Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 9 d’abril del 2019

Diumenge 7 d'abril: la manca d'humitat manté lluny les tempestes

Enclusa de tempesta vista des de l'ermita de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni), el passat diumenge 7 d'abril a la tarda.

El passat diumenge 7 d'abril ens va entrar un potent embossament d'aire fred en altura, però aquest fet no va desencadenar grans conseqüències.
Segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h, a uns 500 hPa es van detectar isotermes de -28,6 ºC, un valor molt baix. Generalment, una massa d'aire fred tan potent com aquesta hauria de ser més que suficient per fer crèixer potents núvols de tempesta a sobre nostre, no obstant això, ens va mancar un dels ingredients principals per produir activitat convectiva: la humitat.
Tal com podeu veure als mapes inferiors, hi havia una palesa manca d'humitat relativa en una gruixuda capa de la troposfera que va dels 600 als 6000 metres d'altura, indret on es desenvolupen els Cumulonimbus. Això va fer que les nuvolades no poguessin crèixer, per més aire fred que hi hagués, la qual cosa va deixar-nos una jornada força tranquil·la, a diferència d'altres indrets del país.
La presència de rebuf i la formació de línies de convergència garantí una aportació d'humitat en diversos sectors de Catalunya, la qual cosa va fer crèixer algunes tempestes primaverals, sobretot cap al litoral i prelitoral de Barcelona, a la comarca de la Selva i entre la Noguera i el Solsonès.

Mapa d'humitat relativa entre els 600-3000 metres d'altura. Veiem una capa d'aire sec al damunt de la costa empordanesa.

Mapa d'humitat relativa entre els 3000-6000 metres d'altura. Veiem una capa d'aire sec al damunt de l'Empordà i en altres àrees del país.

Des de la nostra àrea geogràfica només s'apreciaren grans nuvolades mar enllà al llarg del matí i una extensa enclusa de tempesta a mitja tarda. També a la tarda, durant una estona el cel va quedar tapat amb alguns cúmuls amenaçadors, però només va espurnejar., a més a més, ràpidament es van obrir clarianes extenses i la tarda va acabar siguent assolellada.
Tot i que aquesta situació meteorològica no ens va deixar cap fenomen destacable, l'aire fred que va entrar, amb isotermes de 1,7 ºC a 850 hPa, el fet que hi hagués algun cúmul i l'existència de gregal o provences amb algun cop moderat, va deixar-nos un dia més fresc que el dissabte, sobretot cap  a l'interior de la comarca, però a la nostra zona la temperatura màxima va variar molt poc, amb els 17,9 ºC de Castell d'Aro com a registre més elevat.
A Palamós la màxima només baixà 0,1 ºC respecte el dia anterior.
D'altra banda, la manca de vent que vàrem tenir de matinada, l'entrada d'aire fred i el cel estrellat, va provocar que la temperatura mínima anés clarament a la baixa respecte el dissabte. Per exemple, a Monells van tenir una mínima 3,6 ºC més freda (dissabte 5,1 ºC i diumenge 1,5 ºC).

Cúmuls gruixuts apareguts el passat diumenge 7 d'abril a la tarda.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 7 d'abril del 2019 a Palamós., temperatura màxima 15,3 ºC (16,9 ºC al passeig del Mar i 15,3 ºC a La Fosca), mínima 6,6 ºC (6,1 ºC al passeig del Mar i 6,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí vàrem tenir un temps bàsicament assolellat., a primeres hores s'aprecià un halo solar i un parheli, amb 4/8 Ci i Cs, a més de 1/8 Cu i Sc, mar enllà es veien grans cúmuls i cumulonimbus., al llarg del matí-migdia van veure's de 3/8 a 4/8 Cu i de 1/8 a 2/8 Ci i Ac., la tarda va ser molt variable, amb estones de cel tapat i estones amb temps assolellat, arribada d'una enclusa de tempesta, amb de 3/8 a 7/8 Cu i Sc, a més de 2/8 a 5/8 Ci, As i Ac, roina inapreciable.
Vent: fins les 09:00h s'aprecià vent del O, NO i NNO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors va bufar vent del N, NNO i NNE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h bufà vent del N, NNE, NE i ENE, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h s'observà vent de direcció NNE, NE i ENE, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h va bufar vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h hi hagué vent del S, SO i SSO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 45 km/h NE.
Estat de la mar amb marejol a primeres hores i un xic de maror la resta del dia., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,88 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,81 metres a les 12:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1012 hPa, mínima 1001 hPa. Humitat relativa màxima 88 %, mínima 56 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Enclusa de tempesta vista des de les ruïnes de l'ermita de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni), el passat diumenge 7 d'abril a la tarda.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 7 d'abril al Baix Empordà, es veu com va baixar de forma més o menys evident a la majort part de poblacions, respecte el dissabte.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 2,2 ºC respecte el dia abans, a Monells baixà 1,7 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 1,1 ºC. A Castell d'Aro s'hi va donar una excepció, amb una màxima 0,7 ºC més alta.
A Palamós va baixar 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 17,9 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,4 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va baixar amb major o menor mesura a tot arreu, respecte el dissabte.
A La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 3,8 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà descendí 3,6 ºC i a Torroella de Montgrí també baixà 3,6 ºC.
A Palamós la mínima fou 2,9 ºC més baixa.
Els 1,5 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 7 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 17,9 ºC (3,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,6 ºC (2,5 ºC)., Torroella de Montgrí 15,8 ºC (3,4 ºC)., Monells 15,7 ºC (1,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 15,7 ºC (2,8 ºC).

Cúmuls gruixuts apareguts el passat diumenge 7 d'abril a la tarda.