Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 4 de juny del 2020

Resum meteorològic i imatges del 13 al 19 de maig

La lleugera mar de fons que hi havia el passat diumenge 17 de maig al matí, permetia veure el petit bufador de Cala Corbs. També s'observa una parella de corbs marins.

El període comprès entre el 13 i el 19 de maig va estar marcat per la presència d'una certa inestabilitat atmosfèrica, degut a la borrasca activa que hi havia instal·lada a l'oest de la península Ibèrica i a diferents centres de baixa pressió secundaris que hi havien al Mediterrani. No obstant això, els núvols abundants que cobriren el cel, només ens deixaren algunes roines o plugims que acumularen quantitats poc significatives de precipitació. Així mateix, la temperatura va experimentar una pujada molt important durant els dies 18 i 19.
Entrant en detalls, la temperatura màxima més elevada va tenir lloc el dimarts 19 de maig, amb uns calorosos 28,3 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 18,4 ºC del dijous 14 de maig.
Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 13,0 ºC del passat divendres 15 de maig, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 16,1 ºC enregistrats el passat diumenge 17 de maig.

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1020 hPa del diumenge 17 i del dilluns 18 de maig, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1006 hPa del dimecres 13 i del dijous 14 de maig.
Si observem la pressió mínima diària més baixa trobem els 1001 hPa del dimecres 13, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dilluns 18 de maig, amb 1017 hPa.

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 93 % el divendres 15 de maig, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 75 % el dimarts 19 de maig.

Així mateix, la humitat relativa mínima més alta va ser del 82 % el passat dijous 14 de maig, en canvi, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 29 % el dimarts 19 de maig.

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 52 km/h NNO el dimarts 19 de maig, per contra, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 21 km/h del passat divendres 15 de maig.

Finalment, les precipitacions caigudes ens van deixar un total de 4,2 mm, repartits de la següent manera: el dimecres dia 13 van caure 0,6 mm, el dijous dia 14 es recolliren 2,4 mm, el divendres dia 15 precipitaren 0,2 mm, el dissabte dia 16 es comptabilitzaren 0,8 mm i el dimarts dia 19 van sumar-se 0,2 mm.
Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al barri vell de Palamós (Meteoclimatic)

Altres observacions remarcables

El passat dimecres 13 de maig vàrem tenir una garbinada considerable, ente les 12:30h i les 19:00h, a uns 20 km/h de mitjana, ratxa màxima 48 km/h. L'alçada de l'onatge va ser destacat, amb una alçada significant de 2,11 metres a les 16:00h al davant del cap de Begur, alçada màxima 3,75 metres a les 21:00h. De matinada i a primeres hores del matí van caure alguns plugims i s'escoltaren trons llunyans, amb llampegada mar endins. Després d'un matí tapat, la tarda es presentà ben assolellada.

El passat dijous 14 de maig vàrem tenir el cel majoritàriament ennuvolat i van caure algunes roines i plugims al matí, i pluja o plugim a la tarda.

El passat divendres 15 de maig vàrem tenir un celatge molt variable. També s'observà una marcada mar de fons de llevant, amb un xic maror. Al davant del cap de Begur hi havia una alçada significant de l'onatge de 1,17 metres a les 08:00h i una alçada màxima de 2,03 metres a les 08:00h. El corrent de llevant va portar nombrosos bancs de meduses de l'espècie Pelagia noctiluca.

El passat dissabte 16 de maig es va mantenir una certa mar de fons de llevant, amb marejol o un xic de maror. Al davant del cap de Begur hi havia una alçada significant de l'onatge de 1,76 metres a les 12:00h i una alçada màxima de 3,52 metres a les 13:00h.

El passat diumenge 17 de maig ens vàrem llevar amb el cel ennuvolat de 4/8 a 7/8 As i Ac i de 1/8 a 4/8 Cu, Sc i St, roina o plugim inapreciable. Presència d'una lleugera mar de fons de llevant. Obertura de grans clarianes a partir de mig matí i aparició de Ac lenticulars cap al nord. 

El passat dilluns 18 de maig vàrem tenir un dia radiant i la temperatura va recuperar-se fins assolir 25,0 ºC de màxima.

El passat dimarts 19 de maig va estar dominat pel sol. L'entrada de vent reescalfat de component nord i nord-oest durant el matí, a uns 15-20 km/h de mitjana, ratxa màxima 52 km/h, va permetre que el mercuri s'enfilés fins a 28,3 ºC de màxima. Al davant del cap de Begur hi havia una alçada significant de l'onatge de 2,23 metres a les 08:00h i una alçada màxima de 3,59 metres a les 09:00h. Arran de costa l'onatge era molt menor, amb marejol.
També hi van haver 29,9 ºC de màxima a Castell d'Aro, 29,7 ºC a Calonge i a Torroella de Montgrí i 29,2 ºC a La Tallada d'Empordà. 

Imatges del passat dimecres 13 de maig:

Mapa de llamps. Veiem aparat elèctric al damunt del mar.

Cel cobert de núvols baixos a primeres hores del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Cúmuls decoratius a mig matí-migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Posta de sol amb restes de núvols baixos. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Temps assolellat a la tarda. Veiem  un parc infantil precintat i ple d'herba ufanosa a Calonge. Imatge típica del confinament.

Temps assolellat a la tarda i un camp segat a Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)


Practicants de kitesurf aprofitant el vent de garbí fluixet que encara hi havia durant la posta de sol.



Imatges del passat dijous 14 de maig:

Cel cobert i plugim a la tarda. Font: càmera web de Palamós

Cel cobert, plugim i marejol. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)

Cel cobert i cortines de pluja a la tarda. Font: càmera web Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Cortina de pluja a la tarda. Font: càmera web Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Cel amenaçador a la tarda. Font: càmera web Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Cel cobert, plugim i una persona amb paraigua. Font: Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols

Imatge de satèl·lit a les 19:30h. Veiem el front que ens va afectar i la pertorbació ubicada a l'oest de la península Ibèrica

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 14 de maig a les 18:12h. Veiem pluges poc intenses a sobre nostre.

Imatges del passat divendres 15 de maig:

Presència abundant de meduses de l'espècie urticant Pelagia noctiluca a la badia de Palamós. Foto de Gemma Descàrrega

Cúmuls observats durant el matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Altostrats a la posta de sol. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Imatges del passat dissabte 16 de maig:

Cel ennuvolat a la tarda. Font: Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols

Cel ennuvolat a la tarda i lleugera mar de fons a Tamariu.

Cel ennuvolat a la tarda. Font: Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

Cel ennuvolat a la tarda. Font: càmera web de Palamós

Imatges del passat diumenge 17 de maig a primeres hores del matí, amb cel cobert i alguna roina:




















Imatges del passat dilluns 18 de maig, amb cel serè, camps florits a Romanyà de la Selva i vista de Palamós:



Temps assolellat i un núvol baix decoratiu al migdia. Font: càmera web de Palamós

Imatges de la posta de sol del passat dimarts 19 de maig, amb raigs crepusculars i cúmuls gruixuts a l'horitzó: