Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 19 d’abril del 2019

Dimecres 17 d'abril: núvols baixos, segona escala de creuer i previsió de mala mar

Núvols baixos abundants i el creuer Marella Explorer 2 amarrat al moll Fèlix Ribera, el passat dimecres 17 d'abril. Es tractava de la segona escala de creuer de l'any 2019. Vegeu notícia de Ràdio Palamós.

Els núvols van voler amenitzar la segona escala de creuer de la temporada.
El passat dimecres 17 d'abril, una altra vegada es van formar abundants núvols baixos que arribaren a tapar el cel per complet durant alguns trams de la jornada. Tot i l'obertura de clarianes a primeres hores de la tarda, el vent de component est i sud-est que hi havia en superfície, va aportar una capa d'humitat relativa important en nivells baixos de la troposfera que facilità el creixement de cúmuls i estratocúmuls força gruixuts. No obstant això, en aquesta ocasió no es va comptabilitzar precipitació a cap lloc de la nostra comarca.
D'altra banda, les clarianes que van aparèixer durant algunes estones van permetre observar que a part dels núvols baixos, en nivells superiors també hi havia una capa de núvols alts., a més a més, l'astre rei, encara que va brillar poc, també va permetre que la temperatura màxima pogués pujar una mica més respecte el dimarts, en alguns punts. Això va fer que la temperatura màxima marqués 19,0 ºC a Torroella de Montgrí, 18,7 ºC a Les Olives o 18,5 ºC a La Tallada d'Empordà.
Així mateix, el cel serè que vàrem tenir de matinada, combinat amb l'absència de vent, va fer caure la temperatura mínima respecte el dimarts. Per exemple, a Monells van tenir una mínima 3,1 ºC més baixa (dimarts 6,6 ºC i dimecres 3,5 ºC).

L'altre aspecte destacat de la jornada va ser la presència d'una certa alteració marítima. A la costa palamosina es podia apreciar maror, amb onades al voltant del mig metre d'alçada, amb mar de fons de xaloc i també mar de vent, amb alguns blancalls.
Parlant de l'estat de la mar, els mapes del temps semblen indicar que la notable mar de fons que ha entrat en les darreres hores s'ha de mantenir i també ha d'augmentar durant avui divendres.
L'àrea de baixa pressió establerta al nord d'Àfrica i l'extens anticicló europeu, provocaran que les isobàres tinguin un llarg recorregut marítim. Això ens deixarà un temporal de llevant que portarà maregassa al litoral de Palamós, amb onades de 2,5 a 3  metres arran de costa i algunes de 4 metres mar endins.
Aquesta situació s'ha de mantenir demà dissabte i, a més, no es descarta que el diumenge i els dies següents també ens portin algunes precipitacions. En principi, els mapes actuals ens indiquen que només caurien alguns plugims o petits ruixats, però caldrà anar seguint les previsions dia a dia per veure si les pluges seran més o menys importants.

Maror i ambient assolellat el passat dimecres 17 d'abril a primeres hores de la tarda. 

Mapa d'alçada significant de l'onatge previst per avui divendres a les 18:00h. Es preveu que tinguem maregassa, amb mar de fons de llevant.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 17 d'abril del 2019 a Palamós., temperatura màxima 16,4 ºC (17,2 ºC al passeig del Mar i 16,2 ºC a La Fosca), mínima 8,6 ºC (7,7 ºC al passeig del Mar i 7,8 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al llarg del matí es van veure de 0/8 a 4/8 Ci, juntament amb de 3/8 a 7/8 Cu i Sc., a la tarda van veure's de 0/8 a 4/8 Ci, a més de 4/8 a 8/8 Cu, Sc i St, boira als cims dels relleus costaners.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció SE, SSE i ESE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent de direcció SE, ESE i SSE, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 23 km/h SE.
Estat de la mar amb un xic de maror., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020 hPa, mínima 1017 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 79 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos i mar de fons, el passat dimecres 17 d'abril a les 14:40h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge 

Núvols baixos i la popa del creuer Marella Explorer 2 a l'extrem esquerra de la imatge, el passat dimecres 17 d'abril a les 14:30h. Font: http://palamos.cam

Si mirem més bé la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimecres 17 d'abril al Baix Empordà, es veu com va experimentar canvis poc significatius respecte el dimarts, a més, aquests foren dispars.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 1,6 ºC respecte el dimarts i a Torroella de Montgrí pujà 1,5 ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà descendí 0,6 ºC i a Castell d'Aro baixà 0,2 ºC.
A Palamós va pujar 0,6 ºC.
En aquest sentit, els 19,0 ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 15,7 ºC de Palafrugell-Pi Verd foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, veiem que va baixar de manera més o menys destacada a tot arreu, respecte el dimarts.
Així doncs, a La Tallada d'Empordà va descendir 3,2 ºC respecte el dia abans, a Monells baixà 3,1 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 3,0 ºC.
A Palamós la mínima va baixar 2,2 ºC.
Els 3,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 9,3 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 17 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 19,0 ºC (4,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 18,5 ºC (4,9 ºC)., Monells 18,4 ºC (3,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,0 ºC (4,7 ºC)., Castell d'Aro 17,4 ºC (5,4 ºC).

Més fotos del passat dimecres 17 d'abril