Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 19 de febrer del 2019

Dissabte 16 de febrer: el vent desapareix i entren núvols baixos

Posta de sol del passat dissabte 16 de febrer amb algun núvol baix. Font: http://palamos.cam

El vent de garbí que havia bufat durant les dues jornades anteriors, es va prendre un descans el passat dissabte 16 de febrer, la qual cosa va impedir que es pogués disputar la tercera jornada de competició de la regata Palamós Optimist Trophy.
Malauradament, en aquesta ocasió el garbí no va entrar amb certa intensitat a la badia de Palamós fins les sis de la tarda, quan ja era impossible poder realitzar cap mànega.
A part de l'absència de vent, també hi va haver un increment notable de núvols baixos i boirines. Al llarg de tota la jornada s'observaren extenses capes de núvols baixos que entraren de mar cap a terra, sobretot al matí i en menys mesura a la tarda.
Els núvols estrats i estratocúmuls deixaren boirina a la badia palamosina i boira a les Gavarres. Alguns cims, com per exemple el Puig Cargol (Calonge i part de Palamós) o la muntanya de Can Mont (Calonge), quedaren ocults per moments al darrera d'una espessa capa de boira. No obstant això, al moment exacte de la posta de sol els núvols baixos s'esfumaren.
D'altre banda, els núvols baixos anaren associats a un elevat nivell d'humitat relativa que ens deixà molta rosada i, fins i tot, alguns pluviòmetres acumularen algunes dècimes.
Pel que fa a la temperatura, s'observaren pocs canvis respecte els valors enregistrats el dia anterior, i també es va preservar una notable amplitud tèrmica diària a l'interior de la comarca. Per exemple, a Monells van tenir una temperatura màxima de 17,3 ºC i un mínima de -3,7 ºC, la qual cosa ens dona una amplitud tèrmica de 21 ºC.

Presència de boira i/o núvols baixos sobre la costa del Baix Empordà, el passat dissabte 16 de febrer a les nou del matí. Imatge del canal infrarroig o RGB del satèl·lit Meteosat de Segona Generació. Està dissenyat i ajustat per controlar l'evolució de la boira o els núvols baixos. Altres aplicacions (secundàries) són la detecció d'incendis, la humitat a prop del sòl i la classificació dels núvols en general. Cal assenyalar que, atès que el producte està ajustat a les condicions nocturnes, el seu ús durant el dia és molt més limitat i s'aconsella mirar el canal en format visible. El canal RGB és una composició de les dades dels canals SEVIRI IR3.9, IR10.8 i IR12.0

Núvols baixos tapant el cel, el passat dissabte 16 de febrer al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Més dades meteorològiques del passat dissabte 16 de febrer del 2019 a Palamós., temperatura màxima 13,2 ºC (16,3 ºC al passeig del Mar i 13,0 ºC a La Fosca), mínima 4,3 ºC (3,5 ºC a La Fosca i 2,7 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: al matí s'observaren bancs de boira alta o núvols baixos, amb boirina a Palamós i boira a les Gavarres, de 3/8 a 7/8 Sc i St., al migdia-tarda temps assolellat, amb de 0/8 a 3/8 Sc i St., posta de sol amb 1/8 Sc i St, cim del Puig Cargol emboirat.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent del NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció E i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h hi va haver vent del S i SSO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h s'aprecià vent del SO i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del SO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 18 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1031 hPa, mínima 1027 hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 82 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos vistos des de la cala Rovira (Platja d'Aro), el passat dissabte 16 de febrer a les 17:40h.

Posta de sol del passat dissabte 16 de febrer. Veiem que els núvols baixos marxaren ràpidament. Font: http://palamos.cam

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dissabte 16 de febrer al Baix Empordà, es veu que els registres van tenir comportaments diferents segons el punt observat, respecte el divendres.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 2,1 ºC respecte el dia anterior i a Monells va baixar 0,9 ºC, per contra, a Castell d'Aro va pujar 0,9 ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 0,3 ºC.
A Palamós baixà 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 17,9 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 13,0 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem comprobar que també va tenir comportaments dispars segons el punt que analitzem.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va ascendir 0,6 ºC respecte el dia abans i a La Tallada d'Empordà va pujar 0,4 ºC, per contra, a Castell d'Aro va baixar 0,6 ºC i a Monells baixà 0,5 ºC.
A Palamós descendí 1,0 ºC.
Els -3,7 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 4,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 16 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,9 ºC (-2,1 ºC)., Monells 17,3 ºC (-3,7 ºC)., Torroella de Montgrí 16,4 ºC (-0,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,1 ºC (-2,7 ºC)., Castell d'Aro 15,3 ºC (-0,3 ºC).