Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 18 de desembre del 2012

Un dimarts sense vent, però amb bonics Cirrocumulus

Cumulus humilis a sobre Sant Joan de Palamós. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya d'aquest vespre.


Tot i que avui dimarts hem tingut vent fluixet o calma en superfície, l'aspecte del cel denotava la presència de forts vents en nivells superiors.

Un dels indicis d'aquests forts vents ha estat el pas d'unes boniques i curioses franges de núvols alts, formats per Cirrocumulus undulatus molt fotogènics, encara que també s'han vist alguns núvols baixos poc destacables com els que apareixen a la fotografia que obre aquest post.

Aquests vents responsables de les ondulacions que presentaven els Cirrocumulus, eren del nord-oest i arribaven fins als 60 nusos a sobre nostre, a uns 5500 metres d'alçada, tal com veiem al mapa inferior.


Mapa de vent i humitat a 500hPa d'avui al migdia.


Espectaculars Cirrocumulus undulatus vistos avui a la tarda.


Els fotogènics Cirrocumulus (Cc), com els de la imatge superior captada avui des de la Rutlla Alta, són núvols estratificats que es troben entre els 6 i els 12 km d'altitud.

Es formen a partir de Cirrus o Cirrostratus preexistents, quan hi un corrent d'aire càlid ascendent que puja des de la superfície.
Aquest procés fa que l'aire s'elevi i entri dins els Cirrus i Cirrostratus. Si aquest no és el cas, el núvol és un Altocumulus.

Els Cirrocumulus poden mostrar boniques iridiscències.

La seva composició és mixta, és a dir, estan formats per aigua en subfusió i cristallets de gel. Aquests cristalls es poden evaporar, fent que apareguin espais entre els núvols, sistemes d'ondulació i marges fibrosos.


Cirrocumulus undulatus.


Detall dels Cirrocumulus undulatus vistos avui.


Dades meteorològiques d'avui dimarts 18 de desembre a Palamós., temperatura màxima 14,4ºC., mínima 6,8ºC. Estat del cel dominat pel sol, però amb abundants núvols alts (Cc) i alguns Cumulus. Vent fluixet de direcció variable o calma, ratxa màxima 10km/h. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,55m a les 10:20h davant de Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 76%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat.


Previsió per aquest dimecres

A Palamós el pas d'un front càlid deixarà un dia dominat per núvols alts i mitjans, amb alguna clariana. La temperatura mínima serà una mica més alta i la màxima serà igual o una mica més baixa.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluixet amb component nord-oest o restarà en calma, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí hi haurà vent fluixet del sud o calma. A la tarda bufarà vent de component sud a 4/8 nusos. A la nit tindrem vent de llebeig a 8/12 nusos. A mar esperem mar arrissada arran de costa i marejol mar endins, fins al matí. A la tarda i a la nit hi haurà marejol generalitzat.