Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 20 de juny del 2020

Dissabte 6 de juny: la inestabilitat tendeix a incrementar-se de nou

Cúmuls gruixuts observats el passat dissabte 6 de juny al vespre. Font: càmera web de Palamós

Després d'una jornada amb absència de precipitacions a la nostra comarca, aquestes van tornar a visitar-nos durant el passat dissabte 6 de juny.
Tot i que la pluja només va caure de forma testimonial a darrera hora del dia, això fou suficient per engreixar les estadístiques del sisè mes de l'any 2020.
Un dia més, tot el continent europeu es va veure afectat per la baixa pressió, amb el nucli depressionari més destacat ubicat a l'oest de les illes Britàniques.
A la nostra àrea geogràfica la pressió va marcar un mínim de 1005 hPa i un màxim de 1011 hPa, a més a més, en altura s'observava un embossament d'aire fred que enregistrava -14 ºC a 500 hPa. Aquests ingredients, unit a l'energia que proporcionà l'escalfament del sòl provocat per l'obertura de grans clarianes al migdia, entre d'altres factors, van desencadenar el creixement de núvols de tempesta que viatjaren de sud-oest a nord-est pel terç nord de la península Ibèrica.
Cap al tard, quan faltava poc per la mitjanit de dissabte a diumenge, algunes precipitacions de caràcter molt feble van arribar fins al Baix Empordà.
A Palamós-La Fosca van caure 0,4 mm i a Palamós (nucli antic) es recolliren 0,2 mm. A la resta de la comarca baix-empordanesa trobem 0,4 mm a Torroella de Montgrí, 0,2 mm a La Bisbal d'Empordà i també 0,2 mm a Calonge.

Per altra banda, amb caràcter general, veiem un ascens modest de la temperatura màxima respecte el dia precedent, amb els 25 ºC de Castell d'Aro com a registre més càlid.
En hores nocturnes també s'aprecià una petita pujada del mercuri en relació al jorn anterior, a causa de la presència de nuvolositat.

Imatge del radar meteorològic del passat dissabte 6 de juny a les 23:20h. Veiem traces de precipitació al Baix Empordà.

Cúmuls i un xic de marejol el passat dissabte 6 de juny al vespre. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava

Més dades meteorològiques del passat dissabte 6 de juny del 2020 a Palamós., temperatura màxima 21,8 ºC (21,6 ºC a La Fosca), mínima 15,6 ºC (14,9 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí van veure's de 0/8 a 6/8 Cu i Sc., a la tarda s'observaren de 2/8 a 7/8 Cu i Sc, plugim o roina poc abans de la mitjanit.
Vent: fins a les 09:30h hi va haver vent en calma o vent del O, NNO i NO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors bufà vent de direcció E, ESE i ENE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h s'aprecià vent del E, ENE i ESE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vàrem tenir vent del NNO, NO i N, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 26 km/h E a La Fosca.
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror, mar de fons del SSO., mar endins hi havia maror (onatge significant de 0,7 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,41 metres a les 00:00h, a les 02:00h i a les 04:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1011 hPa, mínima 1005 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 71 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Seqüència d'imatges de la posta de la Lluna plena el passat dissabte 6 de juny a primera hora del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)




Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 6 de juny al Baix Empordà, es veu que va experimentar un petit ascens a la major part d'estacions meteorològiques, respecte el divendres.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va ascendir 1,4 ºC, a Monells també pujà 1,4 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 1,2 ºC. No obstant això, a Torroella de Montgrí va baixar 0,8 ºC i a Palamós hi va haver una màxima 0,2 ºC més baixa.
Els 24,9 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 21,3 ºC de Palafrugell-Pi Verd foren la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va anotar una pujada més o menys accentuada a tot arreu, respecte el divendres.
Per exemple, a Castell d'Aro hi va haver una mínima 2,4 ºC superior, a La Bisbal d'Empordà pujà 2,3 ºC i a La Tallada d'Empordà ascendí 1,8 ºC
A Palamós fou 2,7 ºC més alta.
Els 11,2 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 15,6 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 6 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 24,9 ºC (13,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,4 ºC (12,0 ºC)., Monells 24,2 ºC (11,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 23,2 ºC (12,5 ºC)., Torroella de Montgrí 22,8 ºC (13,0 ºC).

Núvols baixos observats el passat dissabte 6 de juny al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Grans clarianes i núvols baixos el passat dissabte 6 de juny al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Cúmuls i clarianes el passat dissabte 6 de juny al vespre. Font: Port Marina Palamós

Cúmuls amenaçadors observats el passat dissabte 6 de juny a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)