Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 17 de desembre del 2013

16 de desembre: molts núvols al matí i Lluna esplèndida

Cel cobert de núvols baixos ahir dilluns al matí. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 42:23) i al portal 324.cat (foto nº5).


Després d'un cap de setmana dominat per l'ambient assolellat, ahir dilluns 16 de desembre, vàrem començar la setmana amb el cel cobert de núvols baixos 8/8 del gènere Stratocumulus, no obstant, al migdia i a la tarda els núvols es van desfer 3/8 Sc i va sortir el sol. Cal tenir present que, tal com ja he comentat en anteriors articles, a vegades la presència d'un anticicló no és sinònim de temps assolellat, perqué els mateixos vents febles presents a la zona de subsidència anticiclònica poden generar núvols baixos si capten prou humitat del Mediterrani.

Un altre dels protagonistes del dia va ser la Lluna, la qual aparegué magestuosa coincidint amb l'ocàs. Ahir dilluns es veia il·luminada en un 98% i avui dimarts a dos quarts de deu del matí farà el ple.


La Lluna il·luminada al 98% ahir al vespre des de Calonge. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Parlant del temps futur més immediat, hem de dir que aquesta presència de núvols baixos es pot tornar a fer present de forma notable avui dimarts, a més, entre dijous al vespre i divendres al matí veurem com el pas d'un sistema frontal ens portarà una pausa dins l'anticicló.
Aquest sistema frontal el notarem per la devallada progressiva dels baròmetres, amb valors que poden devallar fins als 1015hPa durant la nit de dijous a divendres. També es preveu que per fi puguin caure alguns ruixats a la nostre zona, els quals anirien molt bé per esbandir carrers i cantonades.
La tramuntana serà un altre dels protagonistes del divendres, la qual podrà bufar moderada amb algun cop fort i refrescarà l'ambient.


Núvols baixos d'ahir al matí.


En un alte ordre de coses, ahir dilluns les temperatures màximes del Baix Empordà es van moure entre els 14/15ºC.
Les mínimes, per la seva banda, ens van portar algunes tímides gelades a l'interior, amb els -0,9ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dilluns 16 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,6ºC (-0,4ºC)., Monells 14,9ºC (-0,9ºC)., la Tallada d'Empordà 14,5ºC (-0,3ºC)., Torroella de Montgrí 14,1ºC (3,2ºC)., Castell d'Aro 14,0ºC (2,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 16 de desembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 14,3ºC, mínima 5,7ºC. Vent de direcció variable a 2 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 10 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada arran de costa i marejol mar endins (onatge sig. de 0,47 metres a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1034hPa, mínima 1031hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La Lluna esplèndida d'ahir al vespre.