Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 11 de juliol del 2018

Dissabte 7 de juliol: la calor no afluixa, mammatocúmuls i roina

Mammatocúmuls apareguts el passat dissabte 7 de juliol a la tarda.

El passat dissabte 7 de juliol la calor va augmentar respecte el dia anterior, malgrat la presència d'una certa inestabilitat atmosfèrica.
La presència d'un embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -12 ºC a 500 hPa, unit a la forta calor acumulada, entre d'altres factors (com per exemple els ascensos orogràfics), van fer disparar el creixement de Cumulonimbus a l'interior i al prelitoral de Girona a partir del migdia.
Les potents nuvolades, tal com és habitual en aquestes situacions meteorològiques, es van anar desfent a mesura que viatjaven cap a la costa empeses pel vent intens del nord-oest que bufava en altura.
Des de Palamós, i també des de la major part del Baix Empordà, després d'un matí assolellat i calurós, es va observar l'arribada de grans encluses de tempesta que acabaren per deixar una tarda ennuvolada.
Les restes de les tempestes tan sols deixaren roina inapreciable a Palamós, la qual encara donà més sensació de xafogor. No obstant això, també vam observar una enclusa de tempesta que anava aparellada amb bonics mammatocúmuls, la qual cosa ja ens venia a indicar que poca aigua cauria.
A la resta de la comarca baix-empordanesa s'acumularen 1,3 mm a Castell d'Aro, 1,0 mm a Sant Feliu de Guíxols, 0,7 mm a La Tallada d'Empordà, 0,6 mm a Torroella de Montgrí, 0,4 mm a Monells i 0,4 mm a La Bisbal d'Empordà, entre d'altres registres iguals o inferiors.

Enclusa de tempesta observada el passat dissabte 7 de juliol a les cinc de la tarda. Font: http://palamos.cam

Cel de grop cap a l'horitzó nord-oest i enclusa de tempesta, el passat dissabte 7 de juliol a dos quarts de sis de la tarda. Font: http://palamos.cam

En un altre ordre de coses, les nuvolades poc productives que ens van visitar durant la tarda van venir precedides per una temperatura màxima encara més càlida que la del dia anterior.
El temps assolellat que hi va haver fins a primeres hores de la tarda, la presència d'una bombolla d'aire càlid amb isos de 18 ºC a 850 hPa i l'entrada de vent de garbí fluixet, van fer disparar el mercuri cap amunt. La temperatura màxima va assolir 33,3 ºC a Monells, 33,1 ºC a Sobrestany, 32,6 ºC a Les Olives, 31,9 ºC a La Bisbal d'Empordà, 31,2 ºC a Calonge, 31,1 ºC a Verges i 31,1 ºC a La Tallada d'Empordà.
A Palamós, tot i que la màxima "només" va registrar 26,8 ºC, la sensació de xafogor va ser molt elevada, a més, altre cop es va haver de patir una nit tropical, amb una mínima de 20,6 ºC al barri vell.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 7 de juliol a les 19:00h. S'observen febles precipitacions en diferents punts del Baix Empordà.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 7 de juliol a les 20:00h. S'observen febles precipitacions en diferents punts del Baix Empordà.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 7 de juliol del 2018 a Palamós., temperatura màxima 26,8 ºC, mínima 20,6 ºC.
Estat del cel: a primera hora del matí domini del sol, amb 2/8 Ci i Cs., a mig matí es van veure de 1/8 a 3/8 Cu, Sc i St, juntament amb de 2/8 a 3/8 Ci i As., a migdia continuació del temps assolellat, amb de 1/8 a 2/8 Cu, Sc i St., a la tarda el cel es va anar tapant amb de 3/8 a 7/8 As, Ac, encluses de tempesta, mammatocúmuls, a més de 2/8 a 4/8 Cu, Sc i St, roina inapreciable., al vespre molts dels núvols van esfumar-se, amb 4/8 As i Ac, a més de 3/8 Cu, Sc i St.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent del O, ONO i NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció SSE, S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del S i SSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h s'aprecià vent del OSO, SO i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h bufà vent del SO, OSO i O, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 27 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores del matí, a partir d'aleshores marejol., mar endins hi havia un xic de maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mammatocúmuls apareguts el passat dissabte 7 de juliol a la tarda.

Si analitzem millor les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 7 de juliol al Baix Empordà, es veu com els registres van pujar de forma més o menys remarcable, respecte el divendres, a totes les poblacions comprobades.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 4,1 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà pujà 2,2 ºC i a La Tallada d'Empordà va pujar 1,2 ºC.
A Palamós la màxima ascendí 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 33,3 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 26,8 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com va baixar a totes les estacions meteorològiques de forma poc destacable, respecte el dia abans.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va descendir 2,2 ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà descendí 1,5 ºC i a La Tallada d'Empordà va baixar 1,0 ºC.
A Palamós la mínima baixà 1,0 ºC.
Els 15,3 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 20,6 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 7 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,3 ºC (15,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,9 ºC (16,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 31,1 ºC (17,9 ºC)., Torroella de Montgrí 30,9 ºC (17,4 ºC)., Castell d'Aro 29,3 ºC (17,5 ºC).

Mammatocúmuls apareguts el passat dissabte 7 de juliol a la tarda.