Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 11 de desembre del 2013

10 de desembre amb boira matinal, minves i borns

Minves, mar plana i boires a la Fosca. Imatge mostrada a l' Espai del Temps de TV3 i al programa Els Matins de TV3 (minut 35:16).


Les altes pressions s'han fet les protagonistes de la situació meteorològica en els darrers dies, amb valors que ahir dimarts 10 de desembre van arribar fins als 1034hPa a Palamós.
Aquesta gruixuda capa d'aire responsable de l'elevada pressió en superfície, fa descendir el nivell del mar uns 35 o 40 cm ben bons, amb la qual cosa, el fenomen de les minves es fa present de forma notòria, tal com veiem a les fotos d'avui.
En aquestes imatges també apreciem com el baix nivell de les aigües marines fa aflorar les algues que normalment haurien de trobar-se molt per sota d'on trenquen les onades, unes onades que, precisament, ahir van ser del tot inexistents, un fet que ajudà a l'observació del fenomen.

Un altre dels trets característics de la jornada va ser la boira o boirines que ens afectaren al matí. La visibilitat es va veure reduïda de forma molt més important coincidint amb la sortida de sol, moment en el qual no es veia més enllà dels 400 metres, però quan el dia va anar avançant només quedaren boirines, intervals de núvols baixos i grans clarianes al centre de la jornada.
Curiosament, la imatge de satèl·lit ens mostra com la boira afectava tota la meitat est de la demarcació de Girona. Aquest fenomen atmosfèric es va veure afavorit per la condensació de l'aire humit i relativament càlid procedent del mar, gràcies a l'aire fred acumulat en superfície degut a la inversió tèrmica típica de l'anticicló.


Imatge de satèl·lit d'ahir dimarts a les nou del matí, on veiem la boira que hi havia a bona part de Girona, a Lleida i interior de Tarragona.


Pel que fa a les temperatures màximes que hi van haver ahir dimarts al Baix Empordà, aquestes van ser molt homogènies degut als núvols baixos, amb molts valors al voltant dels 11ºC. Així mateix, les gelades van desaparèixer pels mateixos motius i les mínimes també van ser molt semblants., curiosament, el valor de 5,2ºC de mínima es va repetir en la majoria d'estacions que menciono sovint.

Màximes registrades ahir dimarts 10 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,8ºC (3,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 11,4ºC (5,0ºC)., la Tallada d'Empordà 10,9ºC (5,2ºC)., Torroella de Montgrí 10,6ºC (5,2ºC)., Monells 10,3ºC (5,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 10 de desembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 11,2ºC, mínima 5,2ºC. Vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana i moltes estones de calma. Ratxa màxima 11 km/h NE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada arran de costa i marejol mar endins (onatge sig. de 0,2 m a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1034hPa, mínima 1030hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 85%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Recull d'imatges del matí emboirat i les minves


Boira i mar plana a la Fosca. Imatge mostrada al Temps de TVE Catalunya.


Mar plana, minves i boira a la Fosca. Imatge mostrada al portal 324.cat (foto nº6).


Minves d'ahir dimarts. Imatge mostrada al Telenotícies Comarques de TV3.


Les algues aflorant a la superfície degut al fenomen de les minves. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 34:33).


Boira a la Fosca.


Boira a sobre Palamós.


Borns o meduses al desembre


Tot i que les meduses o borns són les protagonistes indesitjables de les nostres platges a l'estiu, aquests animals també poden aparèixer en altres moments de l'any, tal com es podia comprobar ahir dimarts, on s'observava un important banc d'aquests éssers al voltant del port.
A les dues imatges següents veiem alguns exemplars arran de sorra, a la platja Gran ahir al matí.