Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 29 de desembre del 2012

Minves i petit parheli

Minves. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3 d'ahir al migdia.


Les darreres hores segueixen sota el domini de l'estabilitat atmosfèrica, imposada per un potent anticicló dinàmic hivernal que ens ha deixat pressions en superfície d'uns 1032hPa. Aquesta elevada pressió atmosfèrica ha fet retrocedir el nivell del mar Mediterrani com si fos el mes de gener, fenomen conegut com a minves., això es veu molt clarament a la imatge superior captada ahir al migdia al costat de la platja d'en Pere Grau, fixeu-vos com les roques cobertes d'algues afloren a la superfície.


Mapa de pressió en superfície d'ahir divendres al migdia. Veiem un potent anticicló de 1032hPa a sobre la península Ibèrica.


Petit parheli vist ahir a la tarda a la dreta del Sol.


Un altre dels fets curiosos d'ahir divendres 28 de desembre, fou la presència d'un petit parheli o fals sol a la tarda.
La presència de nombrosos núvols alts (Cirrus) que enterenyinaven el cel, facilitaren la formació del fenomen òptic que s'intueix a la fotografia superior. A l'esquerra de la imatge hi ha la posició del veritable Sol i a l'extrem dret de la fotografia, veiem un petit núvol il·luminat que correspondria a un petit parheli o fals sol.

Un parheli, del grec παρήλιον (Parelion) que significa "al costat del Sol", és un fenomen òptic que crea punts brillants de llum en el cel, sovint acompanyats d'un cercle o halo lluminós (aquest no era el cas) a cada costat del Sol.

El fals sol (sundog en anglès) pot aparèixer com una taca il·luminada de colors a l'esquerra o a la dreta del Sol amb un angle de 22° però a la mateixa alçada que l'astre rei. El fenomen es pot veure arreu del món en qualsevol època de l'any, però no sempre es prou evident o brillant. Generalment, els parhelis es veuen millor i són més visibles quan el Sol està baix.

La seva formació va lligada a processos de reflexió i refracció de la llum solar, quan a la troposfera apareixen cristalls de gel hexagonals acompanyant els núvols Cirrus o quan fa molt fred, sota la presència de petits cristalls de gel anomenats "pols de diamant" que es troben flotant a l'aire en nivells baixos. Aquests cristalls actuen com a prismes, doblegant els raigs de llum solar que passen a través d'ells amb una reflexió mínima de 22°.

Si els cristalls de gel estan orientats a l'atzar, apareix un cercle complet al voltant del Sol (el típic halo o cercle). Així mateix, tot sovint, els cristalls que cauen del cel s'alineen verticalment, de manera que la llum solar es refracta horitzontalment i el parheli es pot veure.

Tot i que a la fotografia només s'aprecia lleument, els parhelis són de color vermell al costat més proper al Sol i a la part exterior els colors van del taroja al blau. No obstant això, els colors se superposen considerablement i s'amaguen entre ells, per quedar integrats en el color blanc del cercle o halo solar (si el darrer és visible).


Cel enterenyinat per Cirrus ahir al capvespre.


Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 28 de desembre a Palamós., temperatura màxima 15,4ºC., mínima 7,1ºC. Estat del cel enterenyinat per Cirrus i Cirrostratus. Vent de direcció variable, a 5km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29km/h S. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,59 metres a les 13:20h davant de Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1032hPa, mínima 1027hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 62%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat.

La previsió per avui dissabte a Palamós, ens diu que seguirem sota el domini anticiclònic, amb un cel dominat pel sol, malgrat que hi pugui haver algun núvol alt decoratiu i algun núvol baix de tarda. De cares al vespre/nit també arribaran núvols mitjans. La temperatura màxima rondarà els 15/18ºC a la costa i els 19/21ºC al prelitoral.

El vent al nostre sector costaner s'anirà reforçant amb component sud-oest, a 15/20 nusos, al llarg d'aquest matí. A la tarda seguirà el vent de llebeig a uns 15/20 nusos. A la nit entrarà la tramuntana, a 10/15 nusos. Mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 25 nusos, amb ratxes més fortes.
L'estat de la mar esperem que es vagi alterant progressivament fins quedar maror generalitzada a partir del migdia. A la nit hi haurà marejol o maror arran de costa, amb forta maror mar endins (ones de 2,4m) i al nord del cap de Begur.