Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 2 de febrer del 2018

Dimecres 31 de gener: ametllers florits a Sant Joan, lluna plena i pols del Sàhara

Temps assolellat, un ametller florit i el campanar de l'església de Santa Eugènia de Vila-romà, el passat dimecres 31 de gener al migdia.

Tot i que el passat dimecres 31 de gener va començar amb abundants núvols baixos i algunes boires o boirines, l'astre rei es va imposar amb el pas de les hores fins a deixar-nos un dia radiant. No obstant això, durant la sortida i la posta de sol, el cel adoptà un to lleugerament marronós o groguenc que denotava la presència d'una intrusió de polsim del Sàhara.
El temps assolellat va facilitar que la temperatura màxima fos més alta que la del dia anterior, a més, els núvols baixos que taparen el cel durant la matinada, provocaren que la temperatura mínima també anés cap amunt i ja no es registrà cap valor per sota dels zero graus centígrads.

L'absència de núvols, a partir del migdia, va acompanyar les meravelloses estampes que ens deixen els ametllers florits que hi han a Sant Joan de Palamós.
La bellesa efímera de les delicades flors de l'ametller, es combinava amb el paisatge habitual que es pot veure a la cara oest del Puig del Molí de Vent de Sant Joan de Palamós.

D'altre banda, aquest temps assolellat va servir per acomiadar un mes de gener molt sec. A la nostre vila, el passat mes de gener tan sols ens va deixar 28,4 mm, quan la mitjana climàtica és de 48,9 mm.
A part de fer recompte de litres, el darrer dia del mes també va servir per poder contemplar la segona lluna plena de gener. El nostre satèl·lit natural es podia observar amb tota la seva magestuositat entre els arcs del claustre del Convent dels Agustins.

Temps assolellat i un ametller florit en primer pla, el passat dimecres 31 de gener al migdia.

Posta de sol del passat dimecres 31 de gener, amb cel serè i presència de pols en suspensió que li donava un to groguenc-marronós. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni). 

Més dades meteorològiques del passat dimecres 31 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 13,9ºC, mínima 7,2ºC.
Estat del cel: al matí hi va haver sol o resol, però amb intervals de núvols baixos i boires o boirines a primeres hores, amb de 2/8 a 5/8 St., a partir del migdia cel serè., observació de polsim del Sàhara a la sortida i la posta de sol, la qual deixava un tot marronós.
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent en calma o vent del NNO, NO i ONO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SSO, S i SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del SSO, S i SSE, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h bufà vent del SO, SSO i S, a 10-15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 45 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, a la tarda hi hagué maror., mar endins hi havia de marejol a forta maror (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 1,41 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,42 metres a les 21:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1027hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 66%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El passat dimecres 31 de gener, també va portar-nos la segona lluna plena del mes de gener. Aquesta es podia veure entre els arcs del claustre del Convent dels Agustins.

El passat dimecres 31 de gener, també va portar-nos la segona lluna plena del mes de gener. Aquesta es podia veure entre els arcs del claustre del Convent dels Agustins.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 31 de gener al Baix Empordà, es veu com els registres van pujar amb més o menys força a totes les estacions meteorològiques.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 2,3 ºC respecte el dimarts, a Castell d'Aro també va ascendir 2,3 ºC i a Monells pujà 2,0 ºC.
A Palamós ascendí 1,0 ºC.
En aquest sentit, els 16,3 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 13,8 ºC de Bellcaire d'Empordà foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima també va pujar amb més o menys evidència respecte el dimarts.
En aquest sentit, a Monells la mínima va ascendir 3,2 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va pujar 3,1 ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 2,4 ºC.
A Palamós va pujar 1,4 ºC.
Els 1,8 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,5 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 31 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,3 ºC (2,6 ºC)., Castell d'Aro 15,9 ºC (3,5 ºC)., Monells 15,8 ºC (2,5 ºC)., Torroella de Montgrí 15,5 ºC (2,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,6 ºC (1,8 ºC).

Més fotos d'ametllers florits a Sant Joan de Palamós