palamós Optimist Trophy.
Tal com sol succeir en situacions de tramuntana no gaire intensa, el vent del nord que bufava durant la matinada del passat diumenge 18 de febrer, es va anar afeblint fins a desaparèixer de la nostre àrea costanera, alhora que es restringia per sobre del cap de Begur.
Per sort, després d'un matí de tensa espera que feia presagiar una altre jornada desastrosa per a la pràctica de la vela, el famós garbí ens va voler premiar amb la seva presència a partir de les dues de la tarda. Al camp de regates, el vent de component sud i sud-oest va arribar a bufar a uns 12 nusos fins a mitja tarda. Aquest fet va permetre que tots els grups participants poguessin disputar tres mànigues, amb la qual cosa la regata va poder acabar amb bones sensacions, tot i els problemes causats per la manca de vent dels dies anteriors. Vegeu notícia de Ràdio Palamós.

Parlant del vent, cal remarcar que aquest meteor haurà de ser el protagonista de les properes jornades. El pas d'un front fred durant avui dimarts, a part de deixar-nos algun plugim, també obrirà les portes a una tramuntanada freda.
Entre l'àrea de baixa pressió que hi haurà sobre Itàlia i l'anticicló de l'Atlàntic posicionat de nord a sud, es formarà un passadís d'aire polar que farà devallar el mercuri fins a valors de ple hivern, amb màximes de 10 ºC entre el dimecres i el dissabte a la nostre vila.
El vent de tramuntana podrà bufar fort a partir d'avui dimarts al vespre-nit, durant tot el dimecres i també bona part del dijous, a uns 30-40 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, amb ratxes de 80 km/h.

Mapa de vent en superfície previst per demà dimecres a les set del matí. S'observa vent de tramuntana que pot arribar als 40 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, amb ratxes de 80 km/h.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 18 de febrer del 2018 a Palamós., temperatura màxima 13,2ºC, mínima 8,6ºC. Estat del cel., al matí hi va haver temps assolellat, amb 1/8 Sc i St, abundants núvols baixos mar endins i cap a l'horitzó S i SO., amb el pas de les hores van anar arribant nombroses franges de núvols prims, fins a deixar un matí-migdia amb 2/8 o 4/8 Ci, Cc i Ac, juntament amb 1/8 o 3/8 Sc i St., a la tarda s'observà un augment nuvolós, amb de 4/8 a 5/8 Ci, Cc i Ac, juntament amb 3/8 o 4/8 Sc i St., a la nit cel ennuvolat i caiguda d'alguna roina inapreciable.
Vent: fins les 07:30h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNO i NO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h hi va haver vent en calma o va bufar vent del E i SE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h va entrar vent del S i SSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h bufà vent del S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h hi hagué vent en calma o vent del SO, O i ONO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 39 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 2,93 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 2,46 metres a les 12:00h, de 2,34 metres a les 18:00h i de 1,88 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,31 metres a les 10:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1018Pa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible, el passat diumenge 18 de febrer a les 12:15h. Podem veure com els núvols eren quasi inexistents a sobre la nostra comarca.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible, el passat diumenge 18 de febrer a les 17:15h. Podem veure un augment molt important de la nuvolositat, formada en la seva major part per altocúmuls i cirrocúmuls. 

En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 18 de febrer al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar de forma més o menys important respecte el dia anterior, degut al temps assolellat.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 2,5 ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà pujà 2,1 ºC i a Torroella de Montgrí també va ascendir 2,1 ºC.
A Palamós la màxima ascendí 0,3 ºC.
En aquest sentit, els 16,5 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,2 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va descendir de forma important cap a l'interior, degut al cel asserenat de la matinada.
A Monells la mínima va baixar 6,0 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà descendí 5,3 ºC i a Torroella de Montgrí la mínima fou 4,9 ºC més baixa. L'excepció va tenir lloc a Castell d'Aro, ja que la mínima va ser 1,4 ºC més alta.
A Palamós va descendir 1,2 ºC.
Els 0,9 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,6 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 18 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 15,7 ºC (3,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 15,7 ºC (2,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,5 ºC (2,9 ºC)., Monells 15,1 ºC (0,9 ºC)., Castell d'Aro 14,9 ºC (7,5 ºC).