Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 4 de febrer del 2019

Divendres 1 de febrer: temporal de migjorn i temperatura màxima de 19 ºC

El temporal de migjorn del passat divendres 1 de gener va ser de primera categoria, amb onades d'entre 2 i 3 metres d'altura a la badia de Palamós.

El mes de febrer començà amb una situació meteorològica molt alterada, sobretot pel que fa a l'estat de la mar i a la temperatura.
El passat divendres 1 de febrer la badia de Palamós es va veure afectada per un temporal de migjorn de primera categoria. La pertorbació que ja havia generat una certa alteració marítima durant la jornada anterior, amb mar de fons de migjorn, es va aprofundir i eixamplar encara més, alhora que el seu centre es posicionava al bell mig del golf de Biscaia.
Aquesta situació va fer desplomar els nostres baròmetres fins a mínim de 986 hPa, però el posicionament de la borrasca va fer que aquesta pressió excepcionalment baixa no anés acompanyada de precipitacions, malgrat la caiguda d'algun plugim inapreciable al migdia.
D'altre banda, la baixa pressió va provocar que el nivell de la mar fos més alt del normal. Aquest fet, unit a la presència d'una notable mar de fons de migjorn i al vent de garbí o llebeig que bufava moderat, amb cops forts, va aixecar un fort temporal marítim, amb onades de 2,5 metres d'altura al litoral palamosí, intercalades amb algunes de superior alçada. De fet, al davant del cap de Begur es va detectar una alçada màxima de l'onatge de 4,69 metres a les 16:00h i una alçada significant de 2,93 metres a les 14:00h.

A part del fort temporal marítim, l'altre protagonista destacat de la jornada va ser un nou ball de temperatures.
L'obertura de grans clarianes, l'entrada d'isotermes de 6,3 ºC a 850 hPa (dada del radiosondatge de Barcelona de les 12:00h) i el vent reescalfat que sol arribar fins a l'interior de la comarca, van disparar el mercuri fins als 18 o 19 ºC en nombroses poblacions, una situació poc habitual en aquesta època de l'any.
L'exemple més destacat d'aquesta pujada de la temperatura el trobem a La Tallada d'Empordà.
A l'estació meteorològica de la XEMA ubicada en aquest indret hi va haver una màxima 6,0 ºC més alta que la del dijous (dijous 13,0 ºC i divendres 19,0 ºC). No obstant això, a la vila palamosina la màxima "només" marcà 15 ºC, degut a la influència del vent de mar que manté la temperatura a ratlla.
La temperatura màxima més elevada foren els 19,1 ºC de Sobrestany, els 19,0 ºC de La Tallada d'Empordà, els 18,8 ºC de Verges, els 18,6 ºC de La Bisbal d'Empordà, els 18,4 ºC de Torroella de Montgrí i els 18,4 ºC de Bellcaire d'Empordà, entre d'altres registres.   

En relació a la temperatura mínima, aquesta també va tenir un clar protagonisme. El cel ennuvolat de la matinada, la presència del vent i la massa d'aire menys freda que va arribar, va provocar que la temperatura nocturna pugés amb més o menys intensitat a tot arreu, a més, la temperatura mínima diària va esdevenir a darrera hora del dia, en comptes de produir-se de matinada o a primera hora del matí.
Les gelades van brillar per la seva absència a la nostra comarca, amb els 2,9 ºC de Monells com a mínima més baixa.
L'exemple més remarcable d'aquesta pujada de la temperatura mínima respecte el dia anterior, el tornem a trobar a La Tallada d'Empordà. En aquest punt van tenir una mínima 4,8 ºC més elevada (dijous 0,8 ºC i divendres 5,6 ºC).  A Palamós la pujada de la temperatura mínima va ser de tan sols 0,6 ºC respecte el dijous, però els 9 ºC de mínima diària enregistrats continuaren siguent un valor notablement elevat per l'època de l'any.

Fort onatge observat des de la platgeta d'en Pere Grau, el passat divendres 1 de febrer al migdia.

Més dades meteorològiques del passat divendres 1 de febrer del 2019 a Palamós., temperatura màxima 14,9 ºC (15,1 ºC al passeig del Mar i 15,0 ºC a La Fosca), mínima 9,0 ºC (8,9 ºC al passeig del Mar i 8,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel amb gran variabilitat., al matí s'observaren de 5/8 a 7/8 Cu, Sc i St, a més de 1/8 a 3/8 Ci i As., al migdia s'escapà algun plugim inapreciable, amb de 2/8 a 6/8 Cu, Sc i St, a més de 2/8 a 3/8 Ci i Ac., a la tarda predomini de l'ambient assolellat, amb de 1/8 a 3/8 Ci, Ac i As, a més de 1/8 a 4/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 07:30h hi va haver vent del S, SSO i SO, a 15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 09:00h s'observà vent del S, SSO i SO, a 25 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h hi hagué vent de direcció SO, O i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h va bufar vent del S, SSO i SO, a 30 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del S, SSO i SO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h s'aprecià vent del SO, SSO i S, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 60 km/h S.
Estat de la mar amb maregassa, ones de 2,5 metres, mar de fons del SSO i mar de vent., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 1,99 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,7 metres a les 12:00h, de 2,93 metres a les 14:00h i de 2,46 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,69 metres a les 16:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 994 hPa, mínima 986 hPa. Humitat relativa màxima 91 %, mínima 59 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Vista panoràmica de la posta de sol del passat divendres 1 de febrer. Imatge captada des de Sant Antoni de Calonge. 

Mapa de pressió en superfície del passat divendres 1 de febrer a les 16:00h. Veiem la situació que he descrit abans.  

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 1 de febrer al Baix Empordà, es veu com va pujar amb més o menys força a tots els llocs, respecte el dijous.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la temperatura màxima va ascendir 6,0 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà pujà 5,2 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 4,6 ºC.
A Palamós va pujar 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 19,1 ºC enregistrats a Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,9 ºC de Palamós i de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va experimentar un ascens més o menys marcat en totes les estacions meteorològiques, respecte el dijous.
A La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 4,8 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí pujà 4,1 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 3,5 ºC.
A Palamós la mínima va ascendir 0,6 ºC.
Els 2,9 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 13,0 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 1 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 19,0 ºC (5,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,6 ºC (5,1 ºC)., Torroella de Montgrí 18,4 ºC (5,3 ºC)., Monells 18,0 ºC (2,9 ºC)., Castell d'Aro 16,1 ºC (8,5 ºC).

Recull fotogràfic del temporal de migjorn que vàrem tenir el passat divendres 1 de febrer