Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 5 de febrer del 2019

Dissabte 2 de febrer: la Candelera va plorar una mica

Cel ennuvolat i onatge de mar de fons de migjorn a Cala Margarida, el passat dissabte 2 de febrer a primeres hores de la tarda.

El temps que vàrem tenir el passat dissabte 2 de febrer, encara es va veure influenciat per la presència de la baixa pressió i pel pas d'un front oclús molt desfet que ens deixà núvols abundants, una temperatura més baixa, una notable mar de fons de migjorn i febles precipitacions.
El pas d'un parell de sistemes frontals generats per borrasca, va mantenir un cel bàsicament ennuvolat al llarg de tota la jornada, malgrat l'aparició d'alguna escletxa de sol anecdòtica, especialment durant la tarda.
Tal com sol succeir amb els fronts que viatgen de nord a sud, els seus efectes, pel que fa a precipitacions, van ser poc importants. Generalment, aquests tipus de fronts solen arribar molt desgastats a la nostra comarca i, en aquest cas, la nuvolositat estratificada tan sols va deixar-nos quatre gotes en forma de plugim.
A Palamós es recolliren uns testimonials 0,2 mm a l'àrea del Passeig del Mar, al migdia-primeres hores de la tarda, a més, a mitja tarda també s'observà virga (precipitació que cau d'un núvol, però que s'evapora abans d'arribar al terra).
Tot i que a la vila palamosina només va caure alguna dècima, en altres punts de la comarca baix-empordanesa encara es va comptabilitzar algun litre, sobretot a la meitat nord.

Dades de precipitació recollida al Baix Empordà, el passat dissabte 2 de febrer, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives 4,8 mm., Verges 2,4 mm., La Tallada d'Empordà 1,3 mm., Bellcaire d'Empordà 1,2 mm., Calonge 1,1 mm., Sobrestany 1,0 mm., Palafrugell 0,4 mm., La Bisbal d'Empordà 0,4 mm., Monells 0,3 mm.

D'altre banda, cal esmentar que el passat dissabte 2 de febrer era el dia de la Candelera, un dia conegut pel famós refrany "Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, el fred és viu".
Tradicionalment s'ha considerat que la intenció del refrany és fer entendre que, depenent de si el dia de la Candelera plou o no, la primavera tardarà més o menys en arribar. Així doncs, s'entén que si el 2 de febrer és un dia plujós, la fred ja s'ha acabat, mentre que si és un dia assolellat, la fred encara durarà.

Segons la web de Festes.org, aquest refrany prové d'una antiquíssima tradició europea que explica que el dia de la Candelera, l'ós surt del seu cau i mira el cel nocturn. Si hi ha lluna plena torna al seu refugi hivernal i prolonga la seva letargia durant quaranta dies més. En canvi, si hi ha noviluni (lluna nova), surt del seu cau, sabedor que l'hivern ha acabat i ha començat la primavera.
Una segona interpretació d'aquest refrany, més assenyada, és la següent: si la nit de la Candelera hi ha lluna nova (és a dir, que no es veu), s'interpreta que la Candelera plora. És llavors quan la primavera s'avança. Si, per contra, hi ha lluna plena, s'entén que la Candelera riu, la qual cosa indica que la primavera tardarà més en arribar. Aquest any la lluna plena fou el passat 21 de gener, per contra, la lluna nova va tenir lloc ahir dilluns 4 de febrer.

Virga observada el passat dissabte 2 de febrer a primeres hores de la tarda.

Onatge de mar de fons de migjorn observat el passat dissabte 2 de febrer a primeres hores de la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 2 de febrer del 2019 a Palamós., temperatura màxima 10,7 ºC (12,3 ºC al passeig del Mar i 10,7 ºC a La Fosca), mínima 7,3 ºC (6,8 ºC a La Fosca i 6,8 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel dominat pels núvols., al matí s'observaren de 5/8 a 7/8 Cu, Sc i St, a més de 1/8 a 3/8 Ci, Cc i As., al migdia-primeres hores de la tarda hi havien 7/8 Cu, Sc i St roina., a partir d'aleshores s'apreciaren de 4/8 a 6/8 Cu, Sc i St, juntament amb de 2/8 a 4/8 Ci, Cs i As. Cel rogenc a la posta de sol.
Vent: fins les 19:00h hi va haver vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció N, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h hi va haver vent del NNO, NO i N, a 20-25 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 52 km/h NO (53 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb maror o forta maror, ones de 1 a 1,5 metres, mar de fons de migjorn., mar endins hi havia de forta maror a mar brava (onatge sig. de 2,7 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 1,99 metres a les 12:00h, de 3,75 metres a les 18:00h i de 5,04 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 7,89 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1006 hPa, mínima 988 hPa. Humitat relativa màxima 81 %, mínima 39 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de superfície amb fronts del passat dissabte 2 de febrer a la 01:00h. Veiem la pertorbació que ens va afectar. 

Mapa de superfície amb fronts del passat dissabte 2 de febrer a les 13:00h. Veiem la pertorbació que ens va afectar. 

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dissabte 2 de febrer al Baix Empordà, es veu que els registres van baixar de forma important a tot arreu, respecte el divendres. Això va estar produït pel cel ennuvolat i per l'entrada d'una massa d'aire més fred, amb isotermes de 1,9 ºC a 850 hPa (el dia abans hi havien isos de 6,3 ºC). Dades del radiosondatge de Barcelona de les 12:00h.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 8,6 ºC respecte el dia anterior, a Monells descendí 7,8 ºC i a La Bisbal d'Empordà baixà 7,4 ºC.
A Palamós va baixar 4,2 ºC.
En aquest sentit, els 13,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 10,1 ºC de Torroella de Montgrí foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem comprobar que va experimentar comportaments dispars.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va descendir 6,4 ºC respecte el dia abans i a La Tallada d'Empordà va baixar 0,7 ºC, per contra, a Monells va pujar 1,8 ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 0,4 ºC.
A Palamós descendí 1,7 ºC.
Els 2,1 ºC que hi van haver a Castell d'Aro van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 7,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 2 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 13,0 ºC (2,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,2 ºC (5,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 10,4 ºC (4,9 ºC)., Monells 10,2 ºC (4,7 ºC)., Torroella de Montgrí 10,1 ºC (5,6 ºC).

Més fotos del passat dissabte 2 de febrer, amb mar de fons, núvols i virga