Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 2 de juny del 2020

Resum meteorològic i imatges del 6 al 12 de maig

Forta maror observada el passat diumenge 10 de maig a la badia palamosina a quarts de nou del vespre. Al fons veiem la balisa de la Llosa.

El període comprès entre el 6 i el 12 de maig va començar amb un ambient força càlid per l'època de l'any i amb una gran estabilitat atmosfèrica fruït del domini anticiclònic. No obstant això, l'alta pressió es va enretirar a partir del dia 9, la inestabilitat va anar a més i el mercuri es va anar moderant, degut a l'arribada d'una pertorbació que deixà algunes precipitacions poc destacables. També cal esmentar que l'estat de la mar es va veure molt alterat  a partir d'aleshores, amb forta maror, mar de fons i de vent de garbí o llebeig.
Entrant en detalls, la temperatura màxima més elevada va tenir lloc el dimecres 6 de maig, amb uns més que notables 24,3 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 18,4 ºC del dimarts 12 de maig.
Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 13,2 ºC del passat dimarts 12 de maig, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 16,9 ºC enregistrats el passat dijous 7 de maig.

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1019 hPa del dijous 7 i del divendres 8 de maig, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1008 hPa del diumenge 10 i del dilluns 11 de maig.
Si observem la pressió mínima diària més baixa trobem els 999 hPa del diumenge 10 i del dilluns 11 de maig, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dijous 7 de maig, amb 1017 hPa.

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 96 % el diumenge 10 de maig, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 89 % el dimecres 6, el dijous 7 i el dilluns 11 de maig.

Així mateix, la humitat relativa mínima més alta va ser del 77 % el passat diumenge 10 de maig, en canvi, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 50 % el dijous 7 de maig.

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 50 km/h SSO el diumenge 10 de maig, per contra, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 21 km/h del passat divendres 8 de maig.

Finalment, les precipitacions caigudes ens van deixar un total de 5,2 mm, repartits de la següent manera: el dissabte dia 9 van caure 1,2 mm i el diumenge dia 10 precipitaren 4,0 mm.
Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al barri vell de Palamós (Meteoclimatic)

Altres observacions remarcables

El passat dissabte 9 de maig es va observar una marcada mar de fons de xaloc amb maror a la costa palamosina. Mar endins, al davant del cap de Begur hi havia una alçada significant de l'onatge de 1,29 metres a les 18:00h i una alçada màxima de 2,58 metres a les 20:00h.
Aquella jornada va estar dominada pels núvols baixos, amb plugim o roina al migdia i a la tarda. També es va veure la típica boira a les Gavarres que indica un canvi de temps amb pluges.

El passat diumenge 10 de maig ens vàrem llevar amb cel cobert i plugim. La visibilitat era dolenta per culpa de la boirina. També s'escoltaren alguns trons i es va veure llampegar mar endins.
La mar estava força alterada, amb maror al matí i forta maror a la tarda, mar de fons del SE i mar de vent del SSO. Hi hagué un onatge significant de 2,58 metres a les 22:00h al davant del cap de Begur, amb una alçada màxima de 4,45 metres a les 23:00h. També cal remarcar que vàrem tenir una garbinada considerable a la tarda, a uns 20-25 km/h de mitjana.

El passat dilluns 11 de maig es va mantenir una notable mar de fons del SSO i també mar de vent, amb maror o forta maror. Hi hagué un onatge significant de 2,46 metres a les 14:00h al davant del cap de Begur, amb una alçada màxima de 4,14 metres a les 10:00h.

El passat dimarts 12 de maig encara hi havia molta ressaca, amb maror, mar de fons del SSO. L'onatge significant fou de 1,88 metres a les 08:00h a 19 milles davant del cap de Begur.
Durant la tarda van entrar des del mar franges de núvols mitgencs i deixaren virga o com a màxim espurnejà a la posta de sol. El cel presentà un color blanquinós o marronós per l'arribada de polsim del Sàhara.

Imatges del dimecres 6 de maig:

Podem veure un temps assolellat amb alguns núvols alts al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Podem veure un temps assolellat amb alguns núvols baixos a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Imatges del dijous 7 de maig:

Temps assolellat a Llafranc i la mar poc alterada al migdia. Font: Hotel Llafranc

Temps assolellat a Sant Feliu de Guíxols i la mar poc alterada al migdia. Font: Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols

Temps assolellat i núvols alts al migdia. Font: càmera web de Palamós.  

Temps assolellat a Tamariu i la mar poc alterada al migdia. 

Cel cobert de núvols baixos a la tarda.

Imatges del divendres 8 de maig:

Podem veure un temps assolellat amb alguns núvols alts i mitgencs al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Podem veure un temps assolellat amb alguns núvols alts a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Imatges del dissabte 9 de maig (podem veure mar de fons a la platja de la Fosca, surfistes i cel tapat de núvols baixos a la tarda i boira a les Gavarres a la tarda-vespre):










Imatges del diumenge 10 de maig (podem veure mar de fons i mar de vent de garbí, amb núvols abundants i possible enclusa a la tarda-vespre. També us poso el mapa de llamps i la imatge de satèl·lit on es veu la borrasca):














Imatges del dilluns 11 de maig:

Mar de fons de garbí, forta maror, i alguns núvols decoratius. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava 

Mar de fons de garbí i alguns núvols decoratius. Font: Club Nàutic Port d'Aro 

Cúmuls i altocúmuls abundants al migdia. Font: càmera web de Palamós

Excavadora resituant la sorra de la platja de Llafranc. Font: Hotel Llafranc

Imatges del dimarts 12 de maig (veiem la posta de sol amb altocúmuls virga i el cel un xic marronós degut al polsim del Sàhara):