Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 7 de desembre del 2012

Previsió de més tramuntana freda

Mapa de ratxes de vent de tramuntana previstes per dissabte a la tarda.


Avui divendres, a Palamós esperem que el matí/migdia estigui dominat per una situació de vent del sud-oest aponentat, amb unes temperatures màximes més altes que ahir dijous.
Durant les properes hores el vent del nostre sector pot bufar a 10/15 nusos de mitjana, amb fluctuacions en la intensitat, però a la tarda amainarà fins quedar gairebé en calma.

Aquest vent aponentat serà degut a la presència d'un anticicló al nord d'Àfrica i una borrasca anclada a l'oest de la península, sense previsions que ens afecti.
Tot i la desaparició del vent, només es tractarà d'un fet transitori, ja que la pertorbació que hi ha situada a sobre les Illes Britàniques, es desplaçarà fins a Itàlia durant aquesta propera nit. Això farà que, entre aquesta zona de baixes pressions i l'anticicló de les Azores, s'estableixi un marcat gradient isobàric generant un important flux de vents del nord molt freds al llarg d'aquest dissabte.

El vent de tramuntana o provences, arrossegarà una massa d'aire fred de l'interior d'Europa, amb isotermes de -1ºC a 850hPa, a partir de la propera nit/matinada.

Mapa de temperatures i geopotencial a 850hPa previst per aquest dissabte al migdia. Es veuen valors de -1ºC a sobre nostre,  a uns 1520 metres. 


Així doncs, aquesta tramuntana freda podrà bufar amb intensitat al llarg de tot dissabte, a uns 20/25 nusos de mitjana al nostre sector costaner, amb ratxes superiors que poden arribar als 70km/h.
Al nord del cap de Begur pot bufar a uns 30/40 nusos, amb ratxes superiors. En alguns punts de l'Alt Empordà es poden superar altre vegada els 120km/h.


Mapa de pressió en superfíce previst per dissabte al matí, on veiem com entre la borrasca italiana i l'anticicló de l'oest d'Europa les isòbares estan molt juntes.


Pel que fa a l'estat del cel, avui divendres a Palamós esperem un domini del sol, però es mostrarà enterenyinat per núvols alts, amb núvols més compactes de tipus mitjà cap a la tarda/vespre. De cares a dissabte, la tramuntana farà net deixant el cel asserenat, però amb molta fred, ja que les temperatures baixaran i el vent serà fort.


Pel que fa a les dades meteorològiques d'ahir dijous 6 de desembre a Palamós., temperatura màxima 12,4ºC., mínima 5,8ºC. Estat del cel dominat pel sol al matí, però amb molts núvols baixos a la tarda/vespre. Vent de component N, a 15 km/h de mitjana fins a migdia, i vent de component sud, a 5km/h de mitjana fins al vespre. Ratxa màxima de vent 44km/h. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins (onatge sig. de 0,83m a les 12:20h davant de Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 38%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat.