Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 20 de febrer del 2019

Diumenge 17 de febrer: vistes des del puig Palet, núvols baixos i final de la Palamós Optimist Trophy

Núvols baixos i la badia de Palamós al fons de la imatge, el passat diumenge 17 de febrer al migdia. Foto captada des del puig Palet, Calonge (145 msnm).

Després de la pausa del dissabte, el vent va reaparèixer durant la jornada dominical.
El passat diumenge 17 de febrer, el temps ens va premiar amb un vent de component sud i sud-est que bufà a uns 10-15 km/h, al migdia-primeres hores de la tarda, ratxa màxima 34 km/h a La Fosca i 26 km/h al nucli antic Palamós. Aquest fet va permetre disputar les finals previstes de la regata Palamós Optimist Trophy, la qual ha sigut tot èxit. Sens dubte, aquesta trentena edició serà recordada per les excel·lents condicions meteorològiques per a la pràctica de la navegació amb vela lleugera (exceptuant el dissabte).
D'altre banda, el vent de component sud va poder reaparèixer gràcies a diversos factors, centrats principalment en la presència d'un sistema frontal a l'oest de la península Ibèrica, el posicionament d'un anticicló al Mediterrani central i a un cert gradient isobàric (isòbares juntes).

Així mateix, encara que a la nostra àrea geogràfica estàvem sota els efectes de l'anticicló, amb un màxim de 1027 hPa i un mínim de 1024 hPa, el lleuger increment de la inestabilitat produït per l'elevada humitat relativa, l'acostament del front i el lleuger flux de xaloc en superfície, va formar abundants núvols baixos, alguns dels quals eren força gruixuts. Els cúmuls, els estratocúmuls i els estrats ens deixaren un celatge molt fotogènic i un bonic joc de llums i ombres en el paisatge, amb zones il·luminades i zones més fosques.
Aquesta circumstància la podeu veure ben manifesta en el recull d'imatges que vaig poder captar des del puig Palet (145 msnm). Aquesta muntanya de modesta alçada pertany als contraforts de les Gavarres, dins del municipi veí de Calonge i Sant Antoni. La seva posició estratègica a prop del mar permet gaudir d'una àmplia visió de la badia de Palamós, la vall de Calonge, Sant Antoni de Calonge, les Gavarres marítimes, etc.

La regata Palamós Optimist Trophy vista des del puig Palet, el passat diumenge 17 de febrer al migdia.

Vista de Palamós des del puig Palet, el passat diumenge 17 de febrer. Veiem els Optimist a la platja Gran.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 17 de febrer del 2019 a Palamós., temperatura màxima 14,1 ºC (15,9 ºC al passeig del Mar i 13,8 ºC a La Fosca), mínima 5,3 ºC (3,4 ºC al passeig del Mar i 6,4 ºC a La Fosca).
Estat del cel: a primeres hores del matí van veure's 2/8 o 3/8 St, boirina, boira als cims de les Gavarres., al llarg del matí-migdia van observar-se núvols i grans clarianes, amb de 2/8 a 5/8 Cu i Sc., a la tarda es van veure de 3/8 a 6/8 Cu, Sc i St. Abundant rosada amb 0,2 mm acumulats.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del SO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors va bufar vent del SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h bufà vent del SSO i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h s'observà vent de direcció S, SSE i SE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h bufà vent del S, SE i ESE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 23:30h vent en calma.
Ratxa màxima de vent 26 km/h S (34 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i  de 0,82 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,41 metres a les 18:00h i a les 19:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1027 hPa, mínima 1024 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 78 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Vista de la badia de Palamós, abundants núvols baixos i Sant Antoni de Calonge en primer pla, el passat diumenge 17 de febrer al migdia.

La vall de Calonge vista des del puig Palet i abundants núvols baixos, el passat diumenge 17 de febrer al migdia.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 17 de febrer al Baix Empordà, es veu com va experimentar canvis poc significatius respecte el dissabte, a més, aquests també foren dispars.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 1,4 ºC respecte el dia abans i a Castell d'Aro va descendir 0,1 ºC, per contra, a Palamós va pujar 0,9 ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 16,9 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,8 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima també va tenir comportaments diferents segons l'indret que mirem.
A La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 0,3 ºC respecte el dia anterior i a Castell d'Aro també ascendí 0,3 ºC, per contra, a La Bisbal d'Empordà va baixar 1,0 ºC i a Monells baixà 0,2 ºC.
A Palamós la mínima fou 1,0 ºC més alta.
Els -3,9 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,4 ºC de Palamós-La Fosca es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 17 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 16,6 ºC (-2,4 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,5 ºC (-3,1 ºC)., Monells 16,1 ºC (-3,9 ºC)., Torroella de Montgrí 15,8 ºC (-1,3 ºC)., Castell d'Aro 15,2 ºC (0,0 ºC).

Més fotos del passat diumenge 17 de febrer