Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 10 de juny del 2020

Dilluns 1 de juny: primer dia de platja amb un temps molt variable

Temps assolellat a la platja Gran de Palamós i alguns altocúmuls decoratius, el passat dilluns 1 de juny al migdia.

El passat dilluns 1 de juny vàrem tenir un temps molt variable.
Tot i ser el primer dia de l'estiu climatològic (juny, juliol i agost), la situació meteorològica era molt més semblant a un dia primaveral típicament inestable.
A primeres hores del matí ens vàrem llevar amb el cel gairebé cobert del tot per una capa de cúmuls i estratocúmuls força amenaçadors, els quals ocultaven altres gèneres de núvols en nivells superiors. No obstant això, la nuvolositat es va anar trencant amb el pas de les hores i el cel cobert o el resol del matí va acabar deixant pas a un migdia plenament assolellat, amb alguns intervals de núvols mitgencs i baixos.
El predomini de l'astre rei a les hores centrals de la jornada, va permetre que forces banyistes poguessin gaudir del primer dia de sol i platja de la segona fase de la desescalada, amb la qual cosa les platges del nostre municipi recobraren una certa normalitat, a l'espera de l'allau de visitants que hi pot haver quan deixin venir gent d'altres indrets del país i de l'estranger.

Així mateix, quan semblava que el dia s'acabaria presentant ben assolellat, al llarg de la tarda el cel es va tapar de nou.
L'existència d'un xic d'aire fred en altura (iso de -14,4 ºC a 500 hPa), la presència d'una capa d'humitat relativa del 100 % a uns 3.000 metres d'altura i la formació d'una àrea de convergència de vent, amb vent del SE a la costa i vent del NO a l'interior, entre d'altres factors, va desencadenar una notable activitat convectiva en els Pirineus, Prepirineus, Serralada Transversal i Serralada Prelitoral.
Els núvols de tempesta viatjaren cap a la comarca baix-empordanesa durant la tarda-vespre gràcies al vent de ponent i de mestral que bufava en altura, però aquests arribaren molt més desfets.
En total, a la nostra vila van caure 7,2 mm a Palamós-La Fosca, 6,2 mm a Palamós-Passeig del Mar i 4,8  mm a Palamós (nucli antic).

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dilluns 1 de juny, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Monells 14,6 mm., Torroella de Montgrí 13,1 mm., La Bisbal d'Empordà 11,7 mm., Les Olives 9,2 mm., Bellcaire d'Empordà 8,6 mm., La Tallada d'Empordà 7,9 mm., Verges 7,8 mm., Calonge 7,8 mm., Sobrestany 6,9 mm., Palafrugell 6,2 mm., Palafrugell-Pi Verd 5,2 mm., Castell d'Aro 4,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 3,8 mm.

La platja Gran de Palamós va acollir els primers banyistes de la desescalada el passat dilluns 1 de juny.

Cel ennuvolat i pluja a Sant Antoni de Calonge el passat dilluns 1 de juny al vespre. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge

Cel ennuvolat i pluja a Palamós el passat dilluns 1 de juny al vespre. Font: càmera web de Palamós

Més dades meteorològiques del passat dilluns 1 de juny del 2020 a Palamós., temperatura màxima 22,9 ºC (22,7 ºC a La Fosca i 22,5 ºC al passeig del Mar), mínima 18,8 ºC (18,2 ºC a La Fosca i 18,7 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: al matí s'observaren de 2/8 a 7/8 Cu i Sc, a més de 1/8 a 5/8 Ac i As., a la tarda van aparèixer de 3/8 a 8/8 Cu, Sc i St, a més de 0/8 a 4/8 Ac i As, pluja o plugim.
Vent: fins a les 10:30h vàrem tenir vent del SSE, SE, S i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció SSE, SE, S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h s'aprecià vent del SSE, S i SE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 31 km/h SSE a La Fosca.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 07:00h al davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1016 hPa, mínima 1012 hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 79 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatges composades dels radars meteorològics entre les 19:42h i les 22:54h. Veiem precipitacions al damunt de Palamós i en altres indrets del país: 





Mapa de llamps caiguts en dues hores del passat dilluns 1 de juny a les 18:00h. S'observa abundant aparat elèctric a l'interior de Girona i en altres punts del país. 

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 1 de juny al Baix Empordà, podem constatar que els 26,3 ºC de La Tallada d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 22,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, es pot observar que els 15,9 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 18,8 ºC de Palamós i de Palafrugell es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 1 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 26,3 ºC (17,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,0 ºC (17,1 ºC)., Monells 25,8 ºC (15,9 ºC)., Torroella de Montgrí 25,4 ºC (17,9 ºC)., Castell d'Aro 25,1 ºC (17,7 ºC).

Temps assolellat a la platja Gran de Palamós, amb alguns banyistes i l'aigua del mar molt transparent, el passat dilluns 1 de juny al migdia.

La platja Gran de Palamós va acollir els primers banyistes de la desescalada el passat dilluns 1 de juny. Malgrat el temps assolellat, també s'observaren núvols baixos i en altres nivells.