Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 22 de febrer del 2019

Dimarts 19 de febrer: els núvols baixos donen una treva i permeten veure la superlluna

Foto de la superlluna que es va poder veure el passat dimarts 19 de febrer al vespre. 

El passat dimarts 19 de febrer vàrem poder gaudir d'un dels fenòmens astronòmics més destacats de l'any 2019: la superlluna.
Abans que el nostre satèl·lit natural acaparés totes les mirades, els núvols baixos van ser els clars protagonistes del panorama meteorològic. Aquest fet feia presagiar que la visió de la Lluna es podia veure interferida, però aquest cop vàrem estar de sort.
El cel ennuvolat que hi havia al migdia-primeres hores de la tarda, es va anar desfent i va permetre observar un bonic espectacle natural, amb una lluna plena grandiosa emergint de l'horitzó al final de la tarda, la qual il·luminà la nit com un gran fanal.
Tot i que normalment és molt difícil poder realitzar fotos que captin els detalls que ens mostra la lluna plena (si la càmera no disposa de filtres lunars), sobretot quan aquesta ja es troba a certa alçada, el pas d'algunes restes de núvols baixos pel seu davant actuaren com a filtre natural, la qual cosa va disminuir la seva brillantor i facilità que les fotos poguessin captar la fisonomia de la superfície lunar.

La superlluna de febrer que vàrem tenir el passat dimarts, es considera la més gran dels propers 7 anys per les seves característiques.
Aquest fenomen astronòmic també s'anomena "Lluna de perigeu". Precisament, es diu superlluna perquè coincideix amb el perigeu del mes, és a dir, el moment en què l'òrbita del satèl·lit es trobarà més a prop de la Terra. En aquesta ocasió, la Lluna va assolir la seva fase plena el dimarts al vespre. En el perigeu d'aquest mes de febrer, la Lluna es trobava a 356.846 quilòmetres de distància del nostre planeta i s'observà un 14% més gran i un 30% més brillant del normal.

Una altra foto de la superlluna que vàrem tenir el passat dimarts 19 de febrer. Els núvols baixos van eliminar la lluminositat de la Lluna i les fotos van permetre veure els detalls.

En un altre ordre de coses, els núvols baixos també van ser ben presents durant la nit-matinada de dilluns a dimarts. Aquest fet va provocar que la temperatura mínima no pogués baixar amb força.
La gran pujada que experimentà la temperatura mínima respecte els dies anteriors, va eliminar per complet les gelades nocturnes de l'interior de la comarca, ja que la mínima més baixa foren els 4,3 ºC de Monells.
La pujada més forta de temperatura va tenir lloc a Torroella de Montgrí. En aquesta població van enregistrar una mínima 5,6 ºC més elevada (dilluns 0,1 ºC i dimarts 5,7 ºC).
Pel que fa a la temperatura màxima, aquesta no va canviar gaire respecte el dilluns.

Núvols baixos cobrint el cel el passat dimarts 19 de febrer a les 14:30h. Font: http://palamos.cam 

Dades meteorològiques del passat dimarts 19 de febrer del 2019 a Palamós., temperatura màxima 14,1 ºC (16,1 ºC al passeig del Mar i 13,9 ºC a La Fosca), mínima 8,7 ºC (8,2 ºC al passeig del Mar i 8,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al llarg del matí es van observar de 5/8 a 7/8 Cu i Sc, alguns raigs crepusculars., a la tarda van aparèixer de 2/8 a 7/8 Cu i Sc, a més de 2/8 a 4/8 Ci, Cs i deixants dels avions.
Vent: fins les 12:00h vàrem tenir vent de direcció O i NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h va bufar vent del E, SE i ESE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h bufà vent de direcció SE i ESE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h s'aprecià vent del SE, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 16 km/h NE (23 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1023 hPa, mínima 1021 hPa. Humitat relativa màxima 89 %, mínima 70 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos abundants i marejol, el passat dimarts 19 de febrer a les 14:39h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós). 

Deixants dels avions observats el passat dimarts 19 de febrer durant l'ocàs. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

En relació al comportament de la temperatura màxima assolida al Baix Empordà el passat dimarts 19 de febrer, es pot constatar un comportament diferent segons el punt que estudiem, a més, els canvis foren poc rellevants, respecte el dilluns.
Per exemple, a Castell d'Aro van tenir una màxima 0,4 ºC més alta, a La Bisbal d'Empordà va baixar 0,6 ºC i a La Tallada d'Empordà no va variar.
A Palamós va descendir 0,4 ºC.
Els 16,3 ºC de Calonge van ser la màxima més alta, per contra, els 13,9 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com va pujar de forma important a la major part de poblacions, respecte el dia abans.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va ascendir 5,6 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà ascendí 5,1 ºC i a Monells va pujar 4,7 ºC.
A Palamós la mínima pujà 0,3 ºC respecte el dilluns.
Els 4,3 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,7 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 19 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,1 ºC (6,2 ºC).,  La Tallada d'Empordà 15,9 ºC (5,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,2 ºC (5,5 ºC)., Monells 15,2 ºC (4,3 ºC)., Torroella de Montgrí 14,6 ºC (5,7 ºC).

Dues fotos més de la superlluna que vàrem tenir el passat dimarts 19 de febrer