Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 1 d’abril del 2019

Dissabte 30 de març: alguns cúmuls per trencar la monotonia anticiclònica

Temps assolellat i cúmuls decoratius observats el passat dissabte 30 de març a La Fosca.

El passat dissabte 30 de març ens va portar algunes novetats meteorològiques en forma de nuvolositat.
Desprès de moltes jornades consecutives on els núvols brillaren per la seva absència, els nostres celatges es van vestir amb alguns cúmuls decoratius que trencaren la monotonia instaurada per l'anticicló perpetu.
La presència d'un flux de component est en superfície i l'existència d'aire fred en altura, amb isotermes de -23 ºC a 500 hPa, entre d'altres factors, van permetre que poguessin crèixer alguns cúmuls força fotogènics, però no anaren a més i ens deixaren sense les esperades precipitacions.
Aquests cúmuls a estones arribaren a tapar l'acció solar., aquest fet, unit a la permanència d'una massa d'aire fred provinent de la circulació retògrada establerta, amb isotermes de tan sols 1,9 ºC a 850 hPa (dada del radiosondatge de Barcelona de les 12:00h), va mantenir el mercuri molt frenat.
La temperatura màxima encara va ser un xic més baixa que l'enregistrada el dia anterior, amb la qual cosa el valor més elevat de la comarca "només" va marcar 17,7 ºC a La Tallada d'Empordà, lluny dels 22 ºC que hi havien hagut el dilluns en diferents punts del Baix Empordà.
A la nostra vila la temperatura tampoc fou gaire elevada, amb una màxima de 15,1 ºC al nucli antic de Palamós i també 15,1 ºC a La Fosca.

Així mateix, la relativa bonança experimentada a les hores centrals de la jornada tampoc va tenir una continuació en hores nocturnes. Altre cop la nit va ser molt freda, degut al cel ras de la matinada, a la falta de vent i a l'aire fred que va entrar. A Monells enregistraren una mínima de -1,1 ºC, a La Bisbal d'Empordà 0,1 ºC i a La Tallada d'Empordà també 0,1 ºC.   
D'altra banda, el llarg recorregut marítim de les isòbares va crear una certa mar de fons de llevant, amb marejol o un xic de maror, la qual cosa fou aprofitada un cop més per algun practicant de pàdel surf, tal com veieu a les imatges.

Mar de fons a La Fosca i practicant de pàdel surf, el passat dissabte 30 de març.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 30 de març del 2019 a Palamós., temperatura màxima 15,1 ºC (17,0 ºC al passeig del Mar i 15,1 ºC a La Fosca), mínima 6,1 ºC (5,7 ºC a La Fosca i 5,4 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel amb núvols i clarianes., al llarg del matí van observar-se de 1/8 a 4/8 Cu i Sc, a més de 1/8 a 3/8 Ci i Ac., al migdia van aparèixer de 2/8 a 4/8 Cu i Sc., a la tarda van veure's de 3/8 a 5/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del NE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h hi va haver vent del E, ENE i ESE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h s'aprecià vent del E, ENE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del E, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 19 km/h E.
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror, mar de fons del E., així i tot encara es veia una mica el fenomen de les minves., mar endins hi havia de maror a marejol (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h, de 0,47 metres a les 18:00h i de 0,35 metres a les 23:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1026 hPa, mínima 1020 hPa. Humitat relativa màxima 88 %, mínima 68 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i cúmuls decoratius observats el passat dissabte 30 de març a La Fosca.

Temps assolellat i cúmuls decoratius observats el passat dissabte 30 de març a La Fosca.

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dissabte 30 de març al Baix Empordà, es veu que els registres van baixar de forma tímida respecte el divendres.
Per exemple, a Monells la màxima va descendir 0,7 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà també baixà 0,7 ºC i a Castell d'Aro descendí 0,6 ºC.
A Palamós hi va haver una màxima 0,7 ºC més baixa.
En aquest sentit, els 17,7 ºC de La Tallada d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,5 ºC de Palafrugell-Estadi foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem comprobar que va baixar lleugerament a gairebé totes les estacions meteorològiques que normalment mirem.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va descendir 1,2 ºC respecte el dia abans, a Monells també va baixar 1,2 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 1,0 ºC. A Castell d'Aro hi va haver una excepció, ja que la mínima no va canviar.
A Palamós descendí 1,1 ºC.
Els -1,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,1 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 30 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 17,7 ºC (0,1 ºC)., Monells 17,6 ºC (-1,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,5 ºC (0,1 C)., Torroella de Montgrí 16,9 ºC (2,0 ºC)., Castell d'Aro 16,7 ºC (2,6 ºC).

Més fotos del passat dissabte 30 de març