Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 16 de juny del 2020

Dijous 4 de juny: un tàlveg d'aire fred ens deixa una intensa tempesta

El carrer Pere Joan inundat el passat dijous 4 de juny a la tarda. Autor de la foto: Fermin Guillen

El passat dijous 4 de juny vàrem tenir una altra jornada marcada per la inestabilitat atmosfèrica.
La circulació meridiana establerta dies enrera es va mantenir i fins i tot intensificar coincidint amb l'arribada d'un potent tàlveg o solc d'aire fred en altura.
L'enretirada de l'anticicló de les Azores cap a l'oest d'aquest famós arxipèlag i l'extensa àrea de baixa pressió que afectava el continent europeu, van obrir un autèntic passadís d'aire fred i de pertorbacions cap  a latituds més meridionals.
De fet, es pot afirmar que es tracta d'una situació poc habitual en aquesta època de l'any que donà 4 dies seguits de precipitacions, quan el més normal seria veure els camps de cereals assecant-se sota un sol de justícia i preparant-se per la sega.
Així doncs, el solc d'aire fred responsable d'aquest important canvi de temps, va portar-nos la isoterma de -18,5 ºC a 5.500 metres d'altura. Aquest fet es va unir a diversos factors que afavorien l'ascens i la condensació de les masses d'aire responsables de la formació dels núvols de tempesta. Aquesta inestabilitat atmosfèrica va veure's molt incrementada per la presència d'una capa d'aire humit a 700 hPa que rondava el 100 % Hr, la formació d'una àrea de convergència de vent i al forçament dinàmic, a més d'altres condicionants, com la mateixa baixa pressió.

Entre les set i les vuit de la tarda la vila palamosina es va veure afectada per l'arribada d'una extensa i intensa tempesta carregada d'aigua i de molts trons i llamps. El nucli convectiu va viatjar de nord-oest a sud-est i ens passà per sobre ben actiu, descarregant un fort xàfec que va acumular uns 20 mm en només 20 mm. Tal com passa cada cop que plou amb elevada intensitat, es van tornar a inundar diversos carrers de la zona baixa de la població, al voltant del mercat municipal i àrees adjacents, així com l'Avinguda Onze de Setembre o la rotonda de la ITV a Sant Joan de Palamós.
Per sort, els carrers es van buidar d'aigua al cap de poca estona gràcies a l'ajuda del sobreixidor del Passeig del Mar.
D'altra banda, entre el fort xàfec caigut en poca estona, la pluja més pausada que va caure tot seguit i els plugims del matí, a la nostra vila es van recollir 28,8 mm a Palamós-La Fosca i 24,0 mm a Palamós (nucli antic).

Més dades de precipitació recollida al Baix Empordà el passat dijous 4 de juny, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Monells 33,0 mm., La Bisbal d'Empordà 29,9 mm., Calonge 25,8 mm., Torroella de Montgrí 21,8 mm., Palafrugell 21,2 mm., Palafrugell-Pi Verd 19,6 mm., Sobrestany 17,5 mm., Bellcaire d'Empordà 17,0 mm., Verges 14,0 mm., La Tallada d'Empordà 13,6 mm., Castell d'Aro 13,1 mm., Les Olives 12,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 10,2 mm.

El sobreixidor del Passeig del Mar abocant aigües plujanes el passat dijous 4 de juny. Captura del vídeo realitzat per en Ricard Castella Margarit.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 4 de juny a les 19:06h. Veiem una tempesta extensa i intensa al damunt nostre.

Cel tapat i pluja durant l'enretirada de la tempesta que va caure el passat dijous 4 de juny a la tarda-vespre. Font: càmera web de Palamós 

Més dades meteorològiques del passat dijous 4 de juny del 2020 a Palamós., temperatura màxima 20,3 ºC (20,6 ºC a La Fosca), mínima 13,4 ºC (12,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí s'observaren de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St, a més de 0/8 a 2/8 Ac i As, plugim o roina intermitent., a la tarda van veure's de 4/8 a 8/8 Cb, Cu, Sc i St, a més de 0/8 a 4/8 Ac i As,  tempesta amb molt aparat elèctric, ruixat intens, pluja horitzontal.
Vent: fins a les 19:00h va bufar vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir d'aleshores vàrem tenir vent del NNO, N i NO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h bufà vent del O i NO, a 2-5 km/h de mitjana o s'observà vent en calma. 
Ratxa màxima de vent 74 km/h NNO (ratxa de vent descendent provinent de la tempesta).
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 12:00h i de 1,05 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,42 metres a les 12:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1004 hPa, mínima 1000 hPa. Humitat relativa màxima 94 %, mínima 71 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de llamps caiguts en dues hores del passat dijous 4 de juny a les 20:00h. S'aprecia abundant aparat elèctric al damunt nostre.

Mapa de temperatura a 500 hPa del passat dijous 4 de juny a les 20:00h. Veiem el profund solc d'aire fred que ens va creuar.

Mapa de geopotencial a 500 hPa i pressió a nivell del sòl del passat dijous 4 de juny a les 14:00h. Veiem la situació abans descrita.

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 4 de juny al Baix Empordà, podem observar que va baixar amb força a tot arreu, respecte el dia abans, degut als núvols i a l'aire fred que va entrar.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va descendir 6,7 ºC respecte el dimecres, a Monells baixà 6,0 ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 5,8 ºC.
A Palamós vàrem tenir una màxima 2,2 ºC inferior.
En aquest sentit, els 22,5 ºC registrats a La Tallada d'Empordà i a Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 20,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més discreta.

Finalment, la temperatura mínima també va baixar de manera més o menys important a totes les localitats, en relació al dimecres. A més a més, aquesta va tenir lloc al vespre en comptes de produir-se de matinada o a primera hora el matí.
A Castell d'Aro la mínima va descendir 3,6 ºC respecte el dia abans, a Monells baixà 3,1 ºC i a La Tallada d'Empordà hi va haver una mínima 2,9 ºC més baixa.
A Palamós s'observà una mínima 5,1 ºC inferior.
Els 10,7 ºC observats a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 13,9 ºC de Verges es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 4 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 22,5 ºC (11,9 ºC)., Torroella de Montgrí 22,1 ºC (12,4 ºC)., Castell d'Aro 21,0 ºC (12,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,7 ºC (11,3 ºC)., Monells 20,6 ºC (10,7 ºC).

Cel amenaçador el passat dijous 4 de juny a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

La riera de Llafranc (Palafrugell) va tornar a desembocar a la platja homònima el passat dijous 4 de juny. Font: Hotel Llafranc

Gotes de pluja a la càmera de Sant Antoni de Calonge el passat dijous 4 de juny a les 19:51h.

Posta de sol del passat dijous 4 de juny. Després de la tempesta ve la calma.

Posta de sol del passat dijous 4 de juny. Després de la tempesta ve la calma.