Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 16 de juliol del 2018

Dijous 12 de juliol: la calor baixa un xic, però els colors s'intensifiquen

Temps d'estiu a la platja Gran de Palamós, el passat dijous 12 de juliol al migdia.

El passat dijous 12 de juliol, els nostres termòmetres van registrar un descens de la temperatura respecte el dia anterior, però els nostres cossos en prou feines ho van notar.
La presència de vent fluixet de component nord-est i est en superfície, unit a la presència d'isotermes de 15,9 ºC a 850 hPa, va fer descendir una mica la temperatura màxima respecte el dimecres, a més, la temperatura mínima també va baixar lleugerament gràcies al vent en calma de la matinada i al cel serè. En aquest sentit, podem comprobar que a La Bisbal d'Empordà van tenir una màxima 3,2 ºC més baixa que la del dia abans (dimecres 31,9 ºC i dijous 28,7 ºC).
A Palamós la temperatura màxima va ser 1,5 ºC més baixa que la del dimecres (dimecres 28,4 ºC i dijous 26,9 ºC), no obstant això, la calor va estar assegurada gràcies a un elevat grau d'humitat relativa que ens deixà una forta sensació de xafogor, a més a més, al barri vell es va suportar una altre nit tropical, amb 21,1 ºC de mínima.

En un altre ordre de coses, el temps assolellat va tenir com a contrapunt l'arribada d'algunes franges de núvols alts al llarg de la tarda. Aquests núvols prims en molts casos pertanyien a restes d'encluses de tempesta. Coincidint amb la posta de sol, els núvols alts i mitgencs van quedar ben acolorits i ens deixaren un cel rogenc molt fotogènic sobre la badia de Palamós.
La posta de sol no va ser l'única cosa que va canviar de color, tal com podeu veure a la foto següent i a les de més avall. L'aigua de la font ornamental del Passeig del Mar de Palamós va tornar a aparèixer tenyida de color groc per reclamar l'alliberament dels presos o ostatges polítics i el retorn dels exiliats. Aquesta acció reivindicativa no ha sigut l'única de les darreres setmanes. El matí del passat diumenge 8 de juliol, la platja de la Fosca va aparèixer plena de para-sols de color groc. Vegeu notícia.

L'aigua de la font ornamental del Passeig del Mar de Palamós s'ha tenyit de groc per reivindicar l'alliberament dels presos polítics. 

Més dades meteorològiques del passat dijous 12 de juliol del 2018 a Palamós., temperatura màxima 26,9 ºC, mínima 21,1 ºC. Estat del cel: al llarg del matí hi va haver un domini del sol, amb de 1/8 a 3/8 Ac i Ci., a migdia cel ras., durant la tarda van arribar restes d'encluses, amb de 2/8 a 5/8 Ci, Cs i As, posta de sol rogenca.
Vent: fins les 08:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del N i NNO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h bufà vent del NNE, NE i E, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h s'aprecià vent del E, ENE, NE i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h hi va haver vent del NO, ONO i NNO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 29 km/h NE.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores del matí i al vespre, marejol la resta del dia., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 50%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Posta de sol del passat 12 de juliol. Font: http://palamos.cam




Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 12 de juliol al Baix Empordà, es veu com aquesta va baixar amb més o menys força a gairebé tot arreu.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la temperatura màxima va baixar 3,6 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà descendí 3,2 ºC i a Monells baixà 2,0 ºC.
A Castell d'Aro hi va haver una excepció, ja que va pujar 0,1 ºC.
A Palamós va descendir 1,5 ºC.
En aquest sentit, els 31,2 ºC registrats a Calonge i a Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 26,9 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va baixar lleugerament respecte el dimecres.
A La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 2,4 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà descendí 2,0 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 1,8 ºC.
A Palamós va baixar 1,7 ºC.
Els 16,9 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 21,1 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 12 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,2 ºC (16,9 ºC)., Castell d'Aro 29,4 ºC (18,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 28,8 ºC (17,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 28,7 ºC (17,9 ºC)., Torroella de Montgrí 26,9 ºC (18,3 ºC).

3 fotos més del passat dijous 12 de juliol