Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 16 de desembre del 2012

Temperatures suaus a l'oest d'Europa, però molt fredes a l'est

Mapa de temperatures màximes a Europa previstes per aquest dimecres a les 12:00h.


El mapa superior és prou il·lustratiu de la situació meteorològica que tindrem al llarg dels propers set dies. En ell podem comprobar com les temperatures seran força suaus a la península Ibèrica i a l'oest del continent., així mateix, les regions septentrionals i especialment a l'est d'Europa, es veuran afectades per un anticicló tèrmic fred, d'uns 1052hPa al seu centre, que deixarà temperatures gèlides. Aquest anticicló tèrmic rus-siberià, és converteix en un dels centres d'acció més destacats de l'hemisferi nord durant l'hivern

La massa d'aire sec i extremadament fred que acompanya l'enorme anticicló tèrmic, es forma a Sibèria., ho fa allà perquè es tracta d'una extensió de milions de quilòmetres quadrats pràcticament plans i envoltats per llargues cadenes muntanyoses,. a l'oest trobem els Urals i al sud hi han les muntanyes Altai i les Sayanes.
Aquestes elevacions que envolten la plana siberiana, impedeixen l'arribada de borrasques i provoquen que l'aire es vagi dipositant i estancant en aquestes zones tornant-se cada vegada més fred i sec.

L'aire fred acumulat al llarg dels mesos hivernals per l'efecte del refredament en aquella àmplia regió, i la presència del gran anticicló, és el responsable que al llarg d'aquesta setmana hi hagin algunes màximes de -10/-20ºC a l'est d'Europa i sobretot a Rússia. En canvi, a l'oest del continent tindrem una situació zonal, és a dir, seguirà l'establiment de la típica circulació general de l'oest a les nostres latituds, amb temperatures molt més elevades.

Aquesta circulació zonal permetrà que les borrasques que es generin a l'Atlàntic, seguexin deixant precipitacions i forts temporals a la façana occidental.
A casa nostre l'estabilitat estarà garantida tota la setmana, degut a l'anticicló nord-africà i als vents temperats de l'oest, amb temperatures força suaus, sobretot al migdia.
Pel que fa a l'estat del cel, al llarg de la setmana ens aniran arribant molts fronts desgastats que ens deixaran un cel fotogènic amb núvols alts i mitjans.


Mapa de pressió en superfície previst per dimecres al migdia. Veiem el potent anticicló rus-siberià i les borrasques de l'Atlàntic nord que generaran vents de l'oest o del sud-oest a la façana atlàntica europea.


Mapa de temperatura a 850 hPa previst per dijous a les 18.00h. Veiem com tindrem isotermes d'entre 5/10ºC al nostre quadrant i de -10/-15ºC a Rússia i Escandinàvia.


D'altre banda, avui diumenge hem tornat a tenir unes temperatures relativament suaus per l'época de l'any al Baix Empordà.

Màximes d'avui diumenge 16 de desembre al Baix Empordà (entre parèntesis veiem les mínimes):

Calonge 18,1ºC (6,4ºC)., La Bisal d'Empordà 17,9ºC (6,2ºC)., Sant Feliu de Guíxols 17,6ºC (11,5ºC)., Les Olives 17,6ºC (7,8ºC)., Verges 16,8ºC (5,8ºC)., Palafrugell 15,8ºC (6,6ºC)., Calonge-Mas Pallí 15,2ºC (12,2ºC).


Pel que fa a les dades meteorològiques d'avui diumenge 16 de desembre a Palamós., temperatura màxima 15,4ºC., mínima 8,6ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb alguns intervals d'Altocumulus floccus. Vent de component SSE, a 5km/h de mitjana al centre del dia, amb calma de bon matí i al vespre. Ratxa màxima de vent 19km/h. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,92m a les 12:20h davant de Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 61%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat.