Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 24 de febrer del 2018

Dijous 22 de febrer: un altre dia de cru hivern, malgrat el sol

Els rajos solars ens deixaven un mar platejat al davant del far de Palamós, el passat dijous 22 de febrer al migdia. 

El passat dijous 22 de febrer, malgrat alguns intervals de núvols baixos, el dia es va presentar assolellat, però això no va evitar que la temperatura pogués baixar respecte el dia anterior.
La tramuntana que bufava va deixar-nos una ratxa màxima de 50 km/h, a més a més, el vent del nord venia acompanyat per una massa d'aire fred polar, amb isotermes de -2 a -4 ºC a 850 hPa. Aquest fet va fer descendir amb escreix la temperatura de sensació i també la temperatura màxima (la temperatura real) respecte el dimecres. Al barri vell de Palamós només es van enregistrar 9,3 ºC de màxima i 9,7 ºC a La Fosca.
De matinada, el cel estrellat, l'aire fred imperant i el fet que algunes poblacions de l'interior quedaren a redòs del vent, provocaren que la temperatura mínima caigués en picat, alhora que tornaren les gelades, amb els -3,3 ºC de Monells com a registre més fred.

Així mateix, tot i que la mar no es sol alterar quan bufa tramuntana en el nostre sector costaner (això arran de costa), aquest cop s'observà una marcada mar de fons del NNE que deixava entre marejol i maror. Mar endins, lluny de la protecció que representa la costa, l'alteració encara era més notable, amb nombrosos blancalls a poca distància. En aquest sentit, al davant del cap de Begur es detectà una alçada significant de l'onatge que rondava els 3 metres d'alçada i una alçada màxima de 6,33 metres.

Marejol al voltant de l'escull de Sa Galera, el passat dijous 22 de febrer al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat dijous 22 de febrer del 2018 a Palamós., temperatura màxima 9,3ºC, mínima 4,4ºC. Estat del cel dominat pel sol, sobretot durant la primera meitat de la jornada., al matí s'observaren de 0/8 a 2/8 Sc i St., al migdia s'observaren de 2/8 a 4/8 Sc i St, més destacats cap a l'horitzó sud-oest i oest., a la tarda van formar-se més núvols baixos, amb de 4/8 a 6/8 Sc i St, aparició de raigs crepusculars.
Vent: fins les 08:00h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N i NNO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h vent del N i NNO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent de direcció N, NNO i NO, a 20 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 50 km/h N.
Estat de la mar amb marejol o maror, mar de fons del NNE (ones de 0,25 a 0,5 metres)., mar endins hi havia maregassa (onatge significant de 3,52 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 2,81 metres a les 12:00h i de 2,58 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,33 metres a la 01:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1007hPa, mínima 1005hPa. Humitat relativa màxima 63%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat des del mirador de Francesc d'Assís Marull i Savall, el passat dijous 22 de febrer al migdia.

Si fem l'habitual repàs a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 22 de febrer al Baix Empordà, es veu com aquesta va descendir de forma més o menys clara respecte el dimecres.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la temperatura màxima va baixar 2,1 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà baixà 1,6 ºC i a Monells també descendí 1,6 ºC.
A Palamós va baixar 2,6 ºC.
En aquest sentit, els 11,7 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 8,9 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va baixar de manera important respecte el dia abans, sobretot en els indrets arrecerats del vent i situats a l'interior.
A Monells la mínima va baixar 8,4 ºC respecte el dimecres, a La Bisbal d'Empordà va descendir 5,3 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 4,2 ºC.
A Palamós descendí 2,7 ºC.
Els -3,3 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 4,6 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 22 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,7 ºC (4,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 10,3 ºC (-0,5 ºC)., Torroella de Montgrí 9,8 ºC (2,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 9,6 ºC (2,0 ºC)., Monells 9,3 ºC (-3,3 ºC).