Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 4 de juliol del 2018

Dissabte 30 de juny: paisatge d'estiu i alguns núvols baixos matinals

Camps segats, cel serè, però amb presència de polsim del Sàhara que deixava un to blanquinós, el passat dissabte 30 de juny a primeres hores de la tarda. Imatge captada des de Vall-llobrega.

El passat dissabte 30 de juny a ser un altre tast del temps monòton i repetitiu de l'estiu.
L'últim dia del mes de juny ens va mostrar el típic paisatge de camps segats que podem veure a l'entorn rural de la nostre comarca, tot això sota un sol de justícia.
El jorn assolellat va portar-nos, per enèssima vegada, nombros registres de 30 ºC o lleugerament superiors a l'interior del Baix Empordà. La temperatura màxima va marcar 31,5 ºC a Les Olives, 31,4 ºC a Sobrestany, 31,2 ºC a Monells, 30,8 ºC a La Bisbal d'Empordà, 30,3 ºC a Verges o 30,2 ºC a Torroella de Montgrí.
Cal tenir present que la temperatura màxima hagués pogut esdevenir molt més elevada a la nostre comarca, si en comptes de bufar vent fluixet de component est i sud-est, hagués bufat vent de garbí moderat.
En aquest sentit, cal tenir present que la bombolla d'aire càlid que hi havia a les capes baixes de la troposfera es va reforçar notablement respecte els dies anteriors, ja que a uns 850 hPa es va observar una temperatura de 18,1 ºC a les 13:00h (dada del radiosondatge de Barcelona) i a uns 925 hPa s'observaren 21,4 ºC. Si hagués coincidit el vent de garbí amb aquestes temperatures a 1500 metres i a 700 metres, es podia haver assolit una màxima de 35 ºC o 37 ºC amb facilitat.

En un altre ordre de coses, s'ha de fer esment que la combinació entre el vent en calma de la matinada, el vent fluixet de component est que hi havia al matí i el contrast entre la massa d'aire càlida i seca procedent del nord d'Àfrica, amb la massa d'aire més càlida i humida del Mediterrani, va formar una capa de núvols baixos que anaren entrant de mar cap a terra durant el matí, amb major o menor extensió.
Aquestes núvols baixos apareixien en forma de boira als contraforts de les Gavarres, a una alçada de tan sols 200 msnm. Després dels núvols baixos matinals, a partir del migdia el cel es va presentar asserenat, però aquest tenia un color una mica blanquinós degut  a la presència de polsim del Sàhara, un altre factor que denotava l'entrada de la bombolla d'aire càlid.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat dissabte 30 de juny a les nou del matí. Observem la presència de núvols baixos en diversos trams de la Costa Brava. 

Ampliació de la imatge anterior, on veiem més detalladament els núvols baixos que hi havien a la costa del Baix Empordà el passat dissabte 30 de juny a les nou del matí.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 30 de juny del 2018 a Palamós., temperatura màxima 25,3 ºC, mínima 18,8 ºC.
Estat del cel dominat pel sol, però amb presència de calitja que deixava un color blanquinós., al matí s'observaren alguns bancs de núvols baixos procedents de mar endins, amb entre 3/8 i 6/8 Sc i St, boira a les Gavarres., després d'aquests núvols, a partir del migdia va quedar una jornada amb cel ras.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció E, ENE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del E, SE i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h s'aprecià vent del E, ESE i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h bufà vent del S, SSE i SE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent del NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 15 km/h ESE.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i a la tarda, marejol al vespre, mar de fons del SE., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h, de 0,35 metres a les 18:00h i de 0,59 metres a les 23:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 74%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos apareguts el passat dissabte 30 de juny al matí, amb boira als contraforts de les Gavarres. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Mapa de temperatura a 850 hPa del passat dissabte 30 de juny a les 14:00h. S'observa una bombolla d'aire càlid emergint del nord d'Àfrica, amb isos de 20 ºC.

Si analitzem millor les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 30 de juny al Baix Empordà, es veu com els registres van pujar de forma lleugera, respecte el divendres, a quasi totes les poblacions estudiades.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ascendir 1,7 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà pujà 1,2 ºC i a Monells va pujar 0,7 ºC. L'excepció es va donar a Castell d'Aro, indret on va baixar 1,0 ºC.
A Palamós la màxima ascendí 0,4 ºC.
En aquest sentit, els 31,5 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 25,3 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com va baixar a totes les estacions meteorològiques de forma més o menys important, respecte el dia abans.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va descendir 2,0 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà descendí 1,6 ºC i a Monells va baixar 1,0 ºC.
A Palamós la mínima baixà 0,7 ºC.
Els 14,4 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 18,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 30 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,2 ºC (14,4 ºC)., La Bisbal d'Empordà 30,8 ºC (14,8 ºC)., Torroella de Montgrí 30,2 ºC (15,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 30,2 ºC (15,3 ºC)., Castell d'Aro 28,1 ºC (15,6 ºC).

Camps segats, cel serè, però amb presència de polsim del Sàhara que deixava un to blanquinós, el passat dissabte 30 de juny a primeres hores de la tarda. Imatge captada des de Vall-llobrega.

Camps segats, cel serè, però amb presència de polsim del Sàhara que deixava un to blanquinós, el passat dissabte 30 de juny a primeres hores de la tarda. Imatge captada des de Vall-llobrega.