Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 23 de juliol del 2018

Divendres 20 de juliol: detonen un obús a les illes Formigues i mínimes per sobre dels 20 ºC

 Imatge del moment de la detonació de l'obús que van trobar a les illes Formigues (ACN). Vegeu vídeo.

El passat divendres 20 de juliol, pocs minuts després de les 13:00h, els artificiers de l'Armada van detonar l'obús que uns submarinistes havien localitzat el dissabte 14 de juliol al fons marí de les Illes Formigues, parcialment enterrat a uns vuit metres de profunditat. Vegeu notícia.

L'operatiu va començar a les nou del matí amb una reunió tècnica amb representants dels diferents cossos per acordar el dispositiu d'actuació, així com la vigilància i la seguretat. Hi estaren presents l'Armada, els GEAS i Salvament Marítim de la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Palamós. Seguidament es traslladaren del Port de Palamós fins a les Illes Formigues amb quatre embarcacions (dues llanxes neumàtiques, una embarcació de Salvament Marítim i una nàutica).

Mentre es feien les tasques de vigilància per garantir el cordó de seguretat, quatre bussejadors de la Unitat de Mesures Contra Mines (UBMCM) de l'Armada es van submergir per inspeccionar l'obús, fer una neteja a la zona i agafar imatges. En aquell moment, es va poder confirmar que es tractava d'un projectil de l'exèrcit de la Guerra Civil de tipus Ordónyez de 240 mm i 80 cm de llarg. "Hem observat que els sistemes d'iniciació estaven a la part posterior del projectil i, com que són sensibles, hem preferit no tocar-ho ni moure-ho per no corre cap tipus de risc; per això la intervenció s'ha fet in situ", explicà el sergent primer i responsable d'aquesta unitat, Joan Zamora. A més a més, també es va inspeccionar una zona d'uns 50 metres al voltant per comprovar que no n'hi hagués cap més.

Per a la detonació de l'artefacte es van fer servir càrregues petites de 60 grams per buscar el "menor impacte possible". Per allunyar la fauna de la zona, s'utilitzaren unes càrregues que només fan soroll i després es va fer l'explosió controlada. El cap dels GEAS a Girona, Fernando Aguirre, precisà que més que detonació, el que es va fer fou una "neutralització" per deixar inutilitzat el projectil. "S’ha fet explotar una càrrega controlada de baix impacte per desmantellar la totalitat del projectil sense que la càrrega principal de la pròpia munició explotés; ha sigut un èxit", assenyalà.

Per altra banda, els cossos participants han destacat la bona coordinació que hi ha hagut entre tots per fer les feines de vigilància. A aquella hora i en ple juliol hi havia molt trànsit d'embarcacions i velers que amb l'ajuda de sirenes es van anar apartant per evitar que estiguessin massa a prop mentre es feia l'operatiu. També es va treballar amb Creu Roja per actuar en cas que hi haguessin incidències amb banyistes o submarinistes.

Des de dilluns que estava prohibit accedir a la zona de les Illes Formigues que formen part de l'Espai d'Interès Natural de Castell-Cap Roig.

Des de fa temps que entitats ecologistes i locals reclamen un major nivell de protecció per a la zona. Precisament l'obús que s'ha detonat es va descobrir durant una "manifestació submarina" en defensa d'aquest espai. Font: ACN

L'obús a les illes Formigues (ACN).

Cel serè observat el passat divendres 20 de juliol al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).
La calor d'estiu i la tranquil·litat meteorològica no van donar cap mena de treva. Altre vegada vàrem patir una nit d'insomni, amb una nit tropical que afectà nombroses poblacions de la nostra comarca. La intensa calor i la xafogor van deixar una temperatura mínima de 22,7 ºC a Sant Feliu de Guíxols, 22,3 ºC a Palamós, 21,1 ºC a Les Olives, 21,0 ºC a Palamós-La Fosca, 20,9 ºC a Palafrugell, 20,4 ºC a Verges i 20,1 ºC a Bellcaire d'Empordà.
De dia, la presència d'un lleuger flux de component est va fer baixar lleugerament la temperatura màxima respecte el dia anterior, però la xafogor va ser forta. Es va arribar fins a 31,7 ºC a Sobrestany, 31,5 ºC a Monells i també 31,5 ºC a La Bisbal d'Empordà.

Més dades meteorològiques del passat divendres 20 de juliol del 2018 a Palamós., temperatura màxima 27,0 ºC, mínima 22,3 ºC. Estat del cel dominat pel sol., al matí hi va haver cel ras., a migdia s'observaren 1/8 Cu i Sc., a la tarda van aparèixer de 1/8 a 3/8 Cu, Sc i St i de 2/8 a 3/8 Ci i Cs., a la tarda-vespre es va veure una gran enclusa a l'horitzó oest i nord-oest, amb de 3/8 a 5/8 Ci, Cs, As i Ac, a més de 1/8 o 2/8 Sc i St.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent del SO, O, NO i NNO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del NNE i NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h bufà vent del E, NE, ESE i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h s'aprecià vent del E i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h s'observà vent del SE i E, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h hi va haver vent en calma o vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 21 km/h E.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i al vespre, marejol a les hores centrals., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 65%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos denotant un ambient xafogós, el passat divendres 20 de juliol a mitja tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 20 de juliol al Baix Empordà, es veu com aquesta va baixar lleugerament a quasi tot arreu.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la temperatura màxima va descendir 2,7 ºC respecte el dia anterior, a Monells descendí 1,4 ºC i a La Bisbal d'Empordà tingueren una màxima 1,0 ºC més baixa. L'excepció va tenir lloc a Castell d'Aro, ja que la màxima fou 0,1 ºC més alta.
A Palamós va baixar 0,2 ºC.
En aquest sentit, els 31,7 ºC registrats a Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 27,0 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va pujar de forma més o menys clara, respecte el dijous, a totes les localitzacions.
A Monells la mínima va ascendir 2,0 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà pujà 1,1 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,9 ºC.
A Palamós va pujar 2,1 ºC.
Els 18,5 ºC que hi van haver a La Bisbal d'Empordà i a Torroella de Montgrí foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 22,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 20 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,5 ºC (18,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,5 ºC (18,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 30,2 ºC (18,9 ºC)., Castell d'Aro 29,3 ºC (19,1 ºC)., Torroella de Montgrí 28,9 ºC (18,5 ºC).