Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 31 de desembre del 2012

Flors de primavera a l'hivern, dades i previsió

Ginesta florida (Spartium junceum). Imatge captada ahir a la tarda des del Molí de Vent.


La setmana que deixem enrera, va començar i ha acabat amb imatges més típiques de la primavera que de l'hivern on ens trobem.
Si el dilluns es podia observar la típica boira d'advecció que es sol donar a l'estació primaveral, ahir diumenge vaig poder realitzar alguna fotografia a les primeres flors anecdòtiques que presentava una mata de ginesta.

Sens dubte, la bonança de les darreres setmanes ha fet anar de bòlit el cicle biològic d'algunes plantes i animals, especialment als indrets assolellats i arrecerats, on fins i tot, ja s'han vist algunes sargantanes en plena activitat tot aprofitant els raigs solars del centre del dia.


Ginesta florida vista ahir a la tarda.


A part d'aquestes flors primaverals, ahir diumenge 30 de desembre, a Palamós es van recollir les següents dades meteorològiques., temperatura màxima 14,2ºC., mínima 7,7ºC. Estat del cel dominat pel Sol, però es presentava enterenyinat per Cirrus. Vent del NNO entre les 00:00h i les 02:00h, a 20km/h de mitjana, i vent de direcció variable, a 2km/h de mitjana, o calma la resta del dia. Ratxa màxima de vent 56km/h N. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,75 metres a les 10:20h davant de Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 55%.


I si ahir diumenge hi va haver poc vent, el passat dissabte va estar marcat per una forta garbinada i una notable alteració marítima.

Dades meteorològiques del passat dissabte 29 de desembre a Palamós., temperatura màxima 13,5ºC., mínima 6,1ºC. Estat del cel dominat pel Sol, però amb alguns Cirrus matinals i a la tarda/vespre arribada d'abundants núvols baixos impulsats per la garbinada. Vent de component sud fins al vespre, a 25/30km/h de mitjana, i entrada sobtada de la tramuntana a la nit. Ratxa màxima de vent 60km/h N. Estat de la mar amb maror arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,31 metres a les 20:20h davant de Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1027hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 63%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat.


Mapa de superfície amb fronts previst per aquest dimarts dia 1 de gener al migdia. Veiem com ve un front.


Les properes jornades vindran marcades pel canvi d'any i pel pas d'un sistema frontal poc actiu durant el dia 1 de gener.

Més detalladament, avui dilluns a Palamós tindrem un dia amb nuvolositat poc destacada al matí, però a la tarda/vespre anirà quedant tapat per núvols alts i mitjans. L'ambient serà fresc i humit.

La temperatura màxima serà molt semblant al dia anterior.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component sud-oest, a 10/14 nusos de mitjana, fins al migdia. A la tarda hi haurà vent de llebeig a 20/22 nusos de mitjana. A la nit de Cap d'Any s'espera que segueixi el vent de llebeig a uns 20/22 nusos, però anirà amainant de matinada.
L'estat de la mar es mantindrà amb marejol generalitzat durant aquest matí. A partir del migdia hi haurà maror arran de costa i forta maror mar endins, igual com a la nit.


El dimarts 1 de gener, a Palamós preveiem que el pas d'un sistema frontal ens deixi un dia amb núvols abundants. Es podria escapar algun petit ruixat o plugim en qualsevol moment del dia.

Degut als núvols, la temperatura mínima serà més alta i la màxima pot ser una mica més baixa.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluixet de direcció variable o restarà en calma, fins al vespre/nit. A la nit s'espera que entri tramuntana amestralada a 12/15 nusos., al nord del cap de Begur pot bufar a 25 nusos.
L'estat de la mar es mantindrà amb mar arrissada o marejol arran de costa i marejol mar endins, fins al vespre/nit. A la nit hi haurà marejol arran de costa i forta maror mar endins i al nord del cap de Begur.

Mapa de superfície amb fronts previst pel dimecres 2 de gener.


El mapa superior ens diu que el dimecres 2 de gener entrarà l'anticicló en forma de falca i a Itàlia es produirà una ciclogènesis. Entre l'anticicló de l'oest d'Europa i la pertorbació de Sardenya, s'estableix un fort gradient isobàric que ens deixarà un dia marcat pel vent de tramuntana.

Aquest vent del nord pot bufar a uns 25 nusos de mitjana al nostre sector costaner, amb ratxes superiors. Mar endins i al nord del cap de Begur podrà bufar a uns 30/40 nusos, amb alguna ratxa de 120km/h al cap de Creus.  La tramuntanada serà especialment intensa la nit de dimarts a dimecres i es perllongaria fins el dimecres a la tarda.

L'ambient serà assolellat, però com que tindrem una entrada d'aire fred amb isotermes d'uns -2ºC a 850hPa i farà vent, la temperatura de sensació serà plenament hivernal.

En dies posteriors entrarà de ple l'anticicló i quedaran unes nits molt fredes i uns migdies amb temperatures cada vegada més suaus. També s'espera una forta amplitud tèrmica i inversions tèrmiques, amb boires a l'interior.