Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 20 de juliol del 2018

Dilluns 16 de juliol: la monotonia estiuenca es trenca amb un matí tempestuós

La façana més típica de Palamós reflectida en un bassal creat per la pluja que va caure el matí del passat dilluns 16 de juliol.

El passat dilluns 16 de juliol vàrem tenir un canvi de temps efímer que va servir per trencar, ni que fos per un dia, amb la monotonia de sol i calor de les darreres setmanes.
Els elevats índexs d'inestabilitat, afavorits pel pas d'un marcat embossament d'aire fred en altura durant el matí del dilluns (amb isotermes de -17 ºC a 500 hPa), la formació d'una àrea de baixa pressió, amb un mínim de 1007 hPa registrat a Palamós, i l'aire càlid i humit present a prop del sòl, van disparar els núvols de tempesta al damunt nostre.
Les grans nuvolades ens deixaren forts xàfecs en diverses tongades, i en molts moments crearen acumulacions d'aigua als indrets habituals de la nostre vila i en localitats veïnes, la qual cosa va fer que el sobreixidor del Passeig del Mar i diversos col·lectors aboquessin aigües residuals al mar. Malgrat tot, també hi hagueren estones de pluja més pausada o plugim, tot això entre quarts d'onze del matí i les dues de la tarda.
Les precipitacions van anar acompanyades per abundant aparat elèctric, amb alguns trons molt sorollosos i també ratxes fortes de vent descendent (vent de revoltura). En aquest sentit, cal remarcar que la tempesta va generar una ratxa màxima de vent que arribà fins als 87 km/h al barri vell de Palamós, la qual cosa va fer caure nombroses fulles dels arbres, talment com si fos la tardor.
A la nostre vila, les pluges matinals van deixar un total de 26,6 mm a La Fosca i 22,8 mm al barri vell, una pluja que sens dubte haurà estat un autèntic regal, tenint en compte que el mes de juliol és el mes més sec de l'any a la nostre àrea, climatològicament parlant.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dilluns 16 de juliol, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge 47,7 mm., Sobrestany 44,8 mm., Verges 42,2 mm., Monells 40,8 mm., Torroella de Montgrí 40,0 mm., La Tallada d'Empordà 39,3 mm., Les Olives 35,4 mm., La Bisbal d'Empordà 34,2 mm., Bellcaire d'Empordà 34,0 mm., Palafrugell 23,0 mm., Castell d'Aro 19,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 18,0 mm.

Animació de les imatges dels radars meteorològics del passat dilluns 16 de juliol.

Animació de les imatges del satèl·lit Meteosat on veiem el creixement ràpid dels Cumulonimbus que ens afectaren el matí del dilluns. 

L'aigua va omplir els recs del Passeig del Mar.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 16 de juliol del 2018 a Palamós., temperatura màxima 27,7 ºC, mínima 18,7 ºC. Estat del cel molt variable., a primeres hores del matí s'observaren núvols abundants, amb de 5/8 a 7/8 Cu, Sc i St, boirines., ràpidament es va veure l'arribada de dues tempestes des de l'oest i sud-oest, amb abundant aparat elèctric, llamps molt sorollosos i forts ruixats, amb 8/8 Cb, Cu, Sc i St., després d'una breu pausa retornaren les pluges, en aquests cas de forma més pausada, fins a primeres hores de la tarda, de 6/8 a 8/8 Cb, Cu, Sc i St., a partir de les tres de la tarda vàrem tenir un temps assolellat, amb de 1/8 a 4/8 Ac., al vespre aparició de 2/8 a 3/8 Sc.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma o vent de direcció NNO i NO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component N i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h bufà vent del NO i NNO, a 30/40 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h va bufar vent del NNO, NO i ONO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h s'observà vent del NO, ONO i O, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del SO, SSO i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent en calma.
Ratxa màxima de vent 87 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol al matí, mar arrissada a la tarda., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,58 metres a les 12:00h i de 1,88 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,0 metres a les 12:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 49%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de temperatura a 500 hPa del passat dilluns 16 de juliol a les vuit del matí. Veiem l'embossament d'aire fred en altura que ens va creuar.

Mapa de pressió en superfície del passat dilluns 16 de juliol a les vuit del matí. Veiem l'àrea de baixa pressió que es va formar, la qual cosa afavoria encara més l'ascens de les masses d'aire càlid. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 16 de juliol a les 10:30h. Veiem una tempesta intensa a sobre de Palamós i en altres indrets del nord-est i nord de Catalunya.

Mapa de llamps del passat dilluns 16 de juliol. Veiem nombrós aparat elèctric tapant el Baix Empordà i altres indrets del país.  

Arribada d'un Cumulonimbus arcus el passat dilluns 16 de juliol al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 16 de juliol al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar de forma important a l'interior, però a la costa baixaren poc o es van mantenir igual.
Per exemple, a Monells la temperatura màxima va baixar 5,2 ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà descendí 4,3 ºC i a Castell d'Aro baixà 0,8 ºC.
A Palamós no va canviar.
En aquest sentit, els 31,0 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 27,7 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va pujar lleugerament a quasi totes les poblacions.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va ascendir 1,6 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà pujà 0,7 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,1 ºC.
A Palamós hi trobem una excepció, ja que la mínima va ser 2,5 ºC més baixa.
Els 17,1 ºC que hi van haver a Monells, a Torroella de Montgrí i a Bellcaire d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 19,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 16 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 29,8 ºC (18,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,4 ºC (17,9 ºC)., Torroella de Montgrí 29,3 ºC (17,1 ºC)., Monells 29,2 ºC (17,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 28,6 ºC (17,7 ºC).

Més fotos dels reflexos que es van formar als bassals d'aigua