Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 9 de juliol del 2018

Dijous 5 de juliol: segueix la calor estiuenca, amb alguna nuvolada a la tarda

Capvespre del passat dijous 5 de juliol, amb una enclusa de tempesta il·luminada pels darrers rajos solars. Font: http://palamos.cam

La calor i la xafogor d'estiu es va mostrar impassible el passat dijous 5 de juliol, però en aquesta ocasió es va observar alguna petita novetat a la nostra vila.
Després d'una altre nit tropical de molt mal dormir al centre urbà de Palamós, amb una mínima de 20,6 ºC al barri vell, la jornada es presentà càlida i assolellada, amb una màxima calcada a la del dia anterior, amb 26,8 ºC.
A pocs quilòmetres de la línia costanera la calor va apretar de valent, amb 31,9 ºC de màxima a Monells, 31,2 ºC a Sobrestany, 30,8 ºC a Les Olives i 30,3 ºC a La Bisbal d'Empordà, inclús, a la població veïna de Calonge van assolir una màxima de 30,1 ºC.
Malgrat el temps assolellat que hi va haver fins a migdia, la tarda ens va donar alguns petits entreteniments en forma d'algunes nuvolades aparentment amenaçadores i alguna roina inapreciable.

L'arribada d'un migrat solc d'aire fred en altura, amb isotermes de -11 ºC o -12 ºC a 500 hPa, el fort gradient tèrmic generat per la calorada, la presència d'una àrea de convergència de vent i d'una important capa humitat en nivells baixos de la troposfera, entre d'altres factors, va fer crèixer potents núvols convectius a l'interior i prelitoral de Girona a partir del migdia.
Les nuvolades es desplaçaren lentament cap a la costa mogudes pel vent intens de component oest i nord-oest que bufava en altura. No obstant això, tal com succeix en aquestes situacions, els núvols s'anaren estratificant a mesura que s'apropaven a la costa i només deixaren alguna roina a la nostra comarca, la major part amb precipitació inapreciable. Malgrat tot, a Monells van caure 0,7 mm, a Castell d'Aro 0,3 mm i a La Bisbal d'Empordà 0,2 mm.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 5 de juliol a les 14:42h. S'observen febles precipitacions al sud del Baix Empordà.

Cel ennuvolat i cortines de precipitació al fons de la imatge, mirant cap a Romanyà de la Selva, el passat dijous 5 de juliol a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Més dades meteorològiques del passat dijous 5 de juliol del 2018 a Palamós., temperatura màxima 26,8 ºC, mínima 20,6 ºC. Estat del cel: al llarg del matí hi va haver cel serè o 1/8 St., a partir del migdia aparició de 1/8 a 4/8 Cu., a primeres hores de la tarda els núvols van anar avançant, amb de 4/8 a 8/8 Cu, Sc i St, roina inapreciable i esporàdica., al vespre es van veure de 2/8 a 3/8 Sc i St i 2/8 o 3/8 Ci i As, enclusa de tempesta cap a l'horitzó ONO.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent del N, NNO, NO i NNE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h bufà vent del NE, NNE i ENE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h s'aprecià vent del NNE, NE i E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h hi va haver vent del SO, SSO i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h s'observà vent del SO, O, NO i NNO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 24 km/h N.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 2,11 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,99 metres a les 12:00h i de 1,05 metres a les 19:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,67 metres a les 10:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 75%, mínima 54%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Creixement de cúmuls i grans clarianes, el passat dijous 5 de juliol a migdia. Font: http://palamos.cam

Cúmuls gruixuts d'aparença amenaçadora sobre la vall de Calonge, el passat dijous 5 de juliol a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 5 de juliol al Baix Empordà, es veu com aquesta va baixar amb més o menys força a gairebé tot arreu.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la temperatura màxima va baixar 2,6 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà descendí 1,9 ºC i a Monells baixà 0,7 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, ja que es va mantenir igual.
En aquest sentit, els 31,9 ºC registrats a Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 26,5 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va diferir molt poc respecte el dimecres i, a més, els canvis foren dispars.
A Castell d'Aro la mínima va ascendir 0,3 ºC respecte el dia abans i a La Tallada d'Empordà també ascendí 0,3 ºC, per contra, a La Bisbal d'Empordà va baixar 0,7 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 0,6 ºC.
A Palamós baixà 0,2 ºC.
Els 15,1 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 20,6 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 5 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,9 ºC (15,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 30,3 ºC (16,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 29,7 ºC (17,2 ºC)., Torroella de Montgrí 29,1 ºC (16,6 ºC)., Castell d'Aro 28,6 ºC (17,6 ºC).

Núvols de certa dimensió vertical sobre la badia de Palamós, el passat dijous 5 de juliol a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam