Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 28 de juny del 2020

Dimecres 10 de juny: segueix l'espectacle de núvols i tempestes

Cumulus congestus al damunt de Palamós el passat dimecres 10 de juny al migdia.

El passat dimecres 10 de juny vàrem tenir un nou espectacle de núvols i tempestes a la comarca baix-empordanesa, la qual cosa va fer gaudir als nombrosos aficionats a la meteorologia que poblen aquestes terres.
La situació meteorològica va ser molt similar a l'experimentada dies enrera, amb el gran centre d'acció que representa l'anticicló de les Azores allargassat en un eix nord-sud al mig de l'Atlàntic, i el manteniment d'un profund tàlveg d'aire fred en altura.
Aquesta llengua d'aire fred originada al cercle polar àrtic, va seguir abraçant una gran extensió del continent europeu, arribant fins al Mediterrani occidental i central, amb un nucli fred tancat de -20 ºC a 500 hPa centrat al golf de Ligúria. Per contra, a casa nostra, a uns 5.500 metres d'altura, hi havia la isoterma de -18 ºC, una temperatura força baixa per l'època de l'any.
El marcat gradient tèrmic vertical, la formació d'una àrea de convergència de vent i l'existència d'una capa d'aire molt humit a 700 hPa, entre d'altres factors, va garantir una notable inestabilitat atmosfèrica que va fer crèixer potents nuclis de tempesta al prelitoral de Girona.
Una d'aquestes tempestes, possiblement la més destacada, va crèixer amb força a partir del migdia i descarregà grans xàfecs entre el Gironès i el Baix Empordà.
Les precipitacions intenses van fer crèixer de forma sobtada alguns rius i rieres de les Gavarres, com per exemple el Rissec, amb els 21,0 mm de Monells com a registre pluviomètric més destacat. No obstant això, segurament en alguns punts sense pluviòmetres que aboquin les seves dades a la xarxa hi va ploure més.

A la nostra vila només van caure quatre gotes inapreciables, amb el so d'alguns trons llunyans, tot i que es van observar grans Cumulus congestus creixent ben a prop del nucli urbà i un grop important mirant cap a les Gavarres.
En resum, tal com sol passar amb les condicions que hi havien i en aquestes dates, la pluja més forta caigué de forma molt localitzada i on menys va ploure va ser a prop de la costa, tal com mostren les dades següents.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dimecres 10 de juny, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Monells 21,0 mm., La Bisbal d'Empordà 4,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 2,6 mm., Calonge 1,8 mm., Les Olives 1,8 mm., La Tallada d'Empordà 1,7 mm., Castell d'Aro 1,1 mm., Torroella de Montgrí 0,9 mm., Verges 0,6 mm., Palafrugell-Pi Verd 0,6 mm., Palafrugell 0,4 mm., Bellcaire d'Empordà 0,5 mm., Sobrestany 0,3 mm. 

El Rissec al seu pas per Monells el passat dimecres 10 de juny a la tarda. Autor de la foto: Ferran Bach-Esteve (twitter)

Cumulus congestus al damunt de Palamós el passat dimecres 10 de juny al migdia.

Cumulus congestus al damunt de Palamós el passat dimecres 10 de juny al migdia.

Cortina de precipitació observada el passat dimecres 10 de juny a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge) 

Cortina de precipitació observada el passat dimecres 10 de juny a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge) 

Més dades meteorològiques del passat dimecres 10 de juny del 2020 a Palamós., temperatura màxima 21,1 ºC, mínima 13,9 ºC.
Estat del cel: al matí s'observaren de 3/8 a 5/8 Ci, Cs i Ac, a més de 0/8 a 5/8 Cu i Sc., a la tarda hi van haver de 5/8 a 8/8 Cb, Cu i Sc, a més de 0/8 a 3/8 Ci i Ac, roina inapreciable, trons llunyans.
Vent: fins a les 08:00h hi va haver vent del N i NNO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors s'aprecià vent del ENE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h s'aprecià vent del N, NE i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h va bufar vent del ENE, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma.
Ratxa màxima de vent 24 km/h a Palafrugell (sense dades fiables de Palamós).
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge significant de 1,64 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,89 metres a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1016 hPa, mínima 1012 hPa. Humitat relativa màxima 87 %, mínima 60 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de llamps del passat dimecres 10 de juny. Veiem abundant aparat elèctric a l'interior del Baix Empordà i en altres indrets del país.

Imatge del radar meteorològic del passat dimecres 10 de juny a les 15:00h. S'observa una tempesta intensa (punt vermell) entre el Baix Empordà i el Gironès.

Imatge del radar meteorològic del passat dimecres 10 de juny a les 15:30h. S'observa una tempesta intensa (punt vermell) entre el Baix Empordà i el Gironès.

Imatge del radar meteorològic del passat dimecres 10 de juny a les 17:10h. S'observen febles precipitacions al sud del Baix Empordà.

Imatge del radar meteorològic del passat dimecres 10 de juny a les 22:50h. S'observen febles precipitacions al Baix Empordà.

Mapa de geopotencial a 500 hPa i de pressió en superfície del passat dimecres 10 de juny a les 14:00h. Veiem la situació descrita anteriorment.

Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa del passat dimecres 10 de juny a les 14:00h. Veiem la situació descrita anteriorment.

Si s'analitza amb detall la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimecres 10 de juny al Baix Empordà, veiem que va experimentar comportaments diferents segons el lloc que mirem, a més, els canvis van ser poc destacables, respecte el dimarts.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 0,9 ºC i a Castell d'Aro va ascendir 0,8 ºC, per contra, a Monells va baixar 0,1 ºC i a Palamós baixà 0,6 ºC.
Els 24,1 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 20,4 ºC de Palafrugell-Pi Verd foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, s'aprecia un ascens més o menys destacat a tot arreu, en relació al dia abans.
Per exemple, a Monells va pujar 1,9 ºC, a La Bisbal d'Empordà pujà 1,5 ºC i a La Tallada d'Empordà ascendí 1,3 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 0,9 ºC superior.
Els 9,9 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 13,9 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 10 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 23,3 ºC (10,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 22,9 ºC (11,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,9 ºC (10,4 ºC)., Torroella de Montgrí  22,9 ºC (11,5 ºC)., Monells 22,5 ºC (9,9 ºC).

Més fotos del passat dimecres 10 de juny