Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 8 de juny del 2020

Resum meteorològic i imatges del 27 al 31 de maig

Núvols en diferents nivells apareguts el passat diumenge 31 de maig a quarts de nou del vespre.

El període comprès entre el 27 i el 31 de maig va estar dominat majoritàriament per un potent i extens anticicló que abraçava gran part del continent europeu. Aquest fet va garantir l'estabilitat atmosfèrica i no es van produir precipitacions. No obstant això, les dues darreres jornades van mostrar un clar afebliment de l'alta pressió, la qual cosa indicava un canvi de temps coincidint amb l'entrada del mes de juny.
També cal remarcar que l'anticicló que hi havia centrat al damunt de les illes Britàniques va situar-se en un eix est-oest, la qual cosa va provocar l'aparició d'una certa mar de fons de llevant o xaloc. Així mateix, la temperatura va continuar per la banda alta del termòmetre, però molt més moderada que l'observada la setmana anterior.
Entrant en detalls, la temperatura màxima més elevada va tenir lloc el dimecres 27 de maig, amb uns càlids 23,5 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 22,2 ºC del dijous 28 de maig.
Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 15,8 ºC del passat dijous 28 de maig, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 18,4 ºC enregistrats el passat dissabte 30 de maig.

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1027 hPa del dimecres 27 de maig, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1015 hPa del diumenge 31 de maig.
Si observem la pressió mínima diària més baixa trobem els 1013 hPa del diumenge 31 de maig, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dimecres 27 de maig, amb 1024 hPa.

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 93 % el dijous 28 de maig, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 88 % el dimecres 27 de maig.

Així mateix, la humitat relativa mínima més alta va ser del 76 % el passat diumenge 31 de maig, en canvi, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 51 % el dimecres 27 de maig.

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 39 km/h ENE a la Fosca el dimecres 27 de maig, per contra, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 19 km/h del passat divendres 29 de maig a la Fosca.

Finalment, les precipitacions van tornar a brillar per la seva absència.
Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al barri vell de Palamós (Meteoclimatic)

Altres observacions remarcables

El passat dimecres 27 de maig el cel es va presentar bàsicament asserenat tota la jornada, amb 0/8 a primeres hores del matí. També es va observar mar de fons de l'est, amb un xic de maror. Al davant del cap de Begur hi havia una alçada significant de l'onatge de 0,94 metres a les 23:00h i una alçada màxima de 1,64 metres a les 22:00h. Durant una estona al matí el vent d'entre llevant i gregal va bufar amb una mica d'empenta, assolint una ratxa màxima de 39 km/h a la Fosca. La resta del dia va mostrar-nos un vent molt més feble.

El passat divendres 29 de maig es va presentar amb poc vent o vent en calma, però hi havia entre marejol i maror, mar de fons de l'est. Malgrat el temps assolellat del matí-migdia, cap a l'horitzó nord-oest i oest s'observaren Cumulonimbus. A la tarda el cel va acabar tapant-se per l'arribada d'encluses de tempesta. El pas d'un solc d'aire fred en alçada (iso de -16 a -18 ºC a 500 hPa), entre d'altres factors, va facilitar el creixement d'aquestes nuvolades.

El passat dissabte 30 de maig hi havia el típic cel amb cabretes a primeres hores del matí.

El passat diumenge 31 de maig hi hagué un increment de la mar de fons de l'est, amb una alçada significant de l'onatge de 0,82 metres a les 12:00h al davant del cap de Begur, alçada màxima de 1,41 metres a les 12:00h i a les 13:00h.
També s'observaren diferents símptomes d'un canvi de temps que havia d'arribar el dia següent. La pressió en superfície va caure fins a 1013 hPa, a la tarda va aparèixer vent de garbí fluixet i es formaren núvols baixos d'aparença amenaçadora. En capes superiors hi havien núvols alts i mitgencs abundants.

Imatges del passat dimecres 27 de maig:

Mapa de geopotencial i pressió en superfície a les 14:00h. Veiem el domini anticiclònic, però les isòbares tenien un llarg recorregut marítim i s'observava mar de fons de l'est o sud-est.

Imatge de satèl·lit a les 14:00h on veiem el cel serè.

Imatges del passat dijous 28 de maig:

Mapa de geopotencial a 500 hPa i pressió en superfície a les 14:00h on veiem el domini anticiclònic.

Imatge de satèl·lit a les 14:00h on veiem el cel serè.

Imatges del passat divendres 29 de maig:

Imatge de satèl·lit a les 15:00h. Creixement de Cumulonimbus al Prepirineu, Pirineu i Prelitoral. 

Imatge de satèl·lit a les 17:00h. El cel va quedar tapat per l'arribada d'encluses de tempesta. 

Mapa de llamps del passat divendres 29 de maig.

Imatges del passat dissabte 30 de maig:

Núvols baixos a mitja tarda. Font: càmera web de Palamós 

Alguns núvols baixos i marejol. Font: Club Nàutic Port d'Aro

Marejol i gent passejant a Llafranc. Font: Hotel Llafranc 

Alguns núvols baixos i marejol. Font: Club Nàutic Port d'Aro

Imatges del passat diumenge 31 de maig: