Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 4 de desembre del 2013

2 i 3 de desembre: mar de fons, dels núvols al sol i temperatures amunt

El fort onatge que hi havia a la Fosca ahir dimarts de bon matí. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 28:32), a l'Espai del Temps de TV3 i al portal de notícies 324.cat (foto nº2).


Les dues darreres jornades hem pogut constatar un canvi radical de l'estat del cel i de les temperatures, amb una màxima que ahir dimarts arribà fins als 16,4ºC a la Fosca. Així mateix, la configuració sinòptica, amb un anticicló allargassat est-oest al centre del continent i la presència de baixes pressions cap a Itàlia, va mantenir una marcada mar de fons d'entre gregal i llevant, amb forta maror o maregassa fins a la mateixa línia costanera, tal com podem veure al recull de fotos d'aquest post.

Entrant en detalls, ahir dimarts 3 de desembre, la jornada assolellada que hi hagué va facilitar una forta recuperació de les temperatures, amb moltes màximes que fregaren els 20ºC al prelitoral de Girona. Com exemple d'aquest fet trobem Sant Pere Pescador amb 19,7ºC, Vilobí d'Onyar amb 19,5ºC o Fornells de la Selva amb 19,1ºC.

Al Baix Empordà, les màximes més elevades van ser fins a 7ºC més altes que el dia anterior, amb els 18,4ºC de Castell d'Aro com a dada més destacada. Pel que fa a les mínimes, aquestes van pujar lleugerament en alguns punts, mentre que en altres, com a Castell d'Aro, la mínima va ser 4ºC més alta que el dia anterior.

Màximes registrades ahir dimarts 3 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 18,4ºC (5,1ºC)., la Tallada d'Empordà 17,3ºC (0,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 17,0ºC (1,1ºC)., Torroella de Montgrí 17,0ºC (0,9ºC)., Monells 16,9ºC (0,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 3 de desembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 15,9ºC, mínima 8,1ºC. Cel asserenat, amb Ac lenticulars 1/8 cap a l'horitzó oest. Vent amb predomini del component N i NNE, a 5/10 km/h de mitjana, amb estones de calma. Ratxa màxima de vent 42 km/h N. Estat de la mar amb forta maror o maregassa arran de costa (mar de fons d'entre NE i E, amb ones de 2/2,5m)) i forta maregassa mar endins (onatge sig. de 2,8 metres a les 10:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1027hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 75%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Tres fotos més d'ahir dimarts, amb mar de fons i cel serè


La mar de fons d'ahir dimarts. Imatge mostrada al Temps TVE Catalunya.


Mar de fons a la Fosca el dimarts de bon matí. Imatge mostrada al programa Espai Terra de TV3 (minut 30:28).


Sortida de sol amb cel serè i mar de fons ahir dimarts.


Per finalitzar el resum, el passat dilluns 2 de desembre, el cel va estar ennuvolat 8/8 tot el dia, amb Stratocumulus que adoptaren formes curioses.

Pel que fa a les temperatures del passat dilluns al Baix Empordà, aquestes no van poder pujar degut al cel ennuvolat. Els valors de les màximes es van moure entre els 12,5ºC de Castell d'Aro com a màxima més alta i els 9,5ºC de Torroella de Montgrí com a màxima més baixa. Pel que fa a les mínimes, hem de destacar alguna feble gelada a l'interior de la comarca, amb els -0,8ºC de Monells com a valor més baix.

Màximes registrades el passat dilluns 2 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 12,5ºC (1,0ºC)., la Tallada d'Empordà 10,0ºC (1,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 9,8ºC (0,6ºC)., Monells 9,5ºC (-0,8ºC)., Torroella de Montgrí 9,5ºC (1,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 2 de desembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 12,2ºC, mínima 5,9ºC. Vent amb predomini del component N i NO, a 2/6 km/h de mitjana i estones de calma. Ratxa màxima de vent 31 km/h NO. Estat de la mar amb forta maror arran de costa (mar de fons del NE) i maregassa mar endins (onatge sig. de 3 metres a les 11:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 72%, mínima 37%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel cobert de núvols Stratocumulus stratiformis lacunosus la tarda del dilluns des de Calonge.