Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 3 de febrer del 2019

Dijous 31 de gener: mar de fons i la temperatura puja de valent

Mar de fons de migjorn observada el passat dijous 31 de gener al migdia.

El passat dijous 31 de gener va estar marcat per un ambient poc fred per l'època de l'any, el qual vingué derivat per un comportament anòmal de la temperatura, a més a més, el ball de temperatures també va venir acompanyat per la presència d'una marcada mar de fons de migjorn al litoral palamosí.

El pas d'una extensa capa de núvols alts i mitgencs durant la matinada, unit a l'entrada de vent de component sud i sud-oest, va derivar en una pujada notable de la temperatura mínima respecte els dies precedents, la qual cosa va desembocar en una manca de gelades a la nostra comarca.
Per posar algun exemple, es pot constatar que a Castell d'Aro tingueren una mínima 5,8 ºC més alta que l'enregistrada el dimecres (dimecres -0,7 ºC i dijous 5,1 ºC).
A Palamós també hi va haver un ascens important de la temperatura mínima respecte el dia abans (dimecres 3,7 ºC i dijous 8,4 ºC).

Si de nit va fer poca fred per l'època de l'any, en hores diürnes la temperatura encara va tenir un comportament més curiós, ja que la temperatura màxima va esdevenir a darrera hora del dia, en comptes de donar-se al migdia o a primera hora de la tarda, tal com seria d'esperar.
Com podeu veure a les gràfiques de més avall, durant la jornada la temperatura en prou feines havia arribat fins als 12 ºC, no obstant això, al punt de la mitjanit de dijous a divendres es va assolir la temperatura màxima diària, amb 14,8 ºC.
Aquest curiós comportament de la temperatura va estar propiciat per l'entrada de vent moderat de  garbí o llebeig, unit a la presència d'isotermes de 8,2 ºC a 850 hPa, segons dades del radiosondatge de Barcelona de les 23:00h UTC del dia 31 de gener.
Així mateix, la temperatura màxima més alta van ser els 16,0 ºC de Castell d'Aro, els 15,0 ºC de Calonge i els 14,8 ºC de Palamós.

En un altre ordre de coses, el fet que les isòbares estiguessin molt juntes, degut a un aprofundiment de la pertorbació atlàntica, unit al seu acostament cap al golf de Biscaia, va generar un important flux de component sud i sud-oest o vent geostròfic (paral·lel a les isòbares) al Mediterrani occidental, el qual  venia derivat de l'acció conjunta entre les forces de la pressió i Coriolis, i tenia un llarg recorregut marítim.
Aquesta circumstància va deixar-nos una marcada mar de fons de migjorn, amb onades de 1 a 1,5 metres.

Gràfiques de les dades meteorològiques del passat dijous 31 de gener. Veiem la situació anteriorment descrita. 

Mapa de superfície del passat dijous 31 de gener a les 16:00h. Veiem la situació que he explicat abans.

Més dades meteorològiques del passat dijous 31 de gener del 2019 a Palamós., temperatura màxima 14,8 ºC (14,4 ºC al passeig del Mar i 14,7 ºC a La Fosca), mínima 8,4 ºC (6,9 ºC al passeig del Mar i 7,6 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol al matí i resol a la tarda, amb de 2/8 a 6/8 Ci, Cc, Cs, Ac i As, alguns lenticulars.
Vent: fins les 06:00h hi va haver vent de direcció SO, SSO i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del O, OSO i O, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h bufà vent del E, ENE, NE i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vàrem tenir vent del NO, O i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 22:00h hi va haver vent del SO, SSO i S, a 25 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 48 km/h SSO.
Estat de la mar amb maror o forta maror, ones de 1 a 1,5 metres, mar de fons del SSO., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h i de 1,41 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,2 metres a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1002 hPa, mínima 993 hPa. Humitat relativa màxima 86 %, mínima 49 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mar de fons observada el passat dijous 31 de gener al migdia.

Mar de fons observada el passat dijous 31 de gener al migdia.

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 31 de gener al Baix Empordà, podem comprobar l'existència d'un ascens més o menys marcat a tot arreu.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va pujar 3,8 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí va ascendir 1,7 ºC i a Monells ascendí 1,6 ºC.
A Palamós la màxima pujà 3,4 ºC.
En aquest sentit, els 16,0 ºC registrats a Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 12,8 ºC de Verges van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va pujar de forma més o menys important en totes les poblacions de la comarca, respecte el dimecres.
A Castell d'Aro la mínima va ascendir 5,8 ºC respecte el dia abans, a Monells pujà 5,1 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 3,2 ºC.
A Palamós va pujar 4,7 ºC.
Els 0,8 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,4 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 31 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,0 ºC (5,1 ºC)., Torroella de Montgrí 13,8 ºC (1,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,4 ºC (1,6 ºC)., Monells 13,2 ºC (1,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,0 ºC (0,8 ºC).

Més fotos del passat dijous 31 de gener