Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 26 de febrer del 2018

Dissabte 24 de febrer: la fred s'assenta, amb -4,5 ºC a l'interior de la comarca, i el cel queda enterenyinat

Cel enterbolit per la presència de núvols alts, amb lleugera mar de fons a la platja d'Es Monestri (Sant Antoni de Calonge), el passat dissabte 24 de febrer a primeres hores de la tarda. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.

El passat dissabte 24 de febrer, l'arribada d'un extens mantell de núvols alts impulsats pel vent intens de component nord que bufava en altura, i la formació d'alguns núvols estrats, van deixar el cel ben enterenyinat a partir del migdia.
Pel que fa al vent en superfície, cal remarcar que aquest només va aparèixer de forma testimonial, amb una ratxa màxima de 19 km/h E.

Així mateix, la temperatura es va continuar mantenint per la banda baixa del termòmetre una jornada més. Degut a la presència d'aire fred a les capes baixes de la troposfera, amb isotermes de -1 ºC a 850 hPa, el fet que bufés vent fluixet de component NE i E, i el sol esmorteït pel tel de núvols prims que va arribar, amb alguns núvols baixos, la temperatura màxima al barri vell de Palamós només va registrar 9,9 ºC.
De nit i matinada, l'absència de vent i el cel estrellat van tornar a fer caure el mercuri per sota dels zero graus fins ben a prop del mar. En aquest sentit, a La Fosca es van enregistrar 0,8 ºC de mínima.
Com és normal, a l'interior de la comarca van quedar congelats amb unes mínimes àmpliament negatives, com per exemple els -4,5 ºC de Monells o els -3,3 ºC de La Tallada d'Empordà.

Cel enterbolit per la presència de núvols alts a la platja d'Es Monestri (Sant Antoni de Calonge), el passat dissabte 24 de febrer a primeres hores de la tarda.

Pel que fa a la previsió, cal destacar que la fred es podrà intensificar de forma transitòria durant les properes dues jornades. A partir d'avui al vespre ens ha d'arribar una primera glopada d'aire fred polar continental, degut a l'establiment d'una situació retrògrada. L'aire fred anirà acompanyat per vent de tramuntana o provences moderat, amb algun cop fort, la qual cosa encara augmentarà més la sensació d'ambient gèlid.
Entre aquest vespre de dilluns i el dimecres a primeres hores del matí, podrien entrar isotermes que aniran bellugant-se dels -6 ºC als -10 ºC a 850 hPa, amb la qual cosa, si arribés a precipitar quelcom, seria en forma de neu fins a cota zero, però ara com ara, les possibilitats de veure nevar és molt baixa, i només s'esperen quatre volves anecdòtiques, almenys a Palamós i a la major part de la nostre comarca.
L'entrada d'aire fred quedarà tallada en sec a mesura que avanci el dimecres, i a darreres hores del dia la cota de neu ja haurà pujat fins als 1500 o 1600 metres d'altura, gràcies a l'entrada d'isotermes de 5 ºC a 850 hPa. Curiosament, el fort ascens que experimentarà la cota de neu ha de coincidir amb l'arribada d'una franja de precipitacions que poden deixar al voltant de 10 mm, entre el migdia-tarda del dimecres i la matinada del dijous.

Mapa de temperatura a 850 hPa previst per demà dimarts a les 13:00h. Veiem com tenim una massa d'aire molt fred, amb isotermes de -8 ºC a uns 1380 metres.

Mapa de temperatura a 850 hPa previst per dimecres a les 19:00h. Veiem com la massa d'aire fred s'haurà enretirat i ja tindrem isotermes de 5 ºC a uns 1340 metres.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 24 de febrer del 2018 a Palamós., temperatura màxima 9,9ºC, mínima 1,8ºC (0,8 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat per l'ambient assolellat o resol., al matí s'observaren de 0/8 a 3/8 Ci i Cs, juntament amb 0/8 o 2/8 St i Sc., a la tarda hi va haver un augment molt important dels núvols prims, amb de 4/8 a 7/8 Ci i Cs, juntament amb 2/8 o 4/8 St.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent de direcció NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del NNE, NE i E, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del NE i E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h s'aprecià vent del NNE i NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h hi hagué vent del NNO i NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 19 km/h E.
Estat de la mar amb marejol, lleugera mar de fons del NE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1009hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 65%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel enterbolit per la presència de núvols alts a la platja d'Es Monestri (Sant Antoni de Calonge), el passat dissabte 24 de febrer a primeres hores de la tarda.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 24 de febrer al Baix Empordà, es veu com els registres van variar molt poc respecte el divendres i, a més, aquestes van tenir comportaments diferents segons el lloc.
Per exemple, a Monells la màxima no va canviar respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,0 ºC i a Castell d'Aro la màxima fou 0,3 ºC més alta.
A Palamós ascendí 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 12,2 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 9,7 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més freda.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va descendir a totes les poblacions de forma més o menys important, degut als factors mencionats anteriorment.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 3,2 ºC respecte el dia anterior, a Monells descendí 2,4 ºC i a Castell d'Aro baixà 1,9 ºC.
A Palamós la mínima va descendir 2,1 ºC.
Els -4,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 1,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 24 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 11,2 ºC (-3,3 ºC)., Castell d'Aro 11,1 ºC (-1,2 ºC)., Torroella de Montgrí 10,9 ºC (-1,4 ºC)., La Bisbal d'Empordà 10,8 ºC (-2,8 ºC)., Monells 10,8 ºC (-4,5 ºC).