Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 2 d’abril del 2019

Diumenge 31 de març: la primavera acapara el paisatge del Belitrà i la Mina

Imatge primaveral, amb un camp de ravenisses grogues en primer terme i núvols en diferents nivells, el passat diumenge 31 de març. Imatge captada al paratge del Belitrà (Sant Joan de Palamós)

Els núvols abundants que vàrem tenir durant el passat diumenge 31 de març, ocultaren l'astre rei o enterboliren l'acció solar fins al migdia. Aquest fet i la presència de gregal o provences a uns 10 km/h de mitjana a les hores centrals de la jornada, va mantenir la temperatura màxima a ratlla. No obstant això, la primavera segueix el seu curs a l'entorn de Sant Joan de Palamós, amb ravenisses tenyint de groc alguns camps i els ceps brotant després de la letàrgia hivernal.

D'altra banda, a la nostra vila el mercuri només va enregistrar 14,6 ºC de màxima a La Fosca i 14,9 ºC al nucli antic de Palamós.
Contràriament, la mateixa nuvolositat que va impedir un ascens destacat de la temperatura màxima a la comarca baix-empordanesa, també va evitar que la temperatura mínima pogués caure en picat a l'interior. En aquest sentit, veiem que a Monells, l'indret on hi trobem habitualment la temperatura més freda, la mínima va ser 2,7 ºC més alta que l'enregistrada el dissabte (dissabte -1,1 ºC i diumenge 1,6 ºC), amb la qual cosa desaparegueren les tímides gelades que hi van haver les jornades anteriors.

En un altre ordre de coses, sembla que els models numèrics s'han posat d'acord i ens indiquen que aquests paisatges primaverals es poden veure beneficats amb una bona ploguda que ens ha d'afectar demà dimecres.
L'arribada d'una pertorbació activa per fi ens portarà un canvi de temps important que trencarà l'ensopiment dels darrers mesos. Esperem que això no sigui flor d'un dia i les properes setmanes ens portin més tongades de precipitacions.

Temps assolellat i ceps brotant en primer pla, el passat diumenge 31 de març al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat diumenge 31 de març del 2019 a Palamós., temperatura màxima 14,9 ºC (16,2 ºC al passeig del Mar i 14,6 ºC a La Fosca), mínima 8,3 ºC (7,6 ºC al passeig del Mar i 7,5 ºC a La Fosca).
Estat del cel., al matí predominaren els núvols, amb de 5/8 a 7/8 Cu, Sc i St, a més de 1/8 a 3/8 Ci i As., a la tada s'observaren grans clarianes o resol., amb de 2/8 a 4/8 Cu, Sc i St, a més de 3/8 a 6/8 Ci, Cs i As.
Vent: fins les 05:30h s'aprecià vent del NE, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors va bufar vent del NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h bufà vent del NE, ENE i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h s'observà vent de direcció NE i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h va bufar vent del NO, a 2 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma.
Ratxa màxima de vent 24 km/h NE.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins també hi havia un xic de maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,48 metres a les 19:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1020 hPa, mínima 1015 hPa. Humitat relativa màxima 89 %, mínima 74 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Entrada de la mina del Puig Xifré o Xifra (antigament mina Josefina, any 1919) que dona nom al paratge de la Mina. Veiem que actualment està tancada amb una reixa de ferro i el seu interior és aprofitat per guardar materials d'obra. Hi aflora un filó quarsífer, enriquit, amb minerals ferruginosos. El filó s'encaixona amb esquists paleozoics i granodiorites. Els minerals presents són pirita, galena, goethita, hematites, limonita i quars. La mina consta d'una galeria principal de 60 metres de llargada i alguna subgaleria de curt recorregut. Aquesta mina es troba dins de la propietat privada del senyor Pere Aliu, veí de Palamós.

L'entrada de la mina va estar tapada durant uns anys amb una pila de runa, però el 2006 es va reobrir. 

Imatge de la galeria de la mina, actualment plena de materials d'obra.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 31 de març al Baix Empordà, es veu com va baixar de forma poc important, respecte el dissabte.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va descendir 0,8 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí també baixà 0,8 ºC i a Castell d'Aro descendí 0,3 ºC.
A Palamós va baixar 0,2 ºC.
En aquest sentit, els 18,0 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,6 ºC de Palamós-La Fosca i de Palafrugell-Pi Verd van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va pujar amb més o menys força a tot arreu, respecte el dissabte.
A Monells la mínima va ascendir 2,7 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà ascendí 2,6 ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 0,9 ºC.
A Palamós la mínima fou 2,2 ºC més alta.
Els 1,6 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 31 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 17,3 ºC (1,6 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,9 ºC (2,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,7 ºC (2,1 ºC)., Castell d'Aro 16,4 ºC (5,2 ºC)., Torroella de Montgrí 16,1 ºC (2,9 ºC).

Més fotos del passat diumenge 31 de març