Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 16 d’abril del 2019

Diumenge 14 d'abril: els núvols prims aturen el mercuri i visita de dos vaixells històrics

Núvols alts i mitgencs i el pailebot Santa Eulàlia en primer pla, el passat diumenge 14 d'abril. 

El passat diumenge 14 d'abril ens va creuar un extens mantell de núvols alts i mitgencs que arribaren a tapar el cel per complet entre el matí i el migdia, la qual cosa va incidir clarament en la temperatura màxima.
En aquest sentit, veiem que el radiosondatge de Barcelona realitzat a les 13:00h va enregistrar isotermes de 8,0 ºC a 850 hPa, la qual cosa ens indica que a 1500 metres la temperatura era 1,4 ºC més alta que la dia anterior (el dissabte hi havien hagut isotermes de 6,6 ºC).
En principi, això podria fer pensar que la temperatura màxima diària també hauria d'haver sigut més alta. No obstant això, aquesta pujada de la temperatura a uns 1500 metres no va tenir la traducció esperada.
Finalment, en comptes de pujar respecte el dia anterior, la temperatura màxima de la jornada dominical va devallar amb major o menor intensitat a tot arreu, per culpa dels núvols que esmorteïren l'acció solar., a més a més, el vent predominant en superfície era de component est i nord-est, la qual cosa també fou un factor decisiu que va fer recular el mercuri.
Per exemple, a Torroella de Montgrí van tenir una màxima 3,8 ºC més baixa (dissabte 20,1 ºC i diumenge 16,3 ºC).
D'altra banda, els núvols prims van tenir l'efecte contrari en hores nocturnes, ja que la seva presència va provocar que hi hagués un temperatura mínima superior a l'observada el dia abans.

Entre els 700 i 500 hPa hi havia vent de component nord-oest a 40-45 nusos. Això va fer que els núvols alts i mitgencs adoptessin curioses formes com aquestes.

En un altre ordre de coses, cal destacar que el port de Palamós també va rebre la visita de dos vaixells històrics, la qual cosa va aixecar força expectació durant tot el cap de setmana.
Un any més, Palamós va ser port de sortida de la travessa "Catalunya al través", que comptava amb la participació de dos grans velers catalans. Es tractava concretament del pailebot Santa Eulàlia i el quetx Ciutat Badalona, dos vaixells que formen part de la flota de grans velers tradicionals de Catalunya i són destacats representants del patrimoni marítim del país.
Els dos vaixells van fer jornada de portes obertes i s'ompliren de nombroses persones que no es van voler perdre l'ocasió.

La travessa "Catalunya al Través" es basa en la realització d'un programa d'activitats al voltant de l'experiència de la navegació, adreçades a joves, d'entre 15 i 25 anys, que embarcats en els dos velers viatgen des de Palamós, fent parada a Badalona, Tarragona i fins a Sant Carles de la Ràpita. Un projecte basat en l'aprenentatge mitjançant la navegació a vela, que potencia valors com el treball en equip, la disciplina, l'esforç i la responsabilitat.

La vida a bord dels vaixells, en què tripulacions i joves treballen, mengen, aprenen i comparteixen vivències, esdevé una eina educativa de primer ordre.
La goleta-pailebot Santa Eulàlia va ser construïda l'any 1918 a Alacant, amb el nom originari de Carmen Flores. Es tracta d'un vaixell, propietat del Museu Marítim de Barcelona, totalment de fusta, de 34 metres d'eslora, tres pals i aparellat a vela, amb un total d'11 veles, que al llarg de la seva trajectòria va fer transport de mercaderies.

El quetx Ciutat Badalona, de 24 metres d'eslora i dos pals, va néixer el 1929 a la ciutat danesa de Faaborg. Des que va començar a navegar aquest veler es va destinar al comerç de cabotatge pel Bàltic i també per les Antilles. Després de diverses funcions i propietaris, l'any 2006 la societat Marina Badalona el va recuperar com a símbol de la ciutat i ara organitza cada cap de setmana sortides a bord de l'embarcació. (informació extreta de http://www.palamos.cat/)

El quetx Ciutat Badalona amarrat al port de Palamós el passat diumenge 14 d'abril. 

Més dades meteorològiques del passat diumenge 14 d'abril del 2019 a Palamós., temperatura màxima 14,0 ºC (16,0 ºC al passeig del Mar i 14,0 ºC a La Fosca), mínima 8,6 ºC (7,9 ºC al passeig del Mar i 8,1 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al llarg del matí s'observaren de 5/8 a 8/8 Ac i As, resol., a la tarda els núvols van anar de més a menys fins a deixar un dia assolellat, amb de 3/8 a 7/8 Ci, Cs, Ac i As, deixants dels avions.
Vent: fins les 08:30h s'aprecià vent del NO i O, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors va bufar vent del NNE i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h bufà vent del NE, ENE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h s'observà vent de direcció NE i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h va bufar vent de direcció ESE, SE i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h hi hagué vent del S, SSO i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h bufà vent del S, SO i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 27 km/h ENE.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 12:00h i de 0,94 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,66 metres a les 16:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1018 hPa, mínima 1014 hPa. Humitat relativa màxima 88 %, mínima 63 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols de vent observats el passat diumenge 14 d'abril des del port de Palamós.

Núvols de vent observats el passat diumenge 14 d'abril des del port de Palamós.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 14 d'abril al Baix Empordà, es veu com va baixar de forma més o menys acusada en totes les poblacions, respecte el dissabte.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va descendir 3,8 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà baixà 3,4 ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 3,3 ºC.
A Palamós va baixar 2,4 ºC.
En aquest sentit, els 19,0 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,0 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va pujar amb major o menor mesura a tot arreu, respecte el dissabte.
A La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 2,2 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí ascendí 0,8 ºC i a Monells pujà 0,5 ºC.
A Palamós la mínima fou 0,3 ºC més alta.
Els 3,2 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,6 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 14 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 17,4 ºC (3,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,1 ºC (4,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,3 ºC (4,7 ºC)., Torroella de Montgrí 16,3 ºC (5,3 ºC)., Castell d'Aro 15,5 ºC (5,2 ºC).

3 fotos més del passat diumenge 14 d'abril