Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 8 de juliol del 2018

Dimecres 4 de juliol: una altre nit tropical als nuclis urbans i alguns núvols baixos

Núvols baixos sobre la badia de Palamós, amb boirina als relleus litorals, el passat dimecres 4 de juliol a les 16:30h. Font: http://palamos.cam 

El passat dimecres 4 de juliol va estar marcat, com és normal en aquesta de l'any, per una intensa xafogor.
L'elevat grau d'humitat, a part de fer pujar la temperatura que notava el nostre cos, també va facilitar la formació d'alguns bancs de núvols baixos de reduïda extensió que anaven entrant de forma intermitent de mar cap a terra, al llarg de tota la jornada. Altre cop, els núvols estrats van enterbolir la visió del paisatge que envolta la vila palamosina i deixaren boirina als relleus litorals.
Els núvols baixos anecdòtics no van impedir que l'elevada insolació i la bombolla d'aire càlid, ens deixessin una temperatura màxima per sobre dels 32 ºC a l'interior de la comarca, i això que el garbí només va entrar de forma feble a partir de les 15:00h.
En aquest sentit, trobem que a Les Olives van assolir una temperatura màxima de 32,9 ºC, a Monells 32,6 ºC, a La Tallada d'Empordà 32,3 ºC i a La Bisbal d'Empordà 32,2 ºC.  A Palamós, com sempre, el mercuri va quedar molt més aturat, amb una màxima de 26,8 ºC, però l'elevada humitat relativa, com he comentat, va deixar-nos una intensa xafogor.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible, del passat dimecres 4 de juliol a les 16:00h. Podem veure un banc de núvols baixos justament a sobre de la badia de Palamós. 

Ampliació de la imatge anterior on podem apreciar el banc de núvols baixos que hi havia a sobre de la badia de Palamós.  

D'altre banda, degut a l'efecte d'illa de calor urbana, a les estacions meteorològiques situades a les ciutats més poblades de la comarca hi va haver una nit tropical, amb 20,8 ºC de mínima a  Palamós, 20,7 ºC a Sant Feliu de Guíxols i 20,2 ºC a Palafrugell.

L'illa de calor es presenta a les ciutats i consisteix en la dificultat de la dissipació de la calor durant les hores nocturnes. El centre urbà, on els edificis i l'asfalt desprenen a la nit la calor acumulada durant el dia, provoca vents locals des de l'exterior cap a l'interior. Generalment es dona el fenomen d'elevació de la temperatura en zones urbanes densament construïdes degut a una combinació de factors com ara l'edificació, la manca d'espais verds, els gasos contaminants o la generació de calor. S'ha observat que el fenomen de l'illa de calor augmenta amb la mida de la ciutat i que és directament proporcional a la grandària de la taca urbana.

Cal tenir present que les zones edificades ofereixen més superfície per a l'absorció de la calor, la qual irradien lentament durant la nit. Un altre efecte dels edificis alts són les múltiples reflexions horitzontals de la radiació rebuda, que augmenten la probabilitat que aquesta energia es quedi a terra, un fenomen anomenat "efecte canó".

D'altra banda, l'activitat domèstica genera una aportació de calor al medi. En particular, els sistemes de refrigeració situats a la ciutat formen part d'un cercle viciós, ja que generen calor extra i el seu ús s'incrementa amb la temperatura. Alguns autors expliquen l'illa de calor com un efecte hivernacle local, ja que els gasos es tanquen en un sol lloc provocant una càpsula de gasos que absorbeix calor del Sol. Els materials que formen la ciutat absorbeixen la radiació solar d'ona curta i l'emeten posteriorment amb una longitud d'ona més llarga, freqüència que resulta retinguda per partícules en suspensió i gasos de combustió.

Una altra de les causes que provoquen l'efecte d'illa de calor és l'albedo. L'albedo és la capacitat de reflectir en major o menor mesura la radiació solar. Per regla general, un color més clar absorbeix menys calor que un color més fosc. Els carrers fets d'asfalt tindran temperatures molt més altes que aquells fets de formigó o pedra.

Núvols baixos i clarianes sobre el pla de Calonge, el passat dimecres 4 de juliol a les 16:21h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Més dades meteorològiques del passat dimecres 4 de juliol del 2018 a Palamós., temperatura màxima 26,8 ºC, mínima 20,8 ºC.
Estat del cel dominat pel sol, però van aparèixer alguns bancs de núvols baixos de forma anecdòtica, amb boirina als relleus litorals., al matí s'observaren de 0/8 a 4/8 St., a migdia van veure's de 0/8 a 6/8 St., a la tarda-vespre aparició de 1/8 a 3/8 St.
Vent: fins les 09:30h hi va haver vent en calma o vent del N i NE, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del E i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h bufà vent del S, SSO i SSE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del S i SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h va aparèixer vent del S, SSO i SSE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h va bufar vent del SO, OSO i NO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 29 km/h SSO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,88 metres a les 23:00h
Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 53%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat dimecres 4 de juliol a les nou del matí. Veiem alguns bancs de núvols baixos al centre i al sud de la Costa Brava.

Ampliació de la imatge anterior on s'aprecia més clarament els núvols baixos que hi havien a sobre de Palamós.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 4 de juliol al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar lleugerament respecte el dimarts, a totes les poblacions.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va descendir 1,7 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro descendí 0,9 ºC i a La Bisbal d'Empordà va baixar 0,6 ºC.
A Palamós la màxima baixà 0,4 ºC.
En aquest sentit, els 32,9 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 26,6 ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima també va baixar lleugerament a la major part d'estacions meteorològiques.
Així doncs, a Torroella de Montgrí baixà 1,7 ºC respecte el dimarts, a Castell d'Aro descendí 1,6 ºC i a La Bisbal d'Empordà va descendir 0,9 ºC.
L'excepció es va donar a Palamós, ja que la mínima va pujar 0,3 ºC.
Els 15,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 20,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 4 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,6 ºC (15,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 32,3 ºC (16,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 32,2 ºC (17,0 ºC)., Torroella de Montgrí 30,3 ºC (17,2 ºC)., Castell d'Aro 29,1 ºC (17,3 ºC).