Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 24 d’abril del 2019

Dilluns 22 d'abril: la llevantada deixa onades de 7,5 metres, alguns ruixats i escenes curioses

Onada gegantina impactant amb força contra l'escull de sa Planella, a s'Alguer, el passat dilluns 22 d'abril a la tarda.

Tal com es preveia, la llevantada va assolir el seu punt àlgid el passat dilluns 22 d'abril.
L'àrea de baixa pressió ubicada al nord d'Àfrica es va anar aprofundint durant el seu viatge cap al Mediterrani Occidental. Aquest fet, unit  a l'anticicló que abraçava l'est d'Europa, va reforçar la mar de llevant a la Costa Brava.
Les isòbares amb llarg recorregut marítim, van canviar la mar de fons de xaloc per mar de fons de llevant, alhora que augmentava encara més l'alçada de les onades. Al litoral palamosí es van poder observar onades d'uns tres metres d'alçada de mitjana, intercalades amb algunes de més alçada, la qual cosa generà petits desperfectes a la platja de la Fosca i s'emportà força sorra. No obstant això, tal com succeix habitualment en situacions de temporal de mar un xic intens, la zona més afectada va ser el passeig Josep Mundet de Sant Antoni de Calonge, on la manca de sorra va fer que les onades sobrepassessin diferents trams d'aquest passeig.
Així mateix, la boia de Puertos del Estado ubicada al davant del cap de Begur, va detectar una alçada significant de l'onatge de 4,45 metres a les 23:00h i una alçada màxima de l'onatge de 7,5 metres a les 22:00h.

D'altra banda, a diferència dels dies anteriors, aquest cop la borrasca ens va portar algun ruixat intens, però de curta durada, durant la nit de dilluns a dimarts. A la nostra vila es van recollir 4,8 mm a La Fosca, 3,2 mm al nucli antic de Palamós i 2,8 mm al Passeig del Mar.
Cal remarcar que un dels fets més curiosos d'aquest episodi d'inestabilitat es va donar a primeres hores del matí del dilluns. Al voltant de les vuit es van poder escoltar diversos trons molt sorollosos procedents d'una tempesta que es va passejar pel davant del litoral palamosí. Aquest fet va coincidir amb un cel de color groguenc-marronós, per on esfiltrava una llum del mateix color degut a la gran quantitat de pols en suspensió que hi havia. La conjunció d'aquests dos factors ens donà una escena d'aparença apocalíptica.

Dades de precipitació caguda al Baix Empordà el passat dilluns 22 d'abril, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Castell d'Aro 5,0 mm., Calonge 4,4 mm., Monells 3,6 mm., Les Olives 3,4 mm., Palafrugell-Pi Verd 3,4 mm., Palafrugell 3,2 mm., La Bisbal d'Empordà 2,8 mm., Sobrestany 2,6 mm., Verges 2,4 mm., La Tallada d'Empordà 2,4 mm., Torroella de Montgrí 2,4 mm., Bellcaire d'Empordà 1,8 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,3 mm.

Onada de gran tamany impactant contra les roques de la cala dels Trucs, el passat dilluns 22 d'abril a la tarda.

La llevantada va impactar amb força contra el litoral palamosí, el passat dilluns 22 d'abril a la tarda.

Dades meteorològiques del passat dilluns 22 d'abril del 2019 a Palamós., temperatura màxima 17,3 ºC (17,3 ºC a La Fosca i 18,1 ºC al passeig del Mar), mínima 14,2 ºC (13,7 ºC a La Fosca i 13,4 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: a primeres hores del matí s'observaren 8/8 Cu, Cb i St, cel groguenc-marronós degut al polsim del Sàhara, trons molt sorollosos., durant la resta del dia es van veure de 0/8 a 4/8 As, juntament amb 4/8 o 8/8 Cu, Sc i St., a la nit cel ennuvolat, ruixats.
Vent: fins les 08:30h s'observà vent del N i NNO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors va bufar vent de direcció N i NNE, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h hi va haver vent de component N, NNE i NNO, a 10-15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 42 km/h NNE.
Estat de la mar amb maregassa, mar de fons de llevant, ones de 3 metres., mar endins hi havia de maregassa a mar brava (onatge sig. de 2,81 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,75 metres a les 12:00h, de 3,98 metres a les 18:00h i de 4,45 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 7,5 metres a les 22:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1007 hPa, mínima 997 hPa. Humitat relativa màxima 91 %, mínima 66 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de llamps del passat dilluns 22 d'abril. A primeres hores del matí hi va haver tempesta al davant de la costa de Palamós i en altres punts de la comarca.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 22 d'abril a les 23:30h. Veiem ruixats a Palamós i àrea pròxima. 

Mapa de superfície del passat dilluns 22 d'abril a les vuit del matí. Veiem la borrasca mediterrània que va provocar la llevantada. 

Si analitzem la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 22 d'abril al Baix Empordà, es veu que els registres van baixar de forma testimonial respecte el diumenge.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va descendir 0,8 ºC respecte el dia anterior, a Monells va baixar 0,2 ºC i a Torroella de Montgrí la màxima baixà 0,1 ºC.
A Palamós descendí 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 18,2 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 16,8 ºC de Monells i de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem observar una pujada més o menys destacada a la major part d'estacions meteorològiques, respecte el diumenge.
Per exemple, a Monells la mínima va ascendir 2,7 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà pujà 2,1 ºC i a La Tallada d'Empordà ascendí 1,7 ºC. A Castell d'Aro hi va haver una excepció, amb una mínima 0,1 ºC més baixa.
A Palamós va pujar 0,8 ºC.
Els 11,9 ºC que hi van haver a La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,3 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 22 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 17,9 ºC (13,7 ºC)., Castell d'Aro 17,7 ºC (13,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 17,7 ºC (12,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,9 ºC (11,9 ºC)., Monells 16,8 ºC (12,7 ºC).

Més fotos de la llevantada del passat dilluns 22 d'abril