Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 7 de febrer del 2019

Dilluns 4 de febrer: tornen les gelades a l'interior de la comarca

Cel pràcticament serè sobre la badia de Palamós, el passat dilluns 4 de febrer a les 15:30h. Font: http://palamos.cam

Després de quatre dies consecutius amb absència de gelades a la nostra comarca, la temperatura mínima va voler baixar clarament per sota dels zero graus durant la matinada del passat dilluns 4 de febrer.
El cel serè, l'aire fred que havia entrat al llarg dels dies anteriors i la desaparició del vent en els indrets més arrecerats, van ser els factors determinants d'aquesta situació.
L'exemple més clarificador el trobem a Monells. En aquest punt de la geografia baix-empordanesa van enregistrar una mínima de -4,0 ºC, quan el dia abans havien tingut una mínima de 3,0 ºC. Això ens indica que entre una mínima i l'altre hi hagué una diferència de 7 ºC.
D'altre banda, on encara hi bufà el vent la temperatura mínima va ser positiva, com per exemple a La Tallada d'Empordà, a Torroella de Montgrí o a Palamós mateix.

Contràriament, la matinada gèlida esdevinguda en alguns punts, va quedar estroncada amb la sortida del sol.
El temps assolellat i la desaparició del vent del nord, el qual fou substituït per vent fluixet de component sud a partir del migdia, van fer pujar la temperatura màxima a gairebé tot arreu, respecte el diumenge. Per exemple, a Torroella de Montgrí van tenir una màxima 3,1 ºC més alta (diumenge 10,8 ºC i dilluns 13,9 ºC).
A Palamós l'ascens va ser menys destacat, però també es va notar (diumenge 11,6 ºC i dilluns 13,2 ºC).
La temperatura màxima més elevada del Baix Empordà van ser els 15,7 ºC de Calonge, els 14,9 ºC de Les Olives, els 14,8 ºC de La Bisbal d'Empordà, els 14,7 ºC de Castell d'Aro i els 14,5 ºC de Palamós (Passeig del Mar). 

Mapa de pressió en superfície del passat dilluns 4 de febrer a les 16:00h. Veiem l'anticicló entrant per l'oest de la península Ibèrica i les isòbares molt separades al damunt de Catalunya, la qual cosa indica poc vent.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 4 de febrer del 2019 a Palamós., temperatura màxima 13,2 ºC (14,5 ºC al passeig del Mar i 13,4 ºC a La Fosca), mínima 6,1 ºC (5,1 ºC a La Fosca i 5,7 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel dominat pel sol., a primera hora del matí van aparèixer 1/8 Sc i St., al matí-migdia hi va haver cel serè o 1/8 Ac., a la tarda, amb el pas de les hores, van arribar nombroses bandes de núvols mitgencs per l'oest, amb de 1/8 a 4/8 Ac, alguns núvols lenticulars.
Vent: fins les 10:30h s'observà vent del SO, O i ONO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció NNO, NO i O, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h hi va haver vent de component SO, S i SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h s'aprecià vent del O, OSO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 58 km/h NNO (de matinada).
Estat de la mar amb marejol o un  xic de maror., mar endins hi havia de maregassa a forta maror (onatge sig. de 4,45 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 2,7 metres a les 14:00h i de 1,41 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 9,38 metres a les 00:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1026 hPa, mínima 1020 hPa. Humitat relativa màxima 66 %, mínima 17 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i marejol o un xic de maror, el passat dilluns 4 de febrer a les 15:30h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)

Si analitzem la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 4 de febrer al Baix Empordà, es veu que els registres van pujar de forma més o menys important a quasi tots el llocs, respecte el diumenge.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ascendir 3,1 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà ascendí 2,5 ºC i a Monells pujà 1,7 ºC. A Castell d'Aro hi va haver una excepció, ja que la màxima fou 0,3 ºC més baixa.
A Palamós va pujar 1,6 ºC.
En aquest sentit, els 15,7 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 12,8 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem observar un descens important i generalitzat a tot l'interior de la comarca, respecte el diumenge.
Per exemple, a Monells la mínima va descendir 7,0 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà va baixar 6,7 ºC i a Castell d'Aro descendí 6,3 ºC.
A Palamós baixà 0,3 ºC.
Els -4,0 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,1 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 4 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 14,8 ºC (-1,8 ºC)., Castell d'Aro 14,7 ºC (-2,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,0 ºC (0,8 ºC)., Torroella de Montgrí 13,9 ºC (4,4 ºC)., Monells 13,7 ºC (-4,0 ºC).

Altocúmuls lenticulars apareguts el passat dilluns 6 de febrer poc abans de la posta de sol. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)