Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 2 de desembre del 2012

El desembre comença fred, amb núvols prims i halo solar

L'albada d'ahir dissabte amb núvols Altocumulus floccus (les típiques cabretes) i Cirrus spissatus. A mar s'entreveu mar de fons.


Aquest dissabte 1 de desembre, començament del primer mes hivernal en termes climàtics, s'inicià amb un celatge molt bonic, dominat pel sol i per alguns intervals de núvols alts i mitjans com els que podem veure a l'encapçalament. Gràcies a aquests núvols prims, l'albada va ser rogenca i a mitja jornada es veié algun fenomen óptic, com per exemple, el bonic halo solar que retratà en Francesc Pruneda ( http://www.astroemporda.net/).

Aquesta nuvolositat ens assenyalava que encara persistia el vent de nord, malgrat l'encalmada que va tornar a haver-hi durant algunes hores centrals del dia.
El vent de tramuntana encara va empitjorar més la sensació de fred, amb unes màximes que foren plenament de cru hivern, ja que la màxima més alta només arribà als 10ºC a Sant Feliu de Guíxols.
Pel que fa a les mínimes, degut a l'aire de tramuntana i al mar, aquestes es mantingueren en valors clarament positius a Palamós i rodalies, però baixaren lleugerament per sota dels zero graus en alguns punts del nord i de l'interior de la comarca.

Mínimes d'ahir dissabte 1 de desembre al Baix Empordà (entre parèntesis veiem les màximes): 

Sant Feliu de Guíxols 2,4ºC (9,9ºC)., Verges -1,1ºC (9,6ºC).,  La Bisbal d'Empordà 0,1ºC (9,4ºC)., Bellcaire d'Empordà -1,3ºC (9,2ºC)., Calonge 3,1ºC (9,1ºC)., Palamós-La Fosca 3,9ºC (8,7ºC)., Palafrugell 2,3ºC (8,7ºC)., Calonge-Mas Pallí 3,9ºC (7,7ºC).


Bonic halo solar vist ahir dissabte des de la platja d'es Monestri (Sant Antoni de Calonge), degut al tel de Cirrostratus existent. Font: http://www.astroemporda.net/


Sortida de sol amb cabretes des de la zona de les Cuetes.


Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 1 de desembre a Palamós., temperatura màxima 8,4ºC., mínima 3,8ºC. Estat del cel dominat pel sol, però amb intervals de núvols alts i mitjans i algun halo solar. Vent de component N, a 10/15km/h de mitjana al matí i al vespre, ratxa màxima 35km/h. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa, amb mar de fons de nord, i maregassa mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 72%, mínima 50%. Dades de meteoclimatic.com.


Albada d'ahir dissabte amb núvols alts i mitjans. A mar s'observa marejol o maror amb mar de fons.